Karar | İşverenler başörtüsünü istisnasız yasaklayabilir

Avrupa Adalet Divanı salı günü net bir karar verdi: Bir işveren, müşterileriyle teması olsun ya da olmasın, çalışanlarının işyerinde İslami başörtüsü takmasını istisnasız olarak yasaklayabilir.

Karar | İşverenler başörtüsünü istisnasız yasaklayabilir

ABAD aslında 2017 yılında işyerinde dini sembollerin taşınması konusuna karar vermişti. Şimdi içtihatını doğruladı. Sorunun tekrar gündeme gelmesinin nedeni Belçika’nın Ans belediyesinde yaşanan bir davaydı.

Müslüman bir çalışanın işyerinde başörtüsü takması yasaklanmıştı. Kadın, büyük ölçüde müşteri teması olmadan ofis müdürü olarak çalışıyordu. AB Topluluğu bu nedenle çalışma kurallarını daha da keskinleştirdi: Çalışanların, ofis görevinde olup olmadıklarına bakılmaksızın, ideolojik veya dini bağlılığı gösteren herhangi bir tür göze çarpan işaret taşımaları yasaklandı.

Kadına ayrımcılık davası açıldı

Etkilenen kişi dini özgürlüğünün kısıtlandığını hissetti ve bu nedenle Liège iş mahkemesinde dava açtı. Bu, Ans belediyesinin kurallarının AB hukukuna uygun olup olmadığına karar vermesi gereken Avrupa Adalet Divanı’na kaldı.

Lüksemburg’un net cevabı hayırdı. Belçika toplumunun, din mensuplarının diğer inançlara sahip veya inançsız insanlara baskı yapmasını önlemek amacıyla izlediği “katı tarafsızlık” politikası yasaldır ve nesnel olarak haklıdır. Bu aynı zamanda işverenin çalışma saatleri içinde ve işyerinde görünür dini sembollerin takılmasını tamamen yasaklaması gerektiği anlamına da gelir.

“Sistematik” olarak uygulanmalıdır

Mahkeme, kuralın “tutarlı ve sistematik bir şekilde” tüm din ve inançlara uygulanması gerektiğini vurguladı. İslami başörtüsünü yasaklamak isteyen herkesin aynı zamanda Yahudi kippasını ve açıkça görülebilen Hıristiyan haçlarını da yasaklaması gerekir dedi. |© DerVirgül

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

 

Yayınlama: 28.11.2023
Düzenleme: 28.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.