Avrupa’yı saran “Hoşnutsuzluk Kışı”

Köşe yazıları | BM Genel Sekreteri António Guterres, Avrupa’da bir “Hoşnutsuzluk Kışı” yaşandığından söz ediyor. Yaşanan bu karmaşa hali, yorumcuları da tedirgin ediyor.

Avrupa’yı saran “Hoşnutsuzluk Kışı”

Fransa’da emeklilik reformuna karşı düzenlenen kitlesel protestolar, Büyük Britanya’da süren ücret grevleri, her yere yayılan enflasyon ve durgunluk tehlikesi: BM Genel Sekreteri António Guterres, Avrupa’da bir “Hoşnutsuzluk Kışı” yaşandığından söz ediyor. Yaşanan bu karmaşa hali, yorumcuları da tedirgin ediyor.

Hükümetin kibri demokrasiyi tehlikeye atıyor

Mediapart, Paris’in emeklilik reformu protestolarına yönelik tepkisini eleştiriyor:

“Emmanuel Macron’un niyetleri haksız ve acımasız. … Hükümet, halkın rızasını alabilmek için verdiği mücadeleyi çoktan kaybettiğini biliyor, ama Macron yine de reformla görevdeki ikinci dönemine damgasını vurmaya çalışıyor. … Fransa genelinde gerçekleşen muazzam protestolara yanıt vermeyen, sekiz işçi sendikasını hiçe sayan, toplumun her kesimindeki direnişlere aldırmayan ve muhalefet partilerini görmezden gelen bir hükümet, halkın büyük bölümünü aşırı sağcıların kollarına atabilir. … Demokrasiye yönelik bu tehdide acilen karşı koymak gerekiyor.”

Hilelere başvurulmadan halk aydınlatılmalı

Eski Ekonomi ve Maliye Bakanı Jean Arthuis, Ouest-France’ta Fransız hükümetinin neleri hedeflediğini halka net bir şekilde açıklaması gerektiğini söylüyor:

“Kamusal alanı gün ışığına kavuşturmanın ve genel durumu Fransızlara tüm açıklığıyla ilan etmenin vakti geldi. Mali durumumuz göz önüne alındığında, işsizlik sigortası ya da emeklilikle ilgili yapılan büyük reformlar yerinde. Hükümetin halkı aydınlatması ve bunu da makyaja ya da iletişim hilelerine başvurmadan yapması gerekiyor. Fransa, ülkeye hâkim olan muhafazakârlığı aşmak ve geleceğe güvenle bakabilmek için tüm kozlara sahip. Gereken yalnızca açıklık, dayanışma ve cesaret sergileyebilmek.”

Avrupa kaynayan bir kazan

Naftemporiki şöyle yazıyor:

“Fransa’da çalışma yaşamıyla ilgili ve toplumsal huzursuzlukların odağında emeklilik reformu yer alırken, Büyük Britanya’da yüksek fiyatlar ve enflasyon, 1970’lerin başında yaşanan kargaşayı anımsatan grevlerle ‘Hoşnutsuzluk Kışı’nı şiddetlendirmeye devam ediyor. O vakitler [iktidarda olan] İşçi Partisi, toplumsal bir hoşnutsuzlukla karşı karşıyaydı. Bu, Muhafazâkar Parti’ye ve Büyük Britanya siyasi hayatına uzun yıllar hükmedecek olan Margaret Thatcher’ın yıldızının parladığı dönemdi. Şimdi de [bu hoşnutsuzlukla karşı karşıya olanlar] Muhafazakârlar. Büyük Britanya’nın en büyük sendikası Unite, şubat ve mart aylarında bir dizi grev ilan etti. … Avrupa kaynayan bir kazan.” | eurotopics.net

Yayınlama: 02.02.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.