Anaokullarında Almanca dil desteği geri tepti | Yüzde 20 başarı beklenirken tam tersi oldu

Avusturya Hükümeti ve Eyalet Hükümetlerinin ortak kararıyla, anaokullarında dil desteğinin genişletilmesi yoluyla ilkokul düzeyindeki istisnai öğrenci sayısının yüzde 20 oranında azaltılması hedeflenmişti. Ancak rakam azalmak yerine, yüzde 20 arttı…

Anaokullarında Almanca dil desteği geri tepti | Yüzde 20 başarı beklenirken tam tersi oldu

Eğitim Bakanı’nın bir soru önergesine verdiği yanıta göre, birinci sınıfta Almanca dil becerileri sınırlı olan öğrencilerin sayısını azaltma hedefi açıkça ıskalandığı görüldü.

Federal hükümet ile eyaletler arasında 2018-2022 dönemi için “15a anlaşması” olarak imzalanan bir anlaşmada, anaokullarında dil desteğinin genişletilmesi yoluyla ilkokul düzeyindeki istisnai öğrenci sayısının yüzde 20 oranında azaltılması hedeflenmişti.

Ancak NEOS’un bir soru önergesine Eğitim Bakanı Martin Polaschek (ÖVP) tarafından verilen yanıt, bu hedefin açıkça ıskalandığını gösteriyor. Aksine, istisnai öğrencilerin sayısı neredeyse yüzde 20 oranında artmıştır.

Yüzde 17 daha fazla öğrenci yeterince iyi Almanca konuşamıyor

İstisnai öğrenciler, sınırlı Almanca bilgileri nedeniyle dersleri düzgün bir şekilde takip edemeyen öğrencilerdir.

2018/19 öğretim yılı ile 2021/22 öğretim yılı arasında, Avusturya genelinde birinci sınıftaki sayıları 14.292’den 16.740’a yükseldi; bu da yüzde 17’lik bir artışa karşılık geliyor.

Bu eğilim eyalete göre değişiklik göstermiştir. Özellikle Burgenland (artı yüzde 140) ve Tirol’de (artı yüzde 105) güçlü artışlar kaydedilmiştir. Sadece Yukarı Avusturya’da [OÖ] düşüş kaydedilmiştir (eksi yüzde altı). Almanca bilgileri nedeniyle dersleri düzgün bir şekilde takip edemeyen öğrenci sayısının en yüksek olduğu eyalet olan Viyana, tam olarak Avusturya ortalamasını yakalamıştır (artı yüzde 17).

Soruşturmaya verilen yanıt, artışın iki ana nedenine işaret ediyor: Covid-19 pandemisi ve göç.

Koronavirüs döneminde, zorunlu anaokulu yılı askıya alınmış, bu da çocukların destek programlarından daha az yararlanabildiği anlamına gelmiştir. Buna ek olarak, İstatistik Avusturya’nın verileri, okul öncesi veya birinci sınıftaki çocukların yaklaşık yüzde sekiz ila dokuzunun Avusturya’da bir yıldan daha az bir süre geçirdiğini göstermektedir. Dolayısıyla bu çocukların anaokuluna ya da dil destek programlarına katılma şansı yoktu.

Viyana Belediye Başkan Yardımcısı Wiederkehr basitleştirilmiş bir anaokulu yılından yana

Viyana Belediye Başkan Yardımcısı ve Eğitimden Sorumlu Meclis Üyesi Christoph Wiederkehr (NEOS) salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada “Yeterli dil desteği olmadığını görebilirsiniz” dedi. Wiederkehr, tüm Avusturya’da anaokulunda bir yıl daha zorunlu eğitim verilmesi çağrısında bulundu. Viyana’da dil desteği yakın zamanda büyük ölçüde iyileştirildi ve anaokulları için 77 yeni personel işe alındı. Sonbahardan itibaren her aile grubunda ve her yeni yürümeye başlayan çocuk grubunda üçüncü bir bakıcı da bulunacak.

NEOS eğitim sözcüsü Martina Künsberg Sarre, yeni 15a sözleşmesi (2022/23-2026/27) öncesinde “eski” sözleşmenin uygulanmasının değerlendirilmemiş olmasını eleştirdi.

Niceliksel genişlemenin yanı sıra kaliteye odaklanmada da başarısız olunmuştu. Buna ek olarak, anaokulu sisteminde iyileştirmeler için adım adım bir plana da ihtiyaç var. “Bu alanda çalışan insanlara bir perspektif vermemiz gerekiyor.” Kaçırılan hedeflere rağmen sistematik bir şey yapılmaması da üzücü.

Anaokulu sektörü hala personel eksikliğinden muzdarip. Bu nedenle pazartesi günü kuruluşlar ve anaokulu inisiyatifleri tarafından sunulan dilekçe de destekleniyor. “Paydaşların her yıl İlköğretim Gününde aynı konularla dikkatleri üzerlerine çekmek zorunda kalmaları üzücü” dendi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 23.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.