Türkiye-Avusturya İşgücü Anlaşmasının İmzalanmasının 60. Yıldönümü

Türkiye-Avusturya İşgücü Anlaşmasının İmzalanmasının 60. Yıldönümü

Avusturya ile Türkiye arasında 15 Mayıs 1964 yılında imzalanan işgücü anlaşması [Abkommen zwischen der Republik Österreich und der
Türkischen Republik über die Anwerbung türkischer Arbeitskräfte und
deren Beschäftigung in Österreich] vesilesiyle, T.C. Viyana Büyükelçiliğinden bir açıklama yapıldı.

Büyükelçi Ozan Ceyhun imzalı yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“15 Mayıs 1964 tarihinde Avusturya ile Türkiye arasında işgücü istihdamına ilişkin bir anlaşma imzalanmıştır. 2024 yılında Türk ve Avusturyalı dostlarımızla birlikte anlaşmanın 60. yılını büyük bir coşkuyla kutluyoruz.

Anlaşma, bugün Avusturya’da yaşayan Türk toplumunun mevcudiyetinin temelini oluşturmaktadır.

İki ülke arasındaki ilişkilerde tarihi dönüm noktaları bulunmaktadır. 1964 yılında imzalanan anlaşma bu tarihi dönüm noktalarının en önemlileri arasındadır. Anlaşmanın imzalanmasını takip eden yıllarda, Türkiye’den binlerce insan Avusturya’ya gelmiştir. Nitekim bugün 350.000’den fazla Türk kökenli insan burada yaşamakta ve Avusturya’nın toplumsal, sosyal, ekonomik ve kültürel hayatına katkı sağlamaktadır.

O dönemin Türk konuk işçileri büyük bir özveriyle çalışıp Avusturya’daki ekonomik kalkınmaya önemli katkıda bulunmuşlardır. Bugün de Avusturya’nın ekonomik kalkınması ve sosyal yaşamında onların çocuk ve torunlarının büyük payı bulunmaktadır. O dönemin misafirleri şimdi ev sahibi konumundadır.

Bu ülkeye yerleşen Türkler Avusturya toplumunun ayrılmaz bir parçasıdır. Artık sadece işçi değil, aynı zamanda siyasetçi, işveren, doktor, mühendis, polis memuru ve askerdirler.

Türk toplumu sadece Avusturya’daki sosyal ve kültürel yaşam için büyük bir zenginlik değildir, aynı zamanda Türkiye ve Avusturya arasında da güçlü bir bağı simgelemektedir.

Bu vesileyle belirtmek isterim ki, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığımızın (YTB) da değerli desteğiyle işgücü anlaşmasının imzalanmasının 60. yılına yakışır şekilde Avusturya genelinde faaliyetler gerçekleştirilmektedir.

Avusturya’daki Türk sivil toplumunun da birçok etkinliğin düzenlenmesine önayak olmasından memnuniyet duyuyoruz.

Ayrıca, siyaset ve bürokrasi çevreleri başta olmak üzere Avusturya tarafından da etkinliklerimize üst düzey katılım sağlanıyor olması bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor.

Bu vesileyle, Türkiye Cumhuriyeti’nin Viyana Büyükelçisi olarak yurttaşlarımızın ve Avusturyalı dostlarımızın bu önemli gününü kutluyorum.

Ozan CEYHUN Büyükelçi… “| ©DerVirgül

Yayınlama: 15.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.