Pikrik asit nedeniyle bir okul daha boşaltıldı

Aşağı Avusturya eyaletinde kurumuş pikrik asidin patlama tehlikesi nedeniyle okul boşaltıldı. Peki nedir bu Pikrik asit?

Pikrik asit nedeniyle bir okul daha boşaltıldı

Aşağı Avusturya eyaleti Gmünd bölgesinde bir kasaba olan Bad Großpertholz’daki ortaokulda kuru pikrik asit bulunmasının ardından okul Çarşamba günü boşaltılmak zorunda kaldı.

İtfaiye yetkililerine göre, Çarşamba günü Bad Großpertholz’daki yeni ortaokulun kimya odasında maddeyi içeren bir şişe bulundu.

İçişleri Bakanlığı’nın etkisiz hale getirme ekibi geldi ve uzmanlar, yakındaki bir çayırda kontrollü patlama gerçekleştirdi.

Gecen hafta perşembe günü Aşağı Avusturya Groß-Siegharts ortaokulu [Waidhofen a.d. Thaya bölgesi] aynı sorun yaşanmış ve okul boşaltılmıştı.

Pikrik asit:

Pikrik asit (O2N)3C6H2OH formülüne sahip bir organik bileşiktir. IUPAC adı 2,4,6-trinitrofenol (TNP)’dür. “Pikrik” adı, acı tadı yansıtan “acı” anlamına gelen Yunanca πικρός (pikros) kelimesinden gelir.
En asidik fenollerden biridir. Diğer yüksek oranda nitratlanmış organik bileşikler gibi pikrik asit de patlayıcıdır, dolayısıyla birincil kullanımıdır. Aynı zamanda, tıpta (antiseptik, yanık tedavileri) ve boyar maddelerde kullanılmıştır.| ©DerVirgül

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 30.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.