Viyana Belediye Başkanı yağmurdan kaçarken doluya yakalandı

Avusturya Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] Genel Başkan yarışında aday olmayan eski federal başkan Rendi-Wagner’i destekleyen Viyana SPÖ, belediye başkanı ve de valisi Michael Ludwig, parti kongresinde kendisine göre zayıf gördüğü Andreas Babler’i destekledi… Ancak onun SPÖ’nün en sol kanadının eylem alanlarından geldiğini unuttu… Bizzat ben Semperit fabrikasında omuz omuzaydık.

Viyana Belediye Başkanı yağmurdan kaçarken doluya yakalandı

Adem Hüyük

Kendine özgü bir Marksist anlayışa sahip olan Avusturya’nın en eski partisi “Sosyal Demokrat Parti [SPÖ]” geçtiğimiz ayda yaptığı parti kongresinde yeni genel başkanını seçti.

Ayrıntılarını buradan okuyabileceğiniz kongre sürecinde aday olmayacağını belirten eski federal başkan Rendi-Wagner, parti içerisindeki entrikalara; aynen kendisini İngiltere’den davet ederek sağlık bakanı yapan eski SPÖ’lü şansölye Christian Kern gibi dayanamayacağını söyleyerek aynen onun gibi siyaseti bırakacağını söyledi ve aday olmadı…

Federal parti başkanlığı yarışında, Burgenland eyalet valisi Peter Doskozil’e karşı mevcut federal başkan olan Pamela Rendi-Wagner’i desteklediğini her fırsatta söyleyen, SPÖ’nün en güçlü eyalet örgütünün başkanı ve başkent Viyana’nın belediye başkanı ve valisi Michael Ludwig, Rendi-Wagner’in yarıştan çekilmesiyle, diğer aday, küçük bir kasaba olan Traiskirchen’nin belediye başkanı Andreas Babler’i destekledi. Kongrede yapılan yanlış sayımı bir kenara bırakırsak, sonuç itibariyle Avusturya Maksizm’i “Austromarxismus‘‘ gibi kendine özgü bir ideolojik geleneğe sahip SPÖ’nün genel başkanı seçildi.

Ancak SPÖ’nün yeni lideri Andreas Babler’in tüm reform planları Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig [SPÖ] tarafından kabul görmüyor.

Babler olası koalisyon anlaşmalarının tabana sunulması gerektiğini savunurken, Ludwig buna sıcak bakmıyor.

Ayrıca Babler, ‘’tabandan-yukarıya doğru örgütlülük’’ anlayışını savunurken, SPÖ içerinde sağ kanat olarak bilinen Ludwig buna da sıcak bakmıyor.

“Dua edin ki Andreas Babler seçilmesin”

Parti federal başkanlığına üç adayın netleştiği günlerde aday Doskozil ve Rendi-Wagner ve hatta Ludwig, yarışın bu iki aday arasında geçeceğini öngörüyor, küçük bir kasabanın duvarlarına “kahrolsun kapitalizm” yazan belediye başkanına hiç şans vermiyorlardı.

Andreas Babler kim?

Aslında Babler’i bizzat tanıyorum. Avusturya’da iki büyük fabrikası olan Semperit’in biri Wimpassing [Neunkirchen Bölgesi] diğeri ise Traiskirchen [Baden Bölgesi]. Ben Wimpassing’de çalıyordum. Andreas Babler Traiskirchen’deki Semperit fabrikasında çalıştı.

Traiskirchen’deki Semperit fabrikasının büyük bir bölümünün Macaristan’a taşınmak istenmesi üzerine, fabrikada geniş çaplı direnişler sergilendi. Avusturya’da otobanların trafiğe kesildiği, grevlerin yapıldığı günlerdi. Ayrıca dönemin hükümeti tarafında “tasarruf paketi” adı altında sosyal hakların geri alınması öngören yasa tasarısı, Avusturya sendikalar birliği [ÖGB] ve işçiler için bardağı taşıran son damla oldu. Çok iyi hatırlıyorum, hiçbir sonuç alamadığımız bu işçi eylemlerinin sonucunda Semperit taşındı ve tasarruf paketi yürürlüğe girdi.

İşte şu an SPÖ’nün federal başkanı fabrikalarda grev örgütleyen partinin ideolojik mirasını taşıyan sayılı insanlardan birisi…

Babler, Traiskirchen’in Möllersdorf bölgesinde Semperit fabrikasında çalışan bir ailenin çocuğu. Bu arada Semperit fabrikası, otomobil tekerleği, yürüyen merdivenlerdeki elle tuttuğumuz siyah kavcık ve yer paspası gibi esnek plastik ancak dayanıklı maddeleri üretmektedir.

Babler Aşağı Avusturya Sosyalist Gençliği’nin bölge sekreteri oldu ve 1996’da Sosyalist Gençlik [SJ] federal sekreterliğine yükseldi. SJ’deki görevlerinin ardından Babler, 2001 yılından itibaren bir maden suyu üretiminde vardiyalı işçi olarak çalıştı. Daha sonra Traiskirchen kasabasında belediye çalışanı olarak görev yaptı. 2014 yılında kasabanın belediye başkanı seçildi.

İleri eğitim programının bir parçası olarak, Krems İleri Eğitim Üniversitesi’nde [2004 yılına kadar Tuna Üniversitesi Krems] dört dönemden sonra yarı zamanlı Siyasal İletişim kursunu tamamladı. Final tezini Semperit Traiskirchen örneğini kullanarak iş uyuşmazlıklarında medya, stratejiler ve iletişim üzerine yazdı.

Traiskirchen’de SPÖ için 1945’ten bu yana en iyi seçim sonucunu kazandı: 4,2 puan artışla yüzde 73,1 oranında oy aldı.

2015/2016 yıllarında Avrupa’da yaşanan mülteci krizi sırasında ulusal çapta ön plana çıktı.

Traiskirchen Belediye Başkanı olarak dönemin İçişleri Bakanı Johanna Mikl-Leitner’in iltica politikasını eleştirdi. 30 Mayıs 2015’te, Traiskirchen mülteci kampındaki mülteci sayısının dört gün içinde 1400’e düşürülmesi için bir acil müdahale emri yayınladı. 9 Haziran 2015’te Traiskirchen’de bir “mülteci kampı” düzenledi. Haziran 2015’te Viyana’da İçişleri Bakanlığı önünde Mikl-Leitner’in iltica politikasına karşı Traiskirchen halkı tarafından “Mültecileri insanca barındırın – toplu kampları kaldırın” sloganıyla bir protesto mitingi düzenledi. Daha sonra federal hükümetin mülteci politikasını eleştirmeye devam etti. Ayrıca “Mülteci Kampı “nı kurdu.

Haziran 2015’te Volkshilfe, Sosyalist Özgürlük Savaşçıları Federasyonu ve Sosyalist Gençlik temsilcileriyle birlikte SPÖ içindeki sol kanadı örgütlemeyi amaçlayan parti içi girişim Kompass’ı kurdu.

Nisan 2018’de Babler, Aşağı Avusturya Sosyal Demokrat Belediye Temsilcileri Birliği’nin başkan yardımcılarından biri olarak seçildi.

29 Ocak 2023’te Aşağı Avusturya 2023 eyalet seçimlerinde Babler eyalet listesinin son sırasından tercihli oylar için kampanya yürüttü. 21.000 tercihli oy alarak SPÖ’nün liste başı adayı ve eyalet parti lideri Franz Schnabl’ın ardından SPÖ eyalet listesinde ikinci, toplamda ise dördüncü en fazla oyu aldı. Ayrıca, eyaletteki eğilimin aksine, SPÖ Traiskirchen’de yüzde 3,81 puan kazandı. Seçimden sonra, 14 Nisan 2023’te Federal Konsey’e geçti ve Aşağı Avusturya SPÖ’sü içinde bir reform komisyonunun başkanı olacağı açıklandı. Seçim kampanyası sırasında, Federal Meclis Üyesi olarak tüm ücretini sosyal kurumlara bağışlayacağını açıkladı.| © DerVirgül

Yayınlama: 04.07.2023
Düzenleme: 04.07.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.