Avusturya uyuşturucu tüketiminde, Avrupa sıralamasında ortalarda

Ülkenin incelenen 16 bölgesinin hiçbiri geçen yıl Avrupa’da en çok satış yapılan on bölge arasında yer almadı. Ülkede en çok uyuşturucu tüketiminin arttığı kent Kufstein oldu. Viyana ise artış göstermedi.

Avusturya uyuşturucu tüketiminde, Avrupa sıralamasında ortalarda

Innsbruck Tıp Üniversitesi (GMI) Adli Tıp Enstitüsü tarafından yapılan yıllık atık su analizinden ortaya çıkan veriler sonucunda, yasaklanan maddeler arasında esrar bu ülkede en sık tüketilen madde oldu. Kokain kullanımı artmaya devam etti.

Hafta sonları daha yüksek değerler “uyuşturucu partilerini” akla getiriyor

Innsbruck Tıp Üniversitesi çarşamba günü yaptığı açıklamada, hafta sonundaki daha yüksek değerlerin, maddelerin “uyuşturucu partilerinde” tüketildiğini gösterdiğini duyurdu. GMI’nin adli toksikoloji başkanı, çalışma lideri Herbert Oberacher, ortalama olarak, incelenen bölgelerde yaşayanların her gün bir bardaktan biraz daha fazla şarap içtiğini, üç ila dört sigara içtiğini ve 0,07 eklem ve yaklaşık 1,5 miligram uyarıcı ilaç tükettiğini söyledi

Alkol ve nikotin tüm bölgelerde hemen hemen aynı sıklıkta tüketildi

Yasaklı maddelere ilişkin tablo daha az homojendir: Esrar (THC) tüm bölgelerde baskındı ancak kırsal alanlara kıyasla kentsel alanlarda daha sık kullanıldı. Ortalama olarak her 1000 kişi başına 11 gram THC içiliyordu.

Kokain en çok satan uyarıcı ilaç oldu

Kokain, 1.000 kişi başına 1,3 gram günlük tüketimle uyarıcılar arasında en çok satılan uyuşturucu oldu. Oberacher, “Avusturya’nın atık suyunda yıllardır gözlemlediğimiz bir gelişme de kokain kalıntıları miktarındaki artıştır” dedi. Ancak ülkenin batısında uyuşturucu tüketimi doğu Avusturya’ya göre daha yüksek.

Tirol’ün ikinci büyük şehri Kufstein bir kez daha kişi başına en yüksek tüketimi kaydetti

Aktif madde amfetaminin (hız) kişi başına en yüksek tüketimi Graz’da bulunurken, Wiener Neustadt ve Steyr metamfetamin (kristal meth) tüketiminde başı çekti. MDMA (ecstasy) kentsel alanlarda kırsal alanlara göre daha popülerdi; en yüksek seviyelere Graz’da da rastlandı.

Uyarıcı ve sentetik uyuşturucuların Batı-Doğu dağılımı Avusturya ile sınırlı kalmayıp tüm Avrupa’ya yansıdı.

Güney Tirol’de kişi başına bağımlılık yaratan madde tüketimi Avusturya’dakinden daha düşüktü. Güney Tirol eyaletinin başkenti Bolzano’da alkolün yanı sıra nikotin, esrar, amfetamin ve MDMA tüketimi Tirol eyaletinin başkenti Innsbruck’a göre daha düşüktü.

Sonuçta, hafta sonu bazı uyuşturucuların daha yüksek seviyelerinin, bunların “uyuşturucu partilerinde” kullanıldığına işaret ettiği söylendi.

“En iyi uygulama örneği” olarak Kufstein polisi

Değerlendirme aynı zamanda yetkililerin ve politikacıların buna tepki verebilmesi açısından da faydalıdır. Oberacher, Kufstein polisini “en iyi uygulama örneği” olarak gösterdi. 2022’deki atık su araştırmasına göre bunda hem önleyici hem de operasyonel önlemler alındı.

Bu, okullara yönelik bir tedbiri ve Devlet Kriminal Polis Dairesi’nin (LKA) şu anda bu bölgede görev yapan memurlara yönelik eğitimini de içeriyordu. Oberacher, federal başkent Viyana için çalışmanın “mevcut ve gelecekteki zorlukları ve madde kullanımına ilişkin sonuçları değerlendirmek için önemli bir araç” olduğunu söyledi.

Federal başkentin rakamlarından memnun olan Viyana psikiyatri ve uyuşturucu koordinatörü Ewald Lochner, “Tüm maddeler açısından Viyana, Avrupa’daki benzer büyük şehirlerin oldukça gerisindedir” dedi. Bir yayında bunu “şehirdeki işleyen bağımlılık ve uyuşturucu politikası için olumlu bir işaret” olarak yorumladı.

Prag, Barselona, Amsterdam, Antwerp, Brüksel, Nürnberg ve Lizbon gibi şehirler neredeyse tüm maddeler açısından Viyana’dan daha yüksek değerlere sahipti. Ancak gerçek bir trend ancak birkaç yıl içinde ortaya çıkacak.

SCORE uyuşturucu raporu Avrupa tarafından yayınlandı

Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı Gözlemevi (EMCDDA) her yıl yayınlanmaktadır. Innsbruck Tıp Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü’ndeki adli toksikoloji laboratuvarı 2016 yılından bu yana Avusturya için analiz sağlıyor. 2023’te, Avusturya’daki 16 kanalizasyon arıtma tesisi ve Güney Tirol’deki bir kanalizasyon arıtma tesisi dahil olmak üzere Avrupa çapında 112 şehir ve bölge katıldı. Yıllık çalışma için, ilkbahar ve yaz başında bir hafta boyunca her gün kanalizasyon arıtma tesislerinin girişinden numuneler alınarak analitik-kimyasal yöntemler kullanılarak analiz edildiği belirtildi.| ©DerVirgül

Yayınlama: 21.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.