İstihbarat Başkanı | Avusturya’da terör riski artıyor

Bir ay önce Avusturya, “belirli bir tehdit durumu” nedeniyle artan terör alarmı seviyesini ilan etmişti. Devlet Güvenlik İstihbarat Servisi [DSN] Başkanı Ömer Haijawi-Pirchner uyarıyor.

İstihbarat Başkanı | Avusturya’da terör riski artıyor

Avusturya’da 18 Ekim 2023’te terör alarm seviyesinin yükseltilmesinin nedeni “somut tehdit durumu ve artan saldırı riski” idi.

Devlet Güvenlik İstihbarat Servisi [DSN] başkanı Ömer Haijawi-Pirchner, durumu Cuma akşamı devlet televizyonu ORF “ZIB2″de analiz etti.

DSN başkanı, “İslamcı aşırıcılık ve sağcı aşırıcılık tehlikesinin” yüksek olduğunu, Fransa, Büyük Britanya ve Brüksel’de terör saldırılarının görüldüğünü söyledi. Avusturya’da saldırı planlamaya ve gerçekleştirmeye istekli “orta çift haneli sayıda” fail var diye konuştu.

Haijawi-Pirchner, terör örgütlerinin de giderek daha fazla saldırı çağrısı yaptığını söyledi. Uzman, Hamas propagandasının “şu anda özellikle Avusturya’da doğrudan bir etkisini göremediğimizi” ancak çatışmanın vatandaşların radikalleşmesine yol açtığını ve “bunun Avusturya için de somut bir tehlike oluşturduğunu” söyledi. Ancak: Şu anda “Avusturya’da bir terör saldırısı olacağına dair somut bir kanıt yok” ancak “çok ciddiye aldığımız yüksek derecede soyut bir tehdit” var. Devlet Güvenlik İstihbarat Teşkilatı Başkanı, “Terör artıyor ve bu Avusturya için de geçerli” dedi.

Antisemitizmin şu anda büyük bir sorun olduğunu görüyoruz” diyen Haijawi-Pirchner, ister sağdan ister soldan gelsin “yanılıyor” dedi. Sol aşırıcılıkta da var ama aşırı sağcılık kadar değil, Gazze Şeridi ve İsrail’deki durum nedeniyle İslamcı antisemitizmin de güçlendiğini görüyoruz. Haijawi-Pirchner, okullardaki tehlikelere daha fazla dikkat çekmek istediklerini belirtti.

Koruma görevleri olan polis ve silahlı kuvvetler

Orta Doğu’daki gelişmeler ve muhtemelen Brüksel’deki terör eylemi de Avusturya’da terör alarm seviyesinin yükselmesine neden oldu. Bu rakam bir ay önce İçişleri Bakanlığı tarafından ikinci en yüksek seviyeye çıkarıldı. Bu, Avusturya’da artık resmi olarak “somut bir tehdit durumunun ve artan saldırı riskinin” olduğu varsayıldığı anlamına geliyor. Bu ülkede uyarı seviyesi Mart 2022’den bu yana “yükseltiliyordu”; ondan önce ise 2 Kasım 2020 saldırısından sonra yükseltildi.

İçişleri Bakanı Gerhard Karner (ÖVP), Savunma Bakanı Klaudia Tanner (ÖVP), Devlet Güvenlik Başkanı Ömer Haijawi-Pirchner ve Viyana Askeri Komutanı Kurt Wagner ile düzenlediği ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Toplantıda, gelecekte polisin koruyucu görevleri yerine getirme konusunda Federal Ordu güçlerine giderek daha fazla güveneceği açıklandı. Spesifik olarak, kritik noktaların koruma önlemleri için 190’a kadar askerin konuşlandırılması planlanıyor; özellikle bu, öncelikle Yahudi kurumlarını ilgilendiriyor.

“Avrupa’da artan risk potansiyeli var”

Karner basın toplantısında Hamas’ın “iğrenç saldırının” hemen ardından daha fazla önlem aldığını açıkladı. Bakan, bunun ihtiyatlı kararlarla ilgili olduğunu söyledi. Bu artık istihbarat servislerinin değerlendirmeleri temel alınarak yapılıyordu. Devlet güvenlik başkanı Ömer Haijawi-Pirchner şu anda “Avrupa çapında artan bir risk potansiyeli” görüyor. Değerlendirmeye hem kendi bilgilerimizin hem de dış bilgilerimizin dahil edildiği belirtildi.

Haijawi-Pirchner, “Şu anda Avusturya’ya yönelik somut bir saldırı planı yok, bunu vurgulamak benim için önemli” dedi. Ancak Gazze’deki bir hastanede meydana gelen patlama gibi son olaylar, halihazırda Avusturya’da bulunan tehditlerin daha da radikalleşmesine katkıda bulunan yaygın bir propagandaya yol açabilir. İstihbarat servisi başkanı, “Terör alarmı seviyesindeki artış, DSN tarafından gerçekleştirilen gelişmenin İslamcı terörizm bölgesi için yüksek ila çok yüksek risk teşkil ettiği anlamına geliyor” dedi. | ©DerVirgül

Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 17.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.