Bu yıl kaç Avusturyalı oruç tutmak istiyor?

Yapılan bir ankete göre, katılan Avusturyalıların yaklaşık yarısı bu yıl oruç tutmaya karar verdiğini belirtti. Bir önceki yıl ise insanların yaklaşık üçte biri oruç tutma planını uygulamıştı.

Bu yıl kaç Avusturyalı oruç tutmak istiyor?

Aralıklı oruç olarak tanımlanan yöntem, yemek yeme ve oruç tutma şeklinde devam eden bir beslenme şeklidir. Pek çok farklı şekilde yapılabilen bu diyetlerde popüler iki yaklaşım vardır. İlki; tüm gün öğünlerini sekiz saatlik bir pencereye sıkıştırıp kalan on altı saat boyunca oruç tutmayı gerektiren yaklaşım, ikincisi ise haftanın beş günü normal beslenip iki günü oruç tutulan yaklaşımdır.

Pazar ve kamuoyu araştırma enstitüsü Marketagent tarafından Mönchhof’taki (Neusiedl am See bölgesi) Kurhaus Marienkron adına yapılan bir ankete göre, Avusturyalıların yaklaşık yarısı bu yıl oruç tutmaya karar verdi. Bir önceki yıl ise insanların yaklaşık üçte biri oruç tutma planını uygulamıştı.

Charité Berlin’de Klinik Naturopati Profesörü ve Kurhaus Marienkron’un bilimsel danışmanı Andreas Michalsen, “Oruç son yıllarda bir rönesans yaşadı, çünkü geniş çaplı etkinliğini kanıtlayan daha fazla bilimsel çalışma var” diyor. Örneğin, oruç metabolik ve bağırsak bozukluklarına, yüksek tansiyona, iltihaplı ve kronik hastalıklara yardımcı olabilir.

Çok sayıda farklı oruç tutma yöntemi

Ayrıca oruç yöntemlerinin çeşitliliği de sürekli artmaktadır. Yapılan bir ankete göre, katılımcıların yüzde 36,8’i tarafından denenen aralıklı oruç hala en popüler yöntem. Bunu terapötik oruç, çorba orucu ve meyve suyu orucu takip ediyor. Katılımcıların yüzde 46,2’si için vücudu temizlemek ve detoks yapmak oruç tutmanın temel nedenlerinden biri. Genel sağlık durumunun iyileşmesi de katılımcıların yüzde 41,6’sı için önemli bir rol oynuyor. Diğer nedenler arasında kilo vermek, hastalıkları önlemek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek yer alıyor.

Avusturyalılar et ağırlıklı beslenmeye devam ediyor

Yapılan bir ankete göre Avusturyalıların beslenme alışkanlıkları büyük ölçüde et merkezlidir. Yüzde 55,8’i “az etli karışık bir beslenme” tercih ederken, yüzde 36,5’i çok et tüketiyor. Yaklaşık yüzde 7,5’i ise vejetaryen ya da vegan bir diyet uyguluyor. Oruç tutan pek çok kişi için hoşgörüyü kaçırmamak önemlidir.

Artan fiyatlar oruç için de bir zorluk

Artan fiyatlar oruç tutma konusunda da bir zorluk teşkil ediyor. Avusturya nüfusunun yaklaşık yarısı bu durumun oruç planlarını, diyetlerini ve sağlık hedeflerini etkilediğini belirtiyor. Yaklaşık yüzde 24,4’ü daha ucuz ama yine de sağlıklı gıdalar satın almayı planlarken, yüzde 15,3’ü daha az organik gıda tüketmek istiyor. Oruç anketi kapsamında yaşları 18 ila 75 arasında değişen toplam 509 kişiye 27 Kasım ve 4 Aralık tarihleri arasında online olarak sorular yöneltilmiştir. Ankete katılanlar Avusturya nüfusunu temsil edecek şekilde seçilmiştir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 15.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.