“İslam Haritası” | Avusturya’da 623 İslam’i Kurum Var

Avusturya’da Müslüman kurumların eleştirdiği, Siyasi İslam Dokümantasyon Merkezi perşembe günü Avusturya’daki Müslüman örgütler ve dini toplulukların bir haritasını sundu. Ülkedeki tüm Müslüman kurum ve camilerin adres ve bilgileri yayınlandı.

“İslam Haritası” | Avusturya’da 623 İslam’i Kurum Var

Avusturya’da Siyasi İslam Dokümantasyon Merkezi bugün perşembe günü Avusturya’daki 600’ün üzerinde Müslüman örgütler ve dini toplulukların bir haritasını sundu.  

Viyana Üniversitesi’nin araştırma projesi, Müslüman kurumlar ve hizmetlerinin yanı sıra Avusturya’daki tehlikeli eğilimlere genel bir bakış sunmayı amaçladığı vurgulandı. 

Sunumda, amacın bunlara genel bir bakış ve siyasi İslam’a atfedilebilecekleri belirlemek olduğunu söyledi.

Belgelenmiş Pozitif Performans ve Tehlikeli Eğilimler

Viyana Üniversitesi’ndeki araştırma projesi başkanı Ednan Aslan, bu sadece siyasi İslam’ı gösteren bir harita olmadığını vurgulayarak,”623 dernek, organizasyon ve cami kaydettik ve anlattık.” 

Amaç, zayıflıkları ve güçlü yönleri görünür kılmak olduğunu ifade etti.   

Aslan, araştırmanın entegrasyon çalışması için avantajlar doğurduğuna dikkat çekti. 

Öte yandan “tehlikeli eğilimler” de gösteriliyor, diyen Aslan, “Politikacıları bunlardan haberdar etmek istiyoruz” dedi.   

Nihayetinde Müslümanların çoğu da radikal eğilimlerden muzdaripti. 

Bugünden itibaren www.islam-landkarte.at adresinde bulunan harita, ilgili kuruluşun kısa bir tanımını, aktörlerinin kim olduğunu, onları dışarıda kimlerin temsil ettiğini, hangi şemsiye kuruluşa atanabileceğini ve bağlantı olup olmadığını göstermektedir. 

Viyana Üniversitesi İslam Haritası ve Dosyalar Oluşturdu

Dokümantasyon merkezi bilimsel danışma kurulu başkanı Mouhanad Khorchide, karta ek olarak, dokümantasyon merkezinin Avusturya’daki en büyük İslami derneklerin en büyük şemsiye kuruluşları olan ATIB, Millî-Görüş ve Bozkurtlar’dan da üç dosya hazırladığını açıkladı.  

Bu makalelerde, menşe ve ideolojik anlayışa ek olarak, şemsiye örgütlerin yapıları ve ağları veya yurtdışındaki bağlantıları analiz edilmektedir.

Bu ülkede 60’tan fazla cami kurumunun görevlendirilebildiği ATİB’de örneğin Türk siyasetinden bağımsızlık sorunu gündeme geliyor.  

Khorchide’ye göre Millî Görüş, Müslüman Kardeşler ile yakın bağları olan siyasi İslam’ın en önde gelen temsilcisi.  

Dosyaya göre Millî Görüş şu anda Avusturya’da 48 kurum tarafından temsil ediliyor, Bozkurtlar’ın ise 29 cami derneği mevcut. 

İslam Haritası Reformları Başlatmayı Amaçlamaktadır

Araştırma sırasında tüm derneklere ve kulüplere görüşleri soruldu ve Avrupalı özelliklere sahip bir İslam’ı nasıl hayal ettikleri sorulduğunu ve Khorchide’ye göre, bununla sağlam bir söylem ve tartışma başlayacak.  

Ednan Aslan ayrıca haritanın kamuoyunda tartışmayı tetikleyeceğini ve böylece İslami cemaat içinde de reform hareketlerini mümkün kılacağını umuyor.

Entegrasyon Bakanı Susanne Raab (ÖVP), hiçbir koşulda bütün Müslümanları “genel şüphe” altına sokmak istemediklerini vurgulayarak, 
öte yandan, “siyasal İslam’daki tehlikeli gelişmeler” görmezden gelinmemelidir dedi.  

Raab, “Bu eğilimler, değer sistemimiz ve liberal demokrasimiz için bir tehlikedir. 

Politikacılar, bu tür ideolojilerin arka odalarda ve gizli alanlarda hoşgörü kisvesi altında yayılmamasını sağlamalı” uyarısında bulundu. 

Finansman

Raab’a göre, İslami haritada gösterilen bilgiler yetkililer için de geçerli.  

Örneğin, hangi derneğin entegrasyon için ortak olabileceği veya hangi kuruluşun finansman alacağı konusunda kararlarda belirleyici rol oynayacak.  

Entegrasyon bakanı, bunların güvenlik yetkililerinin yanı sıra Avusturya’daki Müslümanların da ilgisini çekebileceğini savundu.

İslam Kurumlarının Ülkede Dağılımı

Islamlandkarte, Viyana Üniversitesi’nin bir araştırma ve geliştirme projesidir. 

Halihazırda 230’u Viyana’da olmak üzere 600’den fazla Müslüman kurum var ve Viyana’yı, Aşağı Avusturya (86) ve Yukarı Avusturya (78) kurumla izliyor.  

FPÖ Ve ÖVP Kendilerini Doğruladı

FPÖ, “İslam kültüründen aşırı ve büyük ölçüde yasadışı göçün” tehlikelerine ilişkin uyarılarının doğrulandığını söyledi.  

FPÖ güvenlik sözcüsü Hannes Amesbauer, İslam haritasındaki 600’den fazla kurumla, Avusturya’da “ne kadar güçlü İslam ve dolayısıyla İslamcı akımların” ne kadar yaygın olduğunun açıkça ortaya çıktığını ileri sürdü. 

FPÖ, haritanın eksiksiz bir genel bakış sunmasını memnuniyetle karşılarken, camiler, dernekler ve dini cemaatler hakkında “çok fazla bilgi” olmadığı eleştirisinde bulundu.

Genel bakış haritası, ÖVP entegrasyon sözcüsü Ernst Gödl tarafından da memnuniyetle karşılandı.  

Buna dayanarak, artık sorunlu ağlar ve dernekler belirlenecektir dedi. 

ÖVP Başkan Yardımcısı, geçtiğimiz yıl yaşanan olayların, siyasi İslam’ın tehlikeli ideolojisine karşı mücadelenin Avusturya’daki toplumumuz için ne kadar gerekli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Müslümanlar İçin Genel Şüphe mi Var?

Avusturya Müslüman Gençlik (MJÖ) ise Müslümanlara karşı tehlikeli bir genel şüphe örneği tespit etti.  

MJÖ başkanı Adis Serifoviç, sözde “İslami haritanın” bir başka tehlikeli alt noktayı temsil ettiğini söyledi.  

Şeffaflık ve diyaloğa hazır olma kisvesi altında, İslami örgütler ve kurumlar büyük bir güvenlik riskine maruz kalıyor, bu yüzden argüman devam ediyor.  

Buna ek olarak Serifoviç, dokümantasyon merkezinin çalışmalarını “son derece şeffaf” olmakla eleştirdi.|DerVirgül

© Bild: DerVirgül 

Yayınlama: 27.05.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.