Avusturya’da politikacılara “sıfır zam” yalan oldu

Avusturya’da çalışanların maaş artışlarının tarihsel olarak yüksek enflasyon göz önüne alındığında zahmetli bir şekilde müzakere edilmesi gerekirken, politikacıların maaşlarının ayarlanması otomatik olarak gerçekleşiyor.

Avusturya’da politikacılara “sıfır zam” yalan oldu

Bazı eyaletler federal hükümetin tavsiyesine uyarak siyasetçilerin maaşlarını mevcut enflasyon oranının yarısı kadar arttırmayı planlıyor. Ancak federal hükümet ilk açıklamasında sıfır maaş artışından bahsetmişti-Eyalet hükümetleri buna uymuyor.

Federal hükümet federal düzeydeki üst düzey politikacılar için sıfır maaş artışından yana

Ayarlama faktörüne göre, tarihsel olarak yüksek enflasyon nedeniyle siyasetçilerin maaşlarının 2024 yılında yüzde 9.7 oranında artması gerekiyor. Ancak federal hükümet, federal düzeydeki üst düzey siyasetçiler – Federal Cumhurbaşkanı ve hükümet üyeleri, Ulusal Konsey Başkanı ve parlamento grup başkanları – için sıfır maaş artışı açıkladı.

Ulusal Konsey ve Federal Konsey üyeleri ile Federal Konsey Başkanı yüzde 4.85 oranında enflasyon maaş artışı alacak. Federal eyaletler için herhangi bir yönerge bulunmamakta, sadece maaşların yarı yarıya arttırılması yönünde bir “tavsiye” bulunmaktadır.

Zam alan siyasiler | Sadece Burgenland eyaleti sıfır zam uyguluyor

Tirol, Vorarlberg, Salzburg ve Yukarı Avusturya’da eyalet politikacılarının maaşları Ocak ayından itibaren yüzde 4.85 oranında arttırılacak. Buna karşılık Burgenland, politikacılara sıfır zam uygulama kararı aldı. Karintiya ise kendi bildiğini okuyor ve Temmuz 2024’ten itibaren politikacıların maaşlarını yüzde 9,7 oranında arttırmayı planlıyor.

FPÖ de federal eyaletlerdeki siyasetçilerin maaşlarını arttırıyor

Bazı federal eyaletler de bu öneriyi takip etmeyi planlıyor. Vorarlberg’de eyalet politikacılarının maaşları Ocak ayından itibaren yüzde 4,85 oranında artacak. Vali Markus Wallner’in (ÖVP) ofisine göre, bu federal hükümetin tavsiyesini takip ediyor. Bu karar Pazartesi günü APA’nın talebi üzerine açıklandı. Salzburg ve Yukarı Avusturya, FPÖ içinde iç tartışmalar olmasına rağmen, açıklanan planları takip ediyor ve politikacıların maaşlarını artırıyor.

Federal parti lideri Herbert Kickl’in yaz aylarında eyalet düzeyinde sıfır maaş turu çağrısında bulunmasına rağmen, her iki eyaletteki ÖVP-FPÖ eyalet hükümetleri federal hükümetin tavsiyelerine uymaya karar verdi. Eyalet maliye yetkilisi Vali Wilfried Haslauer’in (ÖVP) sözcüsüne göre, Salzburg’daki eyalet politikacılarının maaşları yüzde 4,85 oranında artırılacak. Bu artış eyalet hükümeti üyeleri ve eyalet parlamentosu üyeleri için geçerlidir. Eyaletteki belediye başkanları ise yüzde 9.7’lik tam bir artış alacak. Haslauer’in ofisi şimdi federal hükümetin kararını bekleyeceklerini ve gerekirse belediye başkanlarının maaşlarındaki artışı eyalet yasası düzeyinde düzenleyeceklerini belirtti.

Yukarı Avusturya siyasetçilerin maaşlarını enflasyonun yarısı kadar artırıyor

Yüzde 4,85’lik artış Yukarı Avusturya’daki eyalet ve belediye politikacıları için de geçerli olacak. Yukarı Avusturya Halk Partisi ve Özgürlük Partisi bunun için yasal zeminin oluşturulması amacıyla ortaklaşa acil bir önerge sundu. Yukarı Avusturya ÖVP parti lideri Christian Dörfel’in Pazartesi günü yaptığı basın açıklamasında da belirttiği üzere Yeşiller ve NEOS da aynı fikirde olduklarını belirttiler. Enflasyon oranının hala oldukça altında olan bu ayarlama, eyalet ve belediye politikalarında sorumluluk taşıyanlar için motive edici bir sinyal olarak düşünülmüştür.

Tirol belediye başkanları yüzde 9,7 daha fazla maaş alacak

Tirol’de de eyalet politikacılarının maaşlarındaki enflasyonun yarısı dengelenecek. Belediye başkanları (eyalet başkenti Innsbruck hariç) yüzde 9.7’lik tam bir artış alacaklar. Eyalet hükümeti tarafından kabul edilen bir teklif, maaşların 1 Ocak’tan itibaren 335 ila 860 Euro arasında artmasını öngörüyor.

Burgenland’daki politikacılar için sıfır zam

Kasım ayında Vali Hans Peter Doskozil (SPÖ) tarafından yapılan açıklamaya göre Burgenland’da sıfır ücret zammı uygulanacak. Bu önlem tüm devlet politikacıları için geçerli olacak. Carinthia’da da özel bir yaklaşım seçilmiştir. Politikacılar, Federal Denetim Ofisi tarafından önerilen yüzde 9,7’lik uyarlama faktörünü alıyorlar. Ancak, Temmuz 2024’e kadar uygulanmayacak. Vali Peter Kaiser (SPÖ) ‘nin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Yılın ilk yarısında, bu etkili bir şekilde sıfır ücret anlamına geliyor,” dedi. Carinthia’nın diğer Avusturya federal eyaletlerine kıyasla en düşük politikacı maaşlarına sahip olduğu iddia edildi.

Styria, yarı enflasyonla siyasetçi maaşlarını arttırır

STYRIA’da, Vali Christopher Drexler’in (ÖVP) ofisine göre, politikacıların federal tavsiyeye atıfta bulunmaları ile ilgili olarak, devlet politikacılarının ücretin sabit adaptasyon faktörünün yarısına kadar artırmasını takip ediyor – yüzde 4.85. Styria Eyaleti, Federal Konfederasyon Yasası’nda öngörülen yönlendiriciler kapsamında yıllarca bireysel devlet -politik sorumlulukları için referans seviyeleri altındaki politikacı referanslarını kapsamaktadır.|© DerVirgül

Yayınlama: 04.12.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.