Türkiye’den vasıflı bir işçi, Avusturya’ya çalışmak için nasıl gelir?

Avusturya’da farklı mesleklerde en az 124 bin pozisyon başvuruya açık. Ülke, AB dışından gelecek olan işçilerle bu açığı kapatmak istiyor. Türkiye’den bir meslek sahibi nasıl gelebilir? Bütün ayrıntıları haberin içinde bulabilirsiniz…

Türkiye’den vasıflı bir işçi, Avusturya’ya çalışmak için nasıl gelir?

Adem Hüyük

Avusturya İstatistik Kurumu’nun işsizlik ve gerekli işçi verilerine göre, Avusturya’nın başta hemşire, bahçıvan ve inşaat ustaları olmak üzere 120 bini aşkın nitelikli göçmene ihtiyacı var.

Nitelikli göçmen ihtiyacını Avrupa Birliği ülkeleri içinde karşılamanın daha zor olması nedeniyle Avusturya da AB dışından başvurulara açık. Belirlenen mesleklerden birinde eğitim almış olanlar oturma ve çalışma iznine başvurabiliyor.

Avusturya’nın ne kadar nitelikli göçmene ihtiyacı var?

Resmi verilere göre Avusturya’da farklı mesleklerde en az 124 bin pozisyon başvuruya açık. Ancak Avusturyalı yetkililer, nitelikli göçmene olan gerçek ihtiyacın çok daha fazla olduğunu söylüyor.

Puan sistemi

Avusturya kabul edeceği göçmen işçilerin uymasını istediği bir puan sistemi oluşturdu.

Uygulanan bu puan sisteminde iş başvurusu yapanlardan ilk olarak Almanca bildiklerini kanıtlamaları isteniyor. Ancak İngilizce dili de en az Almanca kadar başvuruda puan kazandırıyor.

Almanca bilgisine ihtiyaç duyulduğunda ise sunulan sertifikalar 1 yıl yerine 5 yıl boyunca geçerli olacak. Yeni uygulamayla iş tecrübesi daha fazla puan kazandıracak ve örneğin sağlık çalışanlarının sunacağı staj belgeleri, bazı alanlarda üniversite diploması kadar puan kazandırabilecek.

Avusturya’da hangi mesleklere ihtiyaç var ve nasıl başvurulur?

Resmi verilere göre en fazla ihtiyaç duyulan alanlar turizm, gastronomi [garson, aşçı] sağlık ve yazılım. Ayrıca yeni hazırlanan yasayla, mevsimlik işçiler de çalışma ve oturma izni almaları kolaylaşacak. Buna göre üç yıl boyunca istihdam edilen mevsimlik işçiler, aynı sektörde iş teklifi aldıklarında düzenli işçi olabilecekler.

Öte yandan ilgili yetkililer göçmen işçi alımının Avusturya’da yaşam kalitesini ya da maaş seviyesini düşürmeyeceğini vurguluyor.

Puan sistemi nasıl işliyor?

Avusturya’da çalışmak için hangi mesleklere kaç kişiye ihtiyaç duyulduğunu ve hangi meslek için ne kadar puan gerektiğini öğrenmek için buraya tıklayın.

Avusturya’da iki yılık oturum iznini sembol eden [Rot-Weiß-Rot ] Kırmızı-Beyaz-Kırmızı kartı alabilmek için sunulan kriterlere göre en az 55 puan almalısınız.

Puan sisteminde istenilenler arasında en yüksek değeri 30 puanla “Nitelik” yani mesleğe veriliyor.
Almanca dil bilgisine 25 puan verilirken, “Eğitim ve yeterli iş deneyimi” ise 20 puan alıyor.

Başvuru yapanın “yaşı” ise 15 puanla listede yerini alıyor. Ancak 15 puan 30 yaşına kadar olan başvurucular için geçerli. 40 yaşındaki başvurucular 10 puan, 50 yaşındakiler ise 5 puan alıyor.

Toplamda 90 puan olan sistemden en 55 puan almanız durumunda, Avusturya’da iki yılık [Rot-Weiß-Rot ] Kırmızı-Beyaz-Kırmızı oturum kartı almaya hak kazanılıyor.

Ancak, sistemin içerdiği puan sistemini kolaylaştıran durumlarda var.

Örnek:

Avusturya’da kurulmuş bir şirket, Türkiye’den bir çatı ustası istihdam etmek istiyor diyelim.

Çünkü çatı ustaları bu yıl eksik meslekler listesinde yer almaktadır.

Türkiye’den gelecek olan çatı ustası ilgili mesleki eğitimini tamamlamış, yani eğitim almış, on yıllık mesleki deneyime sahipse, 25/28 veya 29 yaşında ve temel Almanca bilgisine sahipse;

Çatı ustası 70 puan alır. [30 puan yeterlilik, mesleki deneyim için 20 puan daha,
Almanca bilgisi için 5 puan ve son olarak yaşı için 15 puan] ve kırmızı-beyaz-kırmızı kart için başvurabilir. | ©DerVirgül

 

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 10.12.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.