Bulgaristan-Türkiye sınırında Rumen gazetecilere soru sordurulmadığı iddiası

Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer’in Bulgaristan-Türkiye sınırına yaptığı ziyaret esnasında, Rumen gazetecilere karşı düşmanca tavır uygulandığı ve Rumen gazetecilerin Bulgarca ve Almanca bile olsa soru sormasına izin verilmediği ileri sürüldü. Avrupa Birliği “milliyete dayalı ayrımcılık” ile suçlandı.

Bulgaristan-Türkiye sınırında Rumen gazetecilere soru sordurulmadığı iddiası

Romanya’nın Schengen’e katılımını engelleyen Avusturya’nın Başbakanı Karl Nehammer, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile Bulgaristan’ın Türkiye sınırında yer alan Elhovo kentinde bir araya geldi. Başbakanı Nehammer [ÖVP], helikopterle Bulgaristan-Türkiye sınırında incelemelerde bulundu.

Kaçak göçmenleri engellemek hakkında bilgi alan Nehammer, sınırda görev yapan birliklerden bilgi alarak, kullanılan teçhizatı inceledi.

Şansölye Nehammer yaptığı açıklamada, düzensiz göçmen sorunun Avrupa’nın ortak bir problemi olduğunu belirterek, Bulgaristan ile Romanya’nın Avrupa Birliği [AB] dış sınırlarını korumada tek başına bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Nehammer, sınırın güvenliği ve korunması için Avrupa Komisyonu’ndan 2 milyar Euro kaynak isteyeceğini taaddüt etti.

AB’nin dış sınırlarını denetleyen ülkelerin mülteci baskısına nasıl karşı koyduğunu görmemiz gerekir diyen başbakan, “Schengen sistemi şu an büyük krizde. 2015 yılında Almanya, Avusturya ve Çekya ile sınırına kontrol uyguladı. Çekya ilk defa Slovakya ile arasında sınır kontrolüne geçti. Avusturya, Schengen’in iç kesiminde bulunsa da sınır polisleri sıkı kontrol uyguluyor” diye konuştu.

Avusturya Şansölyesi ifadeleriyle, Romanya ve Bulgaristan’a bu aşamada Schengen’in hala açılmayacağının sinyalini verdi.

Rumen gazetecilere karşı düşmanca tavır

Avusturya tarafından Schengen’e katılımı engellenen Romanya büyük rahatsızlık duymuş ve Romanya medyası Nehammer’i haftalarca manşet haberlerle eleştirmişti.

Romanya medyasında çıkan haberlerde, “Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer’in Bulgaristan-Türkiye sınırında seçim ziyareti yaptığı Bulgaristan’da Rumen gazetecilere karşı düşmanca tavır” uygulandığı yer aldı.

“Rumen gazetecilerin Bulgarca veya Almanca bile olsa soru sormasına izin verilmiyor” denen haberde, Avrupa Birliği “milliyete dayalı ayrımcılık” ile suçlandı. | © DerVirgül

Yayınlama: 25.01.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.