Avusturya | Robert Hochner ödülü gazeteci Yılmaz Gülüm’e verildi

Avusturya | Robert Hochner ödülü gazeteci Yılmaz Gülüm’e verildi

Bu yılın Robert Hochner Ödülü iki gazeteci Yılmaz Gülüm ve Faris Rahoma’ya verildi. Pazartesi günkü bir yayında, Devlet Televizyonu ORF’nin mültecilere eski binaların dairelerini yüksek fiyatla kiralayarak vurgunculuk yapılmasına ilişkin “raporunda” cesur çalışmaları nedeniyle prestijli ödülü aldıkları belirtildi. 7.500 Euro değerindeki ödül, Viyana Hofburg’da Federal Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen tarafından kendilerine takdim edilecek.

Ödül kazananlar, kaliteli gazeteciliğin önemli bir görevini yerine getirmenin prototip bir örneğidir: Jüri, kararını “Zayıflara söz hakkı vermek ve sosyal sorumluluk üstlenmek” şeklinde açıkladı. Raporlarıyla, yazılarında etkilenenlerden değil onlarla birlikte konuşarak ortak habercilik yelpazesini genişlettiler dendi.

Ödül kazananlar aynı zamanda kişisel cesaret de gösterdiler çünkü haber yapmaları hem yasal korkutma girişimleriyle hem de çekimler sırasında tehdit ve engellenmek istediler. Ayrıca Gülüm ve Rahoma, her türlü gücü elinde bulunduranları mültecilerin zorlu yaşam koşullarıyla yüzleştirmeyi ve kamera önünde net ifadeler almayı başardı.

| Faris Rahoma

Yılmaz Gülüm, 2017 yılından bu yana ORF “Rapor”da siyasi editörlük yapıyor ve 2011 yılından bu yana medya izleme blogu “Kobuk”ta aktif olarak yer alıyor. Bundan önce “News” ve Puls 4’te çalıştı ve “Standard” ve “Falter” için serbest gazeteci olarak yazılar yazdı. Rahoma, “Rapor” dışında halihazırda “Dok1”, “Konkret” ve “Heimat, Fremde Heimat” gibi çeşitli ORF formatlarında da çalıştı. Bunun yanı sıra, örneğin “Göçmenler” filminde senarist ve oyuncu olarak da yer aldı. 2021’de “Dans Eden Yıldızlar” dalında da aday oldu.

Robert Hochner Ödülü bu yıl 20. kez veriliyor. Adını uzun yıllar boyunca ORF spikerinden alan ödül, radyo ve televizyonda siyasi habercilik yapanlara veriliyor. Bu yılın jürisinde Ingrid Brodnig, Claudia Dannhauser, Gaby Konrad, Fritz Hausjell, Paul Krisai, Corinna Milborn, Monika Riedel, Susanne Schnabl ve Paul Vécsei yer aldı. Ödül gazeteciler birliği tarafından veriliyor. Dernek sponsorluk görevini üstleniyor. | ©DerVirgül

Yayınlama: 06.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.