Avusturya’da kızıl hesaplaşma

Sosyal Demokrat Parti’de [SPÖ] liderlik tartışması kapalı kapılar ardında kaynamaya devam ediyor. Genel Başkan Rendi-Wagner’i eyalet seçim yenilgilerinde eleştiren Burgenland valisi Doskozil [SPÖ], kaçak dövüşerek federal liderliğe aday olduğunu açıklamıyor. Ancak beklenmedik bir şekilde kızıl batıdan Tirol SPÖ başkan yardımcısı ve Ulusal Konsey üyesi Selma Yıldırım Doskozil’i eleştirdi. İşte SPÖ içerisinde kaynayan demokrasi kazanı…

Avusturya’da kızıl hesaplaşma

Adem Hüyük

Her şey gün yüzüne, yapılan bir ankette Burgenland valisi Hans Peter Doskozil’in, Federal Başkan Pamela Rendi-Wagner’den daha fazla ilgi görmesiyle çıktı. Ancak Doskozil’in, Rendi-Wagner karşıtlığı pasifte olsa Christian Kern başbakanlığına kadar uzanıyor. Avusturya eski Şansölyesi ve Avusturya Federal Demiryolları’nın CEO’su görevide yapan Kern, Pamela Rendi-Wagner’i kabineye almış ve SPÖ’de, 11. Viyana bölgesinde Yunan annesiyle babasız büyüyen bilim insanı Pamela Rendi-Wagner dönemi başlamıştır. 2017 erken genel seçimleri öncesine bakıldığında, Doskozil’in Rendi-Wagner’e çok sıcak yaklaşım sergilemediği satır aralarında fark edilmektedir.

SPÖ Genel Merkezi /Viyana 

Christian Kern 2017 erken genel seçimlerinde partisinin başarısız olmasının bedelini, “ben parti içindeki entrikalarla baş edemiyorum” diyerek, SPÖ federal başkanlığı ve siyaseti bırakarak ödedi.

SPÖ’de Pamela Rendi-Wagner federal başkanlığı dönemi başladı. Rendi-Wagner’in her dönem federal başkanlığı tartışma konusu olmuş, bunun üzerine Rendi-Wagner siyasi çevrelerde alışık olunmayan bir yöntemle başkanlığını sorgulatmıştır.

Rendi-Wagner’den Devrimci Çıkış!

Şubat 2020 tarihinde Avusturya Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı Pamela Rendi-Wagner, siyasi çevrelerde alışık olunmayan bir yöntemle, genel başkanlığa devam edip etmeyeceğine karar vereceğini açıkladı. Rendi-Wagner, genel başkanlığa devem edip-etmeyeceğini ve partinin yol haritasını belirlemek için, parti üyeleri arasında isimsiz oylama yapılmasını isteyerek, Wagner, ‘’tabandan-yukarıya doğru örgütlülük’’ tezini uyguladı. Siyasi parti liderlerinin görevlerini bırakmaları veya devam etmeleri, genel kurul da delegelerin katıldığı seçimlerle belirlenirken, Wagner’in bu çıkışının siyasi tarihte birkaç tane örneği bulunmakta.

Oylama, Avusturya genelinde ve üyelerin isimleri gizli tutularak yapıldı. Avusturya genlinde SPÖ üyelerinin yüzde 42,7’i oylamaya katıldı. SPÖ üyelerinin yüzde 71,4’ü, Rendi-Wagner’i genel başkan olarak görmek istemiş – mutlak rakamlara göre, 46.579 SPÖ üyesi, Pamela Rendi-Wagner’i SPÖ lideri olmaya devam etmesi lehine oy kullandı. Oylamaya katılan yüzde 42,7 oran, 67.319 kişiye karşılık geliyor. Sonuç olarak Wagner, SPÖ liderliğine devam etti.

2021 SPÖ Kurultayı | Rendi-Wagner Yeniden Genel Başkan Seçildi

(Sozialdemokratische Partei Österreichs) Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ), ülkenin en eski siyasi partisi 14 Nisan 1945 tarihinde SPÖ ismini aldığı günden itibaren sayılmakla birlikte, 27.06.2021 tarihinde 45. Olağan Kurultayını gerçekleştirdi. Rendi-Wagner’in kurultayda en büyük destekçisi Viyana belediye başkanı Michael Ludwig idi.

Viyana’da 600 delegenin katılımıyla gerçekleşen kurultayda tek aday olan ve mevcut Genel Başkan Pamela Rendi-Wagner, yüzde 75,3’lük bir oy oranıyla yeniden genel başkan seçildi.

Anketler SPÖ’ü karıştırdı

Kasım 2022 tarihinde, Avusturya Sosyal Demokrat Parti’nin [SPÖ] olası bir genel seçime, mevcut SPÖ’lü Burgenland eyalet valisi Doskozil genel başkanlığında girmesi durumunda yüksek oy oranına ulaşacağını gösteren anket sonuçları, SPÖ’de tartışmalara neden oldu.

Burgenland valisi Hans Peter Doskozil

Ankete göre SPÖ’nün en güçlü isimlerinden biri olan Burgenland Eyaleti Valisi Hans Peter Doskozil’in başkanlığında seçimlere girecek olan SPÖ’nün oy oranı yüzde 32 olarak belirlendi. Buna göre, Doskozil partinin zirvesindeyken, Avusturyalıların yüzde 32’si ulusal bir seçimde şimdiden SPÖ’ye oy veriyor. Rendi-Wagner yönetiminde, Kırmızılar yüzde 27’de kalıyor.

İlk eleştiri eyalet başkanlarından geldi. SPÖ Yukarı Avusturya eyalet lideri Michael Lindner, SPÖ Burgenland’ın “tamamen anlamsız” bir çalışma yürüttüğünü söyleyerek eleştiride bulundu. Lindner, SPÖ içerisinde federal genel başkanlığına dair, eyalet liderlerini anketler yaptırmasının partide oy kaybına neden olacağını vurguladı.

Burgenland valisi Hans Peter Doskozil’in Federal Başkan Pamela Rendi-Wagner karşıtlığı, anket sonuçlarının verdiği cesaret ile gün yüzüne çıktı. Ancak bugüne kadar Doskozil, federal başkanlığa aday olduğunu açıklamış değil.

Rendi-Wagner | buradayım – gitmiyorum

Rendi-Wagner, Tirol eyalet seçimlerinde partisinin dokuz puan kaybetmesini değerlendirirken, federal başkanlığa olası erken kurultayda yeniden aday olacağını söyleyerek, açık ve gizli başkan adaylarına meydan okudu.

Doskozil, Rendi-Wagner’i eleştirdiği biliniyor, ancak Pazartesi günü bunu son derece muğlak bir şekilde formüle etti: Kırmızı oy kayıpları “tabii ki hoş değil”, bu nedenle “sosyal demokraside tartışmalar olacağını” varsayıyor – ama bu tartışmalar alenen yapılmaması gerektiğini savundu.

Buna karşılık, federal parti tarafında da bir hamle yapılarak: önümüzdeki günlerde komitelerde önemli bir tartışma olmayacak: “bu hafta başkanlık veya yönetim kurulu toplantısı planlanmıyor” denerek, Doskozil’e gündemimizde değilsin mesajı verildi.

Tartışmalara kızıl batıda katıldı

Ancak beklenmedik bir şekilde kızıl batı daha sonra konuştu: Tirol SPÖ başkan yardımcısı ve Ulusal Konsey üyesi Selma Yıldırım Doskozil’i eleştirdi.

Yıldırım, uzun süredir SPÖ Federal komitelerinin toplantılarına “gelmemesi ve demokratik kararları kabul etmemesi” kabul edilemez, diyerek, tamamen anlaşılmaz” bir durum, “bir insan nasıl bu kadar dayanışmadan yoksun olabilir ve her seçimden önce bir parti içi tartışmayı körükleyebilir” diye şikâyet etti.

Tirol SPÖ başkan yardımcısı ve Ulusal Konsey üyesi Selma Yıldırım

Selma Yıldırım, diğer partili meslektaşlarının Doskozil’e yönelik eleştirilerinin ancak “altını çizebileceğini” söyledi ve ondan “yapıcı eleştiri” yapmasını ve bunu komitelerde gündeme getirmesini istedi. Yıldırım, Doskozil’e yönelik olarak “Çoğunluk kabul edilmelidir” dedi. Kendisinin ve “birkaç kişinin” şu anda SPÖ’ye “ihtilaflı taraf seçme” imajı için yardım etmesi kabul edilemezdi. Rendi-Wagner, demokratik olarak meşrulaştırılmış ve seçilmiş başkandır. Tirol genel başkan yardımcısı, “Bir karar aldık” diye hatırlattı. Rendi-Wagner’in parti tarihinde benzersiz bir şekilde parti tabanından güvenoyu alması da mümkün oldu.

Öte yandan Rendi-Wagner’in en büyük destekçisi Viyana Eyalet Vali ve Belediye Başkanı Michael Ludwig. Ludwig her fırsatta ve son günlerde daha sık olarak federal başkanın arkasında olduğunu ve desteklediği yönünde açıklamalarda bulunuyor. Zira Viyana SPÖ’nün parti üye sayısı bakımından, desteği çok önemli..

Normal şartlarda genel kurultay 2024 yılında yapılacak. Ancak Nisan ayında Salzburg eyalet seçimleri sonucu, partiyi olağanüstü genel kurula götürmeye zorlar mı şimdiden kestirmek zor gibi… | © DerVirgül

Yayınlama: 09.03.2023
Düzenleme: 09.03.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.