Avusturya’da giderek daha fazla çocuk ve genç çıplak fotoğraflarla şantaja uğruyor

Avusturya’da giderek daha fazla çocuk ve genç çıplak fotoğraflarla şantaja uğruyor

İnternette her geçen gün daha fazla çocuk ve genç, çıplak fotoğrafların kullanıldığı bir tür şantaj olan “seks şantajının” kurbanı oluyor. Sosyal medya platformlarındaki vaka sayıları son dönemde hızla arttı.

Avusturya’da gençler ve çocuklar için sorunlar, sorular ve kriz durumlarında önemli bir temas noktası olan, acil durum numarası 147 Rat auf Draht’ın başkanı Birgit Satke, “Cinsel şantaj artık dijital alanda çocuklar ve gençler arasında bir numaralı tehdit haline geldi” dedi. Perşembe günü yapılan açıklamada, bu dolandırıcılığın kurbanı olan kız ve erkek çocukların sayısının hızla arttığı belirtildi.

İnternette çıplak fotoğraflarla şantaj giderek artıyor

Sextortion, İngilizce seks ve gasp terimlerinin birleşimidir. İlgili fotoğraf ve videoların yer aldığı çevrimiçi tuzak, öncelikle sosyal medya platformlarında gerçekleşiyor. Konuyla ilgili konuşmaların sayısı 2023’te bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 30 artarak 237’den 308’e çıktı. Trend de artıyor: Rat auf Draht’a göre, yalnızca 2023’ün ilk çeyreğinde seks şantajıyla ilgili 101 soruşturma yapılmıştı.

Çoğunluğu iyi organize olmuş dolandırıcılık çetelerinin üyesi olan şantajcıların yaklaşımı her zaman benzerdir. Tuzaklar, sosyal medyada hiçbir şeyden haberi olmayan biriyle iletişime geçen ve sohbet başlatan kızlar veya genç kadınlar gibi davranıyorlar. Konuşmanın odağı hızla değişir ve erotik hale gelir. Kadınlar birbirlerine çıplak fotoğraflar göndermeyi veya görüntülü sohbette kendilerini çıplak göstermeyi öneriyorlar.

Dolandırıcılar gençleri erotik sohbetlere dahil ediyor ve çıplak fotoğraflar gönderiyor

Satke, “Birçok genç bu yola çıkıyor çünkü heyecan verici, kendilerini güvende hissediyorlar ve her iki taraf da kendilerini samimi bir şekilde gösteriyor” diyor. Ancak suçlular gençlerin fotoğraflarını veya videolarını kaydediyor veya çoğunlukla çıplak olan görüntülü görüşmenin ekran görüntülerini alıyor.

Satke, “Erotik konuşma daha sonra aniden sona eriyor ve etkilenenler kısa bir süre içinde para transferi yapmalarını isteyen bir mesaj alıyor” dedi. Tenor’a göre, para olmazsa toplanan materyal yayınlanacak ve sosyal medyadaki kişilere iletilecek. Rat auf Draht’a göre failler her zaman cesurca hareket ediyor: Daha önce ilk tehdidin ardından bir bekleme yaşanırken, artık şantajın duyurulmasının hemen ardından etkilenenlerin tanıdıkları çevredeki bir veya daha fazla kişiye mahrem veriler gönderiliyor.

Banka havalesi yayına karşı koruma sağlamaz

Satke, ilk başta çok şaşıran ve çaresiz kalan etkilenenlerin hiçbir durumda taleplere yanıt vermemesi ve hiçbir durumda para aktarmaması gerektiğini söyledi. Ödeme yapmak yayınlanmaya karşı koruma sağlamaz. Tam tersine, çoğu zaman giderek daha fazla talep oluşmasına yol açar. Advice on Wire, temasın derhal kesilmesini ve kanıtların güvence altına alınmasını tavsiye ediyor. Eğer görseller veya videolar daha önce yayınlanmışsa bu durum derhal ilgili platforma bildirilmelidir. Çevrimiçi platformlar artık İletişim Platformları Yasası (KoPl-G) uyarınca bu ülkede ceza gerektiren içerikleri 24 saat içinde silmekle yükümlüdür. Satke, “Bu cezai bir suç olduğundan polise rapor verilmesi de tavsiye edilir” dedi.

Çocuklar ve gençler için daha iyi bilgi gerekli

Çıplak fotoğraf ve videoların belirli platformlarda yayınlanmasını engelleyebilecek önleyici tedbir de sağlayabilir. 18 yaşın altındaki kişilere yönelik “aşağı çek”, mahrem görsellerin veya videoların Instagram, TikTok, Facebook, Onlyfans ve diğer platformlara yüklenmesini engeller. “18 yaş ve üzeri kişiler için Rıza Dışı Mahrem Görüntü Paylaşımını Durdurun (STOPNCII) da aynı amacı taşıyor.

Ancak en önemli şey, çocuklar ve gençlerin yanı sıra ebeveynlerine yönelik eğitim çalışmalarıdır. Satke, “Çocuklar bunu ne kadar çok bilirse, kendilerini o kadar iyi koruyabilir ve buna göre tepki verebilirler. Örneğin, diğer kişinin yaptığının doğru olmadığını ve cezalandırılabilir olduğunu açıkça söyleyebilirler” diyor. Kendilerini savunan, kendine güvenen çocuklar genellikle failler açısından pek çekici değildir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 25.04.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.