Almanya’da tutuklanan darbe girişimcilerinin içinde Avusturyalılarda var

Almanya’da darbe yoluyla iktidarı devirmeyi planlayan aşırı sağcı bir gruba düzenlenen operasyon Avusturya’da geniş yankı buldu. Korona inkarcıları olarak Avusturya sokaklarına çıkanların, “İmparatorluk Vatandaşı Hareketi” yapılanmasına destek verdikleri biliniyordu.

Almanya’da tutuklanan darbe girişimcilerinin içinde Avusturyalılarda var

Çarşamba sabahı erken saatlerde, Almanya Federal Başsavcılık ve yaklaşık 3 bin polisin katılımıyla başlayan operasyonun hedefinde, kendilerini “Reichsbürger” (İmparatorluk Vatandaşları) olarak adlandıran aşırı sağcılarla bağlantılı bir “terör örgütünün” yer aldığı açıklandı.

Ülkenin 11 eyaletinde ağır silahlı özel timlerin de katıldığı operasyonlar sırasında 130’u akşın binaya baskınlar düzenlenerek arama yapıldı.

Aralarında askerlerin ve sağcı popülist Almanya için Alternatif Partisi’nin (AfD) bir eski milletvekilinin de bulunduğu 25 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan birinin Avusturya’da bir diğerinin de İtalya’da gözaltına alındıkları, yakalananlardan birinin de Rus vatandaşı olduğu açıklandı. Başsavcılık, 50 kişiyi Almanya Federal Cumhuriyeti’ni yıkmak için terör örgütü kurmakla suçluyor.

Avusturyalılarda var

Tutuklananlar arasında bir Yukarı Avusturyalı ve bir Tirol’lü olduğu söyleniyor. Ayrıca iki ülkenin istihbarat birimlerince ortak düzenlenen ev aramaları Avusturya’nın birçok eyaletinde yapıldığı bilgisi basına sızdı.

Korona tedbirleri ve aşı karşıtı gösterilerde sık sık gündeme gelen “İmparatorluk Vatandaşları”, Avusturya’daki aşırı sağ yapılanma olan “Kimlik Hareketi” tarafından da desteklendiği, yapılanmanın kendi yayınlarında görülmektedir.

Özellikle Viyana’da Korona inkarcıları tarafından yapılan gösterilerde “İmparatorluk Vatandaşı Hareketi” tarafından imparatorluk bayrakları taşıyordu.

Temel ideolojileri; monarşi taraftarlığı, demokrasi karşıtlığı ve antisemitizm oluşturmaktadır. |© DerVirgül

Yayınlama: 08.12.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.