Avusturya Cumhurbaşkanı, hükümetin Schengen vetosuna destek vermedi

Avusturya’nın Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e girişini engellemesi Avusturya iç siyasetinde büyük rahatsızlık yarattı. Federal Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen de tartışmaya katıldı.

Avusturya Cumhurbaşkanı, hükümetin Schengen vetosuna destek vermedi

Avusturya’nın Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e girişini engellemesi, AB ülkelerinde öfkeye yol açıyor. Rumen medyası ve sosyal ağları, Avusturyalı şirketlere karşı boykot çağrılarında bulunuyor.

Romanya Dışişleri Bakanlığı büyükelçiyi Viyana’dan geri çekeceğini duyurdu. Bu, vetoya açık bir tepki olarak anlaşılmalı ve “bu devletle mevcut ilişki düzeyini düşürme” amaçlı olduğu yorumları yapıldı.

Avrupa Bakanı Karoline Edtstadler ve Şansölye Karl Nehammer, Karner vetoya destek verirken (bu arada SPÖ lideri Rendi-Wagner de destek veriyor), hükümet ortağından sert eleştiriler geliyor. Yeşiller’in dış politika sözcüsü Ewa Ernst-Dziedziç, vetoyu bir hata olarak nitelendiriyor.

Son olarak Federal Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen de tartışmaya katıldı. Twitter’da “Avusturya federal hükümetinin Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen bölgesine katılımını engelleme kararından son derece üzüntü duyuyorum” diye yazdı.

Van der Bellen, Avusturya’nın zor bir iltica durumunda olduğunu kabul ederek, “Ancak Schengen ablukası çözüme katkı sağlamıyor. Aksine, Romanya’nın karşı önlemleri sonucunda Avusturya ekonomisi şimdi cezalarla tehdit ediliyor.” Kaçış ve göç alanındaki zorluklar ancak AB’deki ortaklarımızla birlikte aşılabilir.” Dedi. | © DerVirgül

Yayınlama: 09.12.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.