Özellikle çocuklar için havuz kazalarına karşı uyarı

Avusturya’da yetkililer, artan sıcaklıklar nedeniyle ölümcül yüzme kazalarına karşı uyarıda bulundu. Avusturya’da okul çocukları için yapılması gereken 9.000 yüzme kursu pandemi nedeniyle yapılamadığı vurgulandı.

Özellikle çocuklar için havuz kazalarına karşı uyarı

Yetkililere göre, okul çağındaki kız ve erkek çocuklar arasında halihazırda büyük eksiklikler bulunmaktadır: Beş ila 19 yaş arasındaki her on çocuktan biri ve her on gençten biri yüzemiyor.

Özellikle Korona pandemisi, yüzme kurslarının iptal edilmesiyle birlikte bu durumun daha da kötüleşmesine yol açmıştır. KFV’nin spor ve boş zaman güvenliği departmanından alınan bilgilere göre, Avusturya’daki okul çocuklarının en az 9.000 yüzme kursu eksik. Yetişkinler de dahil olmak üzere, bu yıl en az 13 kişi suda hayatını kaybetti. KFV araştırmalarına göre, beş yaş ve üzeri Avusturya nüfusunun yüzde yedisi yüzemiyor – bu da yaklaşık 600.000 kişinin etkilenmesi anlamına geliyor.

Yüzme dersleri: Çocuklar en azından kendilerini kıyıya kadar kurtarabilmeli

Boğulma, trafik kazalarından sonra çocuk kazalarında ikinci en yaygın ölüm nedenidir. KFV’nin ilk verilerine göre, 2022 yılında beş çocuk boğulmuştur. Toplamda en az 33 kişi suda hayatını kaybetmiştir. Bu yıl biri termal banyoda, diğeri biyotopta olmak üzere iki çocuk ölümü gerçekleşti. İki gölde bir genç ve bir genç yetişkin hayatını kaybetti. Karşılaştırma için: Statistik Austria’ya göre, 2012’den 2021’e kadar Avusturya’da yılda 22 ila 47 kişi boğuldu.

“Covid 19 salgını nedeniyle, okul spor derslerinin bir parçası olarak birçok yüzme kursu iptal edildi ve çoğu zaman telafi edilemedi. Birçok çocuk ve genç şu anda hiç yüzemiyor, güvenli değil ya da en iyi ihtimalle sadece vasat yüzebiliyor” diyen KFV Spor ve Boş Zaman Güvenliği Başkanı Johanna Trauner-Karner, yaz yüzme sezonunun başlamasından önce uyarıda bulundu. Çocuklar profesyonel yüzücü olmak zorunda değiller, ancak suya düşme durumunda her kız ve erkek çocuk kendini kıyıya ya da havuzun kenarına kurtarabilmelidir.

Yüzme kurslarında okullara destek çağrısı

Uzman, yüzmeyi erken yaşlardan itibaren ve tüm nüfus gruplarını kapsayacak şekilde öğrenmenin önemini vurguluyor: “Pek çok çocuk, örneğin ebeveynlerinin zamanı veya mali kaynakları olmadığı için, okul dışında yüzme öğrenme fırsatına sahip değil. Bu nedenle okullardaki yüzme dersleri özel bir önem taşımaktadır. Ebeveynlerinin sosyo-ekonomik durumundan bağımsız olarak tüm çocuklara ulaşılabilir. Ancak okul sisteminin de yeterli mali ve insani (dış) kaynaklara ve kapsamlı bir havuz altyapısına ihtiyacı vardır.

KFV hükümet programının uygulanması konusunda ısrarcı

Beş ila 19 yaş arasındaki her on kişiden biri yüzme bilmiyor. Ancak yüzme becerilerinin eksikliği sadece okul çağındaki çocukları ve ergenleri değil, yetişkinleri de etkileyen bir olgudur. KFV araştırmalarına göre, Avusturya nüfusunun yüzde yedisi [5 yaşından itibaren] yüzemiyor – bu da yaklaşık 600.000 kişinin etkilendiği anlamına geliyor.|©DerVirgül

Yayınlama: 01.06.2023
Düzenleme: 01.06.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.