Avusturya’da grev

Metal işçileri pazartesi [bugün] gününden itibaren greve gidiyor. Sendikalar yüzde 11,6’lık bir ücret artışı isterken, işverenlerin teklifi çok daha düşük. Çarşamba gününe kadar metal sektöründe uyarı grevleri yapılacak ve Kärnten eyaletinde 16 şirket greve katılacak.

Avusturya’da grev

Grevler yerine göre Pazartesi, Salı ya da çarşamba günleri yapılacak. Pro-GE sendikasından Gernot Kleißner’e göre bunun nedeni açık: “Sekiz saatlik son müzakere turunda, ki bu dördüncü turdu, bize iki seçenekli bir teklif sunuldu. Birinci varyant, 100 Euro’luk sabit bir miktar ve enflasyon oranının altında kalan bir defaya mahsus ödeme ile yüzde 2,5’luk zammı öngörüyor. İkinci seçenek ise, prensipte reddettiğimiz ve yine enflasyon oranının altında bir ödemeyi öngören iki yıllık bir anlaşma. Bu kesinlikle kabul edilemez.”

Sendikaya göre işverenler makul bir teklif yapmaya hazır değil: “Uyarı grevinin amacı tam da bu dönemde iş yapılmasını engellemek ve böylece işverenlere burada makul teklifler yapılmazsa kesinlikle devam edilebileceği sinyalini göndermektir.”

Karşı taraf, hammaddelerin giderek pahalılaşması, enflasyon ve yüksek enerji maliyetleri gibi argümanlar kullanıyor. Kleißner bunu kabul etmiyor: “Sonuçta çalışanların işi çoktan bitti. Biz her zaman son on iki ay için pazarlık yaparız. Bu da ortalama yüzde 9,6’lık bir enflasyon oranına dayanıyor. Bu aynı zamanda çalışanların cüzdanlarında daha az bulunan miktardır. Para daha az değerli hale geldi ve yaptıkları iş de daha az ödeniyor.”

Asgari görev, değerin korunmasını sağlamak; ayrıca üretimdeki artış için de tazminat istiyorlar. Metal işçileri için bir sonraki müzakere tarihi perakende sektörüyle aynı zamanda 9 Kasım’da. | ©DerVirgül

Yayınlama: 06.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.