Akciğer kanseri hastalarının ortalama ölüm yaşı hakkında kötü haber

Viyana Tıp Üniversitesi araştırmasına göre, son yıllarda kadın akciğer kanseri hastaları arasında ortanca ölüm yaşında istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme olmamıştır.

Akciğer kanseri hastalarının ortalama ölüm yaşı hakkında kötü haber

MedUni Vienna’nın Frontiers in Public Health dergisinde yayınlanan araştırmasına göre, son yıllarda kadın akciğer kanseri hastaları arasında ortanca ölüm yaşında istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme olmamıştır. Öte yandan, erkek akciğer kanseri hastaları için ortalama ölüm yaşı 1990’ların ortalarından bu yana sürekli olarak artmıştır.

MedUni’nin Çarşamba günü bildirdiğine göre, önceki araştırmalar Avusturya’da 1990’lı yıllara kadar erkek akciğer kanseri hastalarının ortalama ölüm yaşında sürekli bir düşüş olduğunu göstermiştir. O dönemde, etkilenen erkekler 68’in biraz altında bir yaşa ulaşırken, akciğer kanseri olan kadınlar o dönemde ortalama 71 yaşına kadar yaşıyordu. MedUni Viyana Halk Sağlığı Merkezi’nden Richard Felsinger, Ursula Kunze ve Ernest Groman tarafından yapılan bu yayına kadar, Avusturya’daki akciğer kanseri hastalarının ortalama ölüm yaşının o zamandan bu yana nasıl geliştiği bilinmiyordu.

Akciğer kanseri hastalarının ortalama ölüm yaşının gelişimi

O zamandan bu yana, mevcut veri analizi tam tersi bir eğilim göstermektedir: Avusturya’daki erkek akciğer kanseri hastaları için bu, 1992-2001 [68,12 yıl] ve 2012-2021 [70,72 yıl] dönemleri arasında ortalama ölüm yaşında önemli bir artış olduğunu göstermektedir. Buna karşılık, akciğer kanseri olan kadınlarda açıklanan dönemlerde önemli bir değişiklik olmamıştır [1992-2001: 70,43 yıl; 2012-2021: 70,66 yıl].

MedUni’ye göre bu analiz, Avusturya’da beklenen yaşam süresindeki genel istikrarlı artış, akciğer kanserinin teşhis ve tedavisindeki ilerlemeler ve sigara içme davranışındaki cinsiyete özgü farklılıklar çerçevesinde değerlendirilmelidir. “Avusturya’da ortalama yaşam süresindeki sürekli artış, akciğer kanserli erkekler arasında ortalama ölüm yaşındaki artışa kısmen yansıyabilir. Öte yandan, artış eğiliminin kadın akciğer kanseri hastaları üzerinde herhangi bir etkisi yok gibi görünüyor,” diyor çalışma lideri Felsinger.

Araştırmacılar, cinsiyetlerin farklı sigara içme alışkanlıklarında olası bir açıklama görüyor ve kız ergenler arasında daha fazla önlem alınmasını savunuyor. Erkekler her açıdan iyileşme gösterirken, kadınlar sigaraya başlama sıklığı ve yaşı açısından daha da kötüleşmiştir. Araştırmalara göre, genç yaşta sigaraya başlamanın kadınlar üzerinde özellikle olumsuz bir etkisi vardır ve araştırmacılar tarafından akciğer kanseri gelişimi için bağımsız bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Araştırmacılar, “Dolayısıyla, yaygınlığa ek olarak, bu durum kadınların akciğer kanseri tedavisindeki tıbbi gelişmelerden erkeklerle aynı ölçüde yararlanamamasının bir nedeni de olabilir” dedi.

Akciğer kanseri yeni kanser vakalarında ikinci sırada

Mevcut verilere göre, 2020 yılında Avusturya’daki yeni kanser vakaları arasında akciğer kanseri kadınlarda 2.011, erkeklerde ise 2.788 vaka ile ikinci sırada yer almaktadır. Sigara hala ana neden olarak kabul edilmektedir. Yaklaşık her beş kanser ölümünden biriyle akciğer kanseri, erkekler arasında kansere bağlı ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alırken [yüzde 21], kadınlar arasında meme kanserinden [yüzde 17] sonra ikinci sırada yer almıştır. “Erkeklerde ortanca ölüm yaşındaki artış ve kadınlarda bu konudaki durgunluk nedeniyle, analizimiz aracılığıyla kadın cinsiyetinde açık bir olumsuz eğilim görüyoruz. Sonuçlarımıza dayanarak, acilen kadınlara, özellikle de ergenlik çağındaki kadınlara yönelik önleme tedbirlerinin hedeflenmesini öneriyoruz” dedi. | ©DerVirgül

 

Yayınlama: 11.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.