Fiyatların düşürülmesi için yapılan gıda zirvesinden sonuç çıkmadı

Pazartesi günü Avusturya hükümetinin gıda zirvesi şimdilik somut bir sonuç alınamadan sona erdi. Görüşmelerin devam edeceği duyuruldu ve “hızlı kararlar” alınacağı sözü verildi.

Fiyatların düşürülmesi için yapılan gıda zirvesinden sonuç çıkmadı

Sosyal İşler Bakanı Johannes Rauch [Yeşiller] tarafından düzenlenen gıda zirvesi Pazartesi günü sonuçsuz sona erdi. Rauch zirvenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada “Karmaşık sorulara basit cevaplar verilmesine duyulan özlemi anlıyorum” dedi.

Rauch, yüksek gıda fiyatları konusunda Ekonomi Bakanı Martin Kocher’in [ÖVP] uzmanlarla ve Bakanlar Kurulu’nda görüşmelerin devam edeceğini söyledi. Rauch, “Hızlı bir şekilde kararlar alınacak” dedi.

Fransa’dan gıda fiyatları için model önerisi

Zirvede daha fazla fiyat şeffaflığının yanı sıra ele alınan konulardan biri de Maliye Bakanı Magnus Brunner’in [ÖVP] gıda fiyatlarındaki artışları engellemek için öne sürdüğü “Fransız modeli” oldu. Fransa’da büyük gıda perakendecileri ve hükümet mart ayında, süpermarketlerin Nisan’dan Haziran’a kadar bir dizi günlük ürün için fiyatları gönüllü olarak “mümkün olduğunca düşük” tutması konusunda anlaştı.

Ticaret birliği böyle bir modeli “mantıklı olmadığı” gerekçesiyle reddediyor. Handelsverband Genel Müdürü Rainer Will zirvenin ardından yaptığı açıklamada, örneğin Fransa’da en büyük perakende zincirinin katılmadığını söyledi. Şansölye Yardımcısı Werner Kogler [Yeşiller] perakende sektöründeki gönüllü anlaşmalar konusunda “Bu olasılık devam ediyor” dedi.

Sonuçsuz gıda zirvesi: önlem arayışları sürüyor

Mart ayında Avusturya’da gıda ve alkolsüz içeceklerin fiyatı HICP hesaplamasına göre ortalama yüzde 14,6 oranında arttı. Euro Bölgesinde bu artış yüzde 17.9, Almanya’da ise yüzde 22.9 olmuştur.

Sosyal İşler Bakanlığı’nda 40’tan fazla katılımcının yer aldığı gıda zirvesi pazartesi sabahı yaklaşık iki saat sürdü. Tarım Bakanı Norbert Totschnig [ÖVP], Ziraat Odası Başkanı Josef Moosbrugger, Avusturya İşçi Sendikaları Federasyonu [ÖGB] Başkanı Wolfgang Katzian, Rewe Avusturya CEO’su Marcel Haraszti, IHS Direktörü Klaus Neusser, Momentum Enstitüsü Direktörü Barbara Blaha ve Diakonie Österreich Direktör Yardımcısı Martin Schenk de hazır bulundu. Tarım Bakanı Totschnig toplantıyı “çok yapıcı” olarak nitelendirdi. Totschnig, çiftçilerin zaten birkaç aydır ürünleri için daha az para aldıklarını, ancak bunun henüz süpermarket fiyatlarına yansımadığını belirtti.

Temel gıda maddelerinde KDV’nin kaldırılması yerine fiyat veri tabanı

ÖVP, SPÖ, ÖGB ve FPÖ tarafından bir süredir talep edilen temel gıda maddelerinde KDV’nin geçici olarak kaldırılmasını şu ana kadar kategorik olarak reddetti. Yeşiller, temel gıda maddeleri için böyle bir önlemi ancak tüccarların vergi indirimini tüketicilere de yansıtması halinde hayal edebiliyor. Ekonomi Bakanı Martin Kocher [ÖVP] bunun yerine gıda için bir fiyat veri tabanı önerdi.

Ticaret temsilcileri yüksek fiyatların sorumlusu olarak enerji maliyetlerini görüyor

Ticaret birliği genel müdürü Will ve WKÖ ticaret başkanı Rainer Trefelik, yüksek süpermarket fiyatlarının suçunu sektörde değil, enerji, kira ve vergi maliyetlerinde görüyor. Perakendeciler için Almanya ve Avusturya’daki gıda fiyatları sadece sınırlı ölçüde karşılaştırılabilir. Ticaret temsilcileri farklı KDV oranlarına, farklı işçilik maliyetlerine, daha yüksek nakliye maliyetlerine, Avusturya’da daha bölgesel ve organik gıdalara ve küçük ölçekli tarıma dikkat çekiyor. Uluslararası markalı şirketler de daha az hacimli bir pazar olan Avusturya’da Almanya’dakinden daha yüksek maliyet fiyatları talep edecektir. Çiftçi temsilcileri ayrıca AB karşılaştırmasında Avusturya’da 100.000 kişi başına düşen süpermarket sayısının en yüksek olduğuna dikkat çekti.

Gıda zirvesi öncesinde şimdiden çok sayıda eleştiri geldi

Görüşmeler öncesinde ve sırasında zirve çok sayıda tepkiye neden oldu. Avusturya Özgürlük Partisi’nden [FPÖ] gelen eleştirilerde hükümetin enflasyonla mücadele konseptinden yoksun olduğu belirtildi. Ticaret Birliği ve Ticaret Odası [WKÖ], ticaretin yüksek fiyatların nedeni olmadığını, ancak kendisinin bunlardan etkilendiğini vurguladı. Avusturya Sanayi Federasyonu [IV] ihtiyaç sahipleri için hedefe yönelik enflasyonla mücadele önlemleri alınması çağrısında bulundu, ancak “sulama tenekesi” ile para dağıtılmaması konusunda uyardı. Ziraat Odası [LKÖ] ve ÖVP Çiftçiler Birliği, üretici fiyatlarının son zamanlarda düştüğüne ve bu nedenle çiftçilerin ticaretteki yüksek fiyatlardan faydalanamayacağına dikkat çekti.

İşçi Odası [AK] ise fiyatlara aktif müdahalede bulunulmasını talep etti. Greenpeace gıda üzerindeki KDV’nin düşürülmesini talep etti. Çevre örgütü WWF meyve, sebze ve bakliyat üzerindeki verginin genel olarak kaldırılması çağrısında bulundu. Sendikalara yakın Momentum Enstitüsü, gıda üzerindeki vergi indiriminin her şeyden önce düşük gelirli haneleri rahatlatacağını vurguladı. Yoksulluk Konferansı’nın istediği olursa, bir fiyat veri tabanı oluşturulmalıdır.

Bu arada perakende zinciri Hofer, zirvenin yapıldığı gün tereyağı fiyatlarını düşüreceğini açıkladı.| © DerVirgül

Yayınlama: 08.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.