Avusturya’da prestij kaybeden “Döner”, toparlanıyor

Tüketiciyi koruma kurumları tarafından laboratuvar testlerine tabi tutulan döner kebap, her on işletmeden dördünde yenilebilir olduğu tespit edilmişti. Ancak denetimlerin en yoğun yapıldığı kentlerde bile bazı döner işletmeleri önünde uzun kuyruklar oluştuğu görüldü.

Avusturya’da prestij kaybeden “Döner”, toparlanıyor

Adem Hüyük

Bu yılın başlarında ve yaz aylarında denetim yapan Avusturya İşçi Odaları Birliği [AK] Tüketiciyi Koruma Departmanı [AK-Konsumentenschutz ], dönerci büfelerinden aldıkları örnekleri laboratuvar testlerine tabi tutarak, test etmişti.

Özellikle Linz kentinde, AK Tüketiciyi Koruma Departmanı 12 dönerciden aldığı örnekleri laboratuvarlarda inceledikten sonra, sadece 4 dönercinin gerçek anlamda insan sağlığına yararlı ürün sattığını tespit ettiğini bildirdi.

Öte yandan, Ağustos ayında Polonya’dan gelen bakterili etler tüm Avrupa’da manşetlere taşınmış, sadece Avusturya’da 27 kişi hastalandı ve hatta bir kişi hayatını kaybetmişti.

Bunun üzerine Yukarı Avusturya’da eyaletinde ve Linz’de kontroller arttırıldı.

Linz’de göze çarpmayan bir arka bahçe şirketinde temmuz ayı başlarında numuneler alındı. Sonuç olarak, tehlikeli salmonella türü Salmonella Enteridis’in bu örnekte de bulunduğu tespit edildi.

Yapılan incelemeler ve olumsuz sonuçlar nedeniyle, döner prestij kaybetmeye başlamış, bu işi hakkıyla yapan işletmelerde olumsuz etkilenmişti.

Linz’de dönerci kuyruğu

Olumsuz gelişmelerin ardından, döner kebap yeniden insanların en çok tükettiği gıda olmayı sürdürmeye devam ediyor.

Viyana’da bazı döner kebap işletmelerinin önünde oluşan uzun kuyruklara, Linz’deki bir işletmede katıldı.

“Linza Döner” işletmesi önünde değişik tarihlerde oluşan kalabalık, dönerin Linz’de prestijini yeniden kazandığını ve sağlıklı döner kebap üretiminin arttığının işareti olarak değerlendiriliyor. | ©DerVirgül

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 20.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.