Avusturya meclis başkanı istifa edecek mi?

Ulusal Konsey Başkanı Wolfgang Sobotka hakkındaki ciddi iddialar çarşamba akşamı muhalefet parlamento grupları tarafından talep edilen özel bir başkanlık oturumunda tartışıldı. ÖVP’li Sobotka parlamento komisyonlarının sorularını yanıtlamak zorunda kalırken, hükümetin birinci üyesi istifasını talep etti.

Avusturya meclis başkanı istifa edecek mi?

Sobotka bu amaçla çarşamba günkü Ulusal Konsey toplantısının hemen ardından bir toplantı çağrısında bulundu. Toplantının içeriği tam olarak bilinmiyor. Bir basın açıklamasına göre Sobotka pozisyonunu “gerçekçi bir atmosferde” açıkladı. FPÖ Milletvekili Dagmar Belakowitsch daha sonra Ulusal Konsey Başkanının kendisine yöneltilen suçlamaları doğru olmadığı gerekçesiyle reddettiğini bildirdi.

Parlamento İdaresi basın servisine göre Sobotka, perşembe günü genel kurul oturumunun başında kamuoyuna açıklama yapma niyetinde olduğunu duyurdu.

Muhalefet Ulusal Konsey Başkanı’nın istifasını istiyor

Görevi kötüye kullanmaya teşvik mi?

Adalet Bakanlığı’ndaki en etkili kişi olan ve daha önce görevden uzaklaştırılan daire başkanı Pilnacek birkaç hafta önce öldü. Şimdi de Pilnacek ve arkadaşları arasında Temmuz sonunda bir barda geçen gizli bir konuşma kaydı ortaya çıktı. Kayıtta Pilnacek, ÖVP’nin kendisinden soruşturmaları ve ev aramalarını durdurmasını talep ettiğini, kendisinin ise bunu her zaman reddettiğini iddia ediyor.

Geçen yaz yapılan bu konuşma gizlice kaydedildi ve – haberlere göre – “Krone” gazetesine sızdırıldı. Sobotka’nın sözcüsü salı günü Pilnacek’in açıklamalarını reddetmişti.

Bu arada Sağlık Bakanı Johannes Rauch (Yeşiller), Kleine Zeitung gazetesine verdiği bir mülakatta Ulusal Konsey Başkanı’na istifa etmesini önerdi. “Ben Sobotka’nın yerinde olsaydım, şapkamı çıkarırdım. Benim net bir ahlaki pusulam var,” diyen Rauch’un sözleri çarşamba akşamı aktarıldı.

Yeşiller Partisi Genel Sekreteri Olga Voglauer de akşamki özel başkanlık tartışmasından önce ve sonra benzer yorumlarda bulundu: “Bana sorarsanız istifa ederdim.”

Muhalefet istifa talebinde birleşti

Dava çarşamba sabahı Ulusal Konsey’de ele alınmıştı. Muhalefet oybirliğiyle parlamento başkanının istifasını talep ederken, Yeşiller bu sabah sessiz kalmıştı.

SPÖ meclis grubu lideri Philip Kucher de daha sonra yaptığı açıklamada Sobotka’nın perşembe günü “kişisel bir açıklama” yapacağını belirtti.

NEOS parlamento grubu başkan yardımcısı Nikolaus Scherak da muhalefetin Ulusal Konsey Başkanlığı makamının bu olaydan zarar gördüğüne inandığını yineledi. Sobotka’nın kendi isteğiyle çekilmesi beklenmiyor.| ©DerVirgül

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 22.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.