Avrupa Komisyonu daha fazla göçmenin AB’den gönderilmesini istiyor

AB Komisyonu, kalma hakkı olmayan çok daha fazla sayıda göçmenin Avrupa Birliği’nden gönderilmesini istiyor. AB, vize politikasını, reddedilen sığınmacıları geri almaya hazır olmayan ülkelere baskı yapmak için kullanmak istiyor. Sığınma başvurularının çoğu Almanya, Fransa, İspanya ve Avusturya’da yapıldı.

Avrupa Komisyonu daha fazla göçmenin AB’den gönderilmesini istiyor

AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson Salı günü yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği’nde kalma hakkı olmayanlar kendi ülkelerine geri gönderilmelidir.” dedi. Sorumlu AB temsilcisi Mari Juritsch ile birlikte daha fazla getiri sağlayacak bir strateji sundu.

AB yıllardır daha fazla sığınmacı gönderme oranı elde etmeye çalışıyor. Örneğin, Nisan 2021’de AB Komisyonu, öncelikle gönüllü olarak geri dönenlere odaklanan bir strateji sundu.

Buna ek olarak AB, vize politikasını, örneğin reddedilen sığınmacıları geri almaya hazır olmayan ülkelere baskı yapmak için kullanmak istiyor. Hatta Ekim 2021’de alınan bir kararın ardından bu manivela şu ana kadar sadece Gambiya ile kullanıldı.

2021 yılı sonunda yapılan bir Avrupa Birliği Zirvesi’nde, olası bir baskı aracı olarak ticaret ilişkileri ve kalkınma yardımın kesilmesi tehdidinin de uygulanması gündeme gelmişti.

Ancak şimdiye kadar, eğilim ters yönde olmuştu. AB Komisyonu’na göre, AB ülkelerinden ayrılması gereken kişilerin sadece yüzde 29’u 2019’da ülkeyi terk etti. 2021’de oran yüzde 21’de kaldı. Brüksel otoritesi 2018’de yüzde 70 civarında bir hedef açıklamıştı.

AB Komisyonu daha yakın işbirliğine güveniyor

Johansson ve Juritsch salı günü yeni bir hedef belirlemek istemediler. Bu ancak AB ülkeleri ile istişare halinde olabilir. Çünkü aslında reddedilen sığınmacıların geri gönderilmesinden her ülke kendisi sorumludur. AB Komisyonu, geri dönüş sayısını artırmak için artık öncelikle üye devletler ile Frontex gibi AB yetkilileri arasında daha yakın işbirliğine güveniyor.

Juritsch, “Geri dönüşler ortak bir sorumluluktur” dedi. Özellikle büyük siyasi engellerin veya temel haklarla ilgili sorunların olmadığı üçüncü ülkelere, daha fazla insanın geri gönderilmesi gerektiği vurgulandı.

İltica sisteminin güvenilirliğini korumak ve istenmeyen sınır geçişlerini önlemek için daha fazla hıza ihtiyaç var denerek, daha fazla gönüllü geri dönüş sağlamak için her AB ülkesinde danışmanlar oluşturulması talep edildi.

Johansson, AB ülkelerinin iltica sistemlerinin baskı altında olması nedeniyle daha fazla geri dönüşün de önemli olduğunu söyledi. 2022’de iltica başvuru sayısı bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 50 artarak 924 bin oldu. Ayrıca, AB’ye sığınma başvurusu yapmak zorunda olmayan Ukrayna’dan dört milyon mülteci var.

Johansson’a göre sığınma başvurularının çoğu Almanya, Fransa, İspanya ve Avusturya’da yapıldı. Nüfus bakımından Kıbrıs, Avusturya ve Yunanistan özellikle zor durumda.
Şubat ayındaki AB zirvesi göç konusunu ele alacak

AB ülkelerinin içişleri bakanları da bu perşembe günü Stockholm’de yapılacak bir toplantıda geri dönüş durumunda üçüncü ülkelerle işbirliğinden bahsedecekler. Şubat ayında, Brüksel’de yapılacak bir AB zirvesi göç konusunu ele alacak. | © DerVirgül

Yayınlama: 25.01.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.