Bugün AB seçimleri için gidilen sandık başında, sorulan tüm soruların yanıtlarını derledik

Bugün AB seçimleri için gidilen sandık başında, sorulan tüm soruların yanıtlarını derledik

Avrupa seçim oy pusulamı kabinde fotoğrafını çekip internette yayınlayabilir miyim?

Postayla oylama için mektubu ne zaman teslim etmem gerekiyor?

Peki 9 Haziran’da gerçekte ne seçilecek?

Burada AB seçimleriyle ilgili en önemli soruların yanıtlarını bulacaksınız…

AB seçimlerinde ne seçilecek?

Önümüzdeki beş yıl boyunca Avusturya’yı Avrupa Parlamentosu’nda temsil edecek milletvekilleri seçilecek. 2024 Avrupa seçimlerinde Avrupa çapında 720 sandalyeli meclisin 20 sandalyesi Avusturyalı siyasetçilere verilecek.

Kimler seçilebilir?

Prensip olarak sandıkta bulunan 7 parti: Ulusal Konsey’deki beş parti ÖVP, SPÖ, FPÖ, NEOS ve Yeşiller’in yanı sıra KPÖ ve DNA listesi de yer alıyor. Son ikisi, Avusturya genelinde gerekli 2.600 destek beyanını toplamayı başardı. Bir aday yeterli sayıda tercihli oy almadığı sürece, yetkiler ilgili listelere göre dağıtılır. Daha sonra önündekileri geçer.

9 Haziran’da kimler oy kullanabilir?

En geç seçim günü (9 Haziran) itibarıyla 16 yaşını dolduracak olan her Avusturyalının yanı sıra burada yaşayan ve 26 Mart’ta Avrupa seçmen kütüklerinde yer alan diğer AB ülkelerinden vatandaşlarında seçme hakkı var. Oy kullanmasına izin verilmeyen kişiler, yasal olarak uzun süre hapis cezasına çarptırılan ve oy kullanma hakkı hakim tarafından iptal edilen kişilerdir.

Oy vermek zorunda mıyım?

Mecburi oy kullanma yasası yok.

Avrupa seçimlerinde oyumu nerede kullanabilirim?

Prensip olarak herkes seçmen kütüğüne kayıtlı olduğu yerde (belediye, seçim bölgesi) oy kullanabilir. Oy kullanma hakkına sahip seçmenler bu yer dışında da oy kullanma haklarını kullanabilirler.

Oy verme yerimi nasıl bulurum? Açılış saatleri?

Seçimden önce, seçme hakkına sahip tüm seçmenlere posta yoluyla “Resmi Seçim Bilgileri” gönderilmiştir. Buna sorumlu oy verme merkezi ve açılış saatleri hakkında bilgiler de dahildir.

Oy verme kartını aldıktan hemen sonra oy kullanabilir miyim?

Evet, bu ilk kez Avusturya genelinde 9 Haziran’da yapılacak oylamayla mümkün olacak. Oy verme kartına bizzat başvurursanız, oyunuzu Avusturya’daki herhangi bir belediyede, kartı aldıktan hemen sonra posta yoluyla kullanabilirsiniz.

Oy kartıyla başka nasıl oy kullanabilirim?

Seçim gününde, tüm sandık merkezlerinde oy kullanabilirsiniz.

Postayla oy kullanırken oy kartını nereye göndermem gerekiyor?

Örneğin oy kartını posta kutusuna koyabilir, postaneye gönderebilir veya doğrudan sorumlu bölge seçim makamına teslim edebilirsiniz. Ancak oy kartının sorumlu ilçe seçim otoritesine zamanında ulaştığından emin olmalısınız. En geç seçim günü saat 17.00’ye kadar ulaşması gerekmektedir.

Oy hakkımı yurt dışından nasıl kullanabilirim?

Yurt dışından posta yoluyla oy kullanabilirsiniz veya oy kartını Avusturya’daki bir temsilci makama teslim edebilirsiniz (seçim gününden önceki altıncı güne kadar, Avrupa Ekonomik Alanı dışındaki temsilci makamlar için seçim gününden önceki dokuzuncu güne kadar).

Yurt içinde olduğu gibi, posta yoluyla teslim edildiğinde posta ücretini federal hükümet karşılıyor.

Oy verme kartımı kaybettim; yenisini nereden alabilirim?

Hiçbir yerde. Yasa, bir seçmenin iki oy kullanamaması için kayıp oy kartlarının kopyalarının verilmesini yasaklıyor. Belediye sadece “kullanılamaz hale gelmiş ve henüz mühürlenmemiş ve beyannamesi henüz imzalanmamış oy kartları” için bir kopya verebilir, ancak “eski” oy kartını teslim etmeniz gerekmektedir.

AB seçimlerinde oy kullanmak için kimliğe ihtiyacım var mı?

Evet, sandıkta kimlik ibraz edilmesi gerekiyor. Kimlik kartları, pasaportlar ve ehliyetler, aslında tüm resmi fotoğraflı kimlikler dikkate alınıyor. Resmi oylama bilgilerinin yanınızda olması gerekmez; ancak talep ettiyseniz oy kartının yanınızda olması gerekir.

Oy verme kabininde ne kadar zamanım var?

Bu kanunda yok. Ancak geri dönen görevli, başkalarının oy vermesini engellemeye çalıştığınızı düşünüyorsa, oy verme kabinini terk etmenizi isteyebilir.

Oy verme kabininde telefonumu kullanabilir miyim?

Bu durum kanunda düzenlenmemiştir. Prensip olarak evet, başkalarını rahatsız etmediğiniz sürece ve geri dönen memur bunu yasaklamadığı sürece.

Tamamladığım oy pusulamın fotoğrafını çekip Facebook, Twitter veya Instagram’da paylaşabilir miyim?

Bu yasak değil. Anayasada yer alan oylamanın gizliliği, seçmenleri, oylarının kendi istekleri dışında açıklanmasından koruyor. Bu nedenle, başka birinin oy pusulasının rızası olmadan fotoğraflanması ve yayınlanması yasaktır.

Çocuğuma oy pusulasını doldurtabilir miyim?

Hayır, oy pusulasını kendiniz doldurmanız gerekiyor. Avrupa Yönetmeliği’nin (EuWO) 52. paragrafında şöyle denmektedir: “Oy verme hakkı kişisel olarak kullanılmalıdır” – bunun tek istisnası fiziksel veya duyusal engelli seçmenlerdir.

Sağlık kısıtlamaları nedeniyle kendimi kontrol edemiyorum. Birisi bana bu konuda yardımcı olabilir mi?

Evet, fiziksel veya duyusal engelli seçmenlere, seçtikleri bir refakatçinin sandıkta bile yardım etmesine izin veriliyor. Hile yapmamalısınız: Kendini yanlışlıkla kör veya engelli olarak tanıtan herkes 218 avroya kadar para cezası veya bunun yerine iki haftaya kadar hapis cezasıyla cezalandırılabilir.

Eşimle birlikte oy verme kabinine gidebilir miyim?

Hayır, fiziksel veya duyusal engelli seçmenler için refakatçi dışında, “oy verme kabinine aynı anda yalnızca bir kişi girebilir” (EuWO’nun 52. paragrafı).

Oy pusulasını doğru şekilde nasıl doldurabilirim?

Resmi bir oy pusulası, seçmenin hangi partiye oy vermek istediğini açıkça gösteriyorsa geçerli olarak doldurulmuş sayılır. Bu genellikle parti adının solundaki önceden basılmış dairenin içine bir çarpı işareti konularak yapılır. Ancak oy pusulası, seçmenin iradesinin başka bir şekilde, örneğin işaretleyerek, altını çizerek veya kampanya yürüten bir partinin uygun bir şekilde tanımlanmasıyla, kampanya yürüten diğer partilerin üzerinin çizilmesiyle veya en az bir adayın isminin belirtilmesiyle açıkça belirlenebildiği durumlarda da geçerlidir.

Oy pusulası ne zaman geçersiz olarak doldurulur?

Kısaca: Her zaman seçmenin iradesinin belli olmadığı durumlarda. Örneğin, hiçbir başvuru sahibi yoksa veya iki veya daha fazla taraf işaretlenmişse. Ya da resmi oy pusulası dışında bir oy pusulası kullanılmışsa ya da oy pusulası yırtılarak veya benzeri bir şekilde hasar görmüşse, seçmenin hangi partiye oy vermek istediği artık belli olmuyorsa. Aynı durum, seçmenin iliştirdiği işaret veya diğer işaretlerin artık hangi partiye oy vermek istediğini açıkça belirtmemesi durumunda da geçerlidir.

Oy pusulasına çizim yapabilir miyim?

Evet, ancak yalnızca hangi partiye veya hangi adaya oy verdiğiniz açıkça görülebilecek şekilde.

Seçim zarfımın üzerine çizim de yapabilir miyim?

Hayır, hatta 218 Euro’ya kadar para cezası ve iki hafta hapis cezası bile verilmektedir. Avrupa Seçim Düzenlemeleri’nin (EuWO) 50. paragrafında şöyle denmektedir: “Seçim zarflarına kelimelerin, yorumların veya sembollerin yapıştırılması yasaktır.”

Kaç tane tercihli oy verebilirim?

AB seçimlerinde yalnızca bir tercihli oy verilebilir.

A partisine oy vermek istiyorum ama tercih ettiğim oyumu başka bir partiye aday olan B kişisine vermek istiyorum. Mümkün mü?

HAYIR. Tercih oyunu verdikleri kişinin seçilen partiye ait olması gerekir. Aksi takdirde tercihli oy geçersizdir.

Kime tercihli oy verebileceğimi nasıl bileceğim?

Adaylar sandık başındaki ilanlarda yer alıyor. Oy kartı talep ettiğiniz takdirde tüm isimlerin yer aldığı bir broşür de tarafınıza gönderilmiştir. | DerVirgül

Yayınlama: 09.06.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.