Viyana’da sizden sosyal sigorta kartı ve para istemeyen bir hastane var

Sosyal güvenceniz ve paranız olmadığı koşullarda, hastalanırsanız ne yapacaksınız? 400’den fazla yatağıyla ve 400 yılı aşkın tarihiyle Viyana’da hizmet veren bir hastane var. Bu hastanenin kapısı, sosyal sigortası veya parası olmayanlara her zaman açık…

Viyana’da sizden sosyal sigorta kartı ve para istemeyen bir hastane var

Derleyen | Adem Hüyük

Evsiz, sosyal güvencesiz ve yoksul insanların ücret ödemeden tedavi olabileceği bir hastane, yıllardır Viyana’da şifa dağıtıyor.

Viyana Merhametli Kardeşler Hastanesi [Barmherzigen Brüder]

Viyana Merhametli Kardeşler Hastanesi [Barmherzigen Brüder] Viyana’daki en büyük ve en eski dini hastanedir.

Viyana Merhamet Kardeşleri Manastırı tarafından işletilen ihtisas hastanesinde 411 yatak bulunmaktadır. Merhametli Kardeşler Hastanesi, Viyana Tıp Üniversitesi, Sigmund Freud Özel Üniversitesi ve FH Campus Wien’in bir eğitim hastanesidir. Hastane 1977 yılından bu yana kendi hemşirelik akademisini işletmektedir.

Merhameti Kardeşler Hastanesi, muhtaç ve sigortasız kişileri tedavi etmesiyle de tanınmaktadır. 2022 yılında, sağlık sigortası olmayan yaklaşık 13.500 kişi Barmherzigen Brüder Hastanesi’nde tedavi gördü. Bu hizmetlerin finansmanı, yılda beş kez gerçekleştirilen ve ev koleksiyonu olarak da bilinen bağış toplama programı ile sağlanmakta.

Viyana Merhametli Kardeşler Hastanesi, Temmuz 2017’nin başından beri Avusturya’da iki Da Vinci işletim sisteminin kullanıldığı ilk hastanedir. Ürolojik, jinekolojik ve cerrahi işlemler onlarla gerçekleştirilmektedir.

İç tıbbına eskisinden daha fazla odaklanabilmek için önceki iç bölüm Şubat 2018’de iki bölüme ayrıldı.

Bölümler:

• Anesteziyoloji, yoğun bakım tıbbı ve ağrı tedavisi

• Oftalmoloji

• Ameliyat

• Jinekoloji

• KBB ve Foniyatri

• Dahiliye I, Dahiliye Anabilim Dalı, Gastroenteroloji ve Nefroloji

• Dahiliye II, Dahiliye, Hematoloji ve Dahili Onkoloji Anabilim Dalı

• Nöroloji, erken nörolojik rehabilitasyon ve akut geriatri ile inme ünitesi

• Radyoloji ve Nükleer Tıp

• Üroloji ve Androloji

Özellikler:

• İşitme engelliler için ambulans

• Mart 2007’den bu yana 10 yerli diyaliz istasyonu

• 1999’dan bu yana, hastanede tedavi görmesi gereken mahkumlar için Viyana Josefstadt Cezaevi’ne bağlı sekiz yataklı bir koğuş bulunmaktadır.

• Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Enstitüsü

• Laboratuvar

• Diş Kliniği

• Kapsayıcı tıp için poliklinik

Barmherzigen Brüder Hastanesinin tarihi

12 yataklı manastır ve hastane, 1614 yılında Milanolu çok saygın bir cerrah olan Kardeş Gabriel Ferrara OH tarafından kuruldu. Viyana’ya atanmasının nedeni Lihtenştayn Prensi I. Charles’ın Roma’da Tiber Adası’ndaki Merhametli Kardeşler Hastanesi’nde yaşadığı iyi deneyimlerdi. Daha sonraki yıllarda, hemşirelik çalışmaları ve ayrıca sosyal sorumluluk, İmparator II. Joseph yönetimindeki Merhametli Kardeşler manastırını, manastırın emredildiği şekilde dağıtılmasından kurtardı.

Karl Freiherr von Hasenauer, Otto Hofer ve Anton Schönmann’ın planlarına göre şehir mimarı Cajetan Miserovsky tarafından 1883 ile 1885 yılları arasında inşa edilen uzantı, tamamlandığında zaten çok küçüktü ve bu nedenle 1903 ile 1905 arasında yeni bir uzantı inşa edildi. Bu çalışmanın bir parçası olarak Merhametli Kardeşler Hastanesi’ne ayrıca aseptik bir ameliyathane, bir röntgen cihazı, elektrikli aydınlatma ve merkezi ısıtma sistemi eklendi.

1973’te genişletme çalışmaları ve 1985’te ilave yenileme çalışmaları tamamlandı. Bir sonraki büyük genişleme aşaması 1994’ten 2004’e kadar sürdü. Ana giriş şu anda Johannes-von-Gott-Platz 1’dedir ve yeni bina Schmelzgasse boyunca uzanmaktadır. 1999 yılında Doğu Avusturya’daki ilk ve şimdiye kadar tek sağır ayakta tedavi kliniği Viyana’daki Merhametli Kardeşler Hastanesi’nde faaliyete geçti. İşitme engelliler kliniğindeki tüm çalışanlar hastalarla Avusturya İşaret Diliyle iletişim kuruyor. Sağır bir sosyal hizmet görevlisi aynı zamanda sağır polikliniğinde de çalışmaktadır ve Şubat 2014’ten bu yana Avusturya’nın ilk sağır vasıflı hemşiresidir ve Viyana’daki Merhametli Kardeşler Hemşirelik Akademisi’nde eğitim almıştır.

2007 yılında Leopoldstadt’taki hastanede on tedavi yerinin bulunduğu bir diyaliz istasyonu işletmeye açıldı. İki yıl sonra, manastırın ve hastanenin tarihinde bir başka dönüm noktası daha yaşandı: Viyana diyaliz merkezinin açılışı. Bu, Viyana Sağlık Derneği, Viyana Bölgesel Sağlık Sigortası Fonu (WGKK) ve Merhametli Kardeşler Manastırı arasındaki bir işbirliği projesidir. Viyana diyaliz merkezi, 72 yatağı ve diyaliz makineleriyle Avrupa’nın en modern ve en büyük diyaliz merkezidir ve 3 döngülü çalışmada yaklaşık 430 hastaya hizmet verme kapasitesine sahiptir. 2008 yılında, Viyana Merhametli Kardeşler Hastanesi yakınındaki Leopoldstadt’ta bulunan Johannes-von-Gott-Platz’a tarikatın kurucusunun adı verildi.
2011 yılında öncelikle katarakt ameliyatlarının (katarakt) yapıldığı 11 günlük hastane yataklı göz kliniği hizmete açıldı. Aynı yılın ağustos ayından bu yana Merhametli Kardeşler Hastanesi, robot yardımlı cerrahide en modern cihazlardan biri olan Da Vinci işletim sistemini kullanıyor. Mayıs 2012’den bu yana, en modern manyetik rezonans görüntüleme (MRI) makinelerinden biri olan Sonalleve’li 1,5 T Philips Ingenia, Brothers of Mercy Hastanesi Radyoloji ve Nükleer Tıp Bölümünde kullanılıyor. Avusturya’da benzersiz olan hibrit cihaz, tamamen farklı iki tekniği birleştiriyor: manyetik rezonans görüntüleme ve yüksek yoğunluklu odaklı ultrason terapisi (HIFU).

Mart 2017’den bu yana, Mercy Viyana Kardeşler Hastanesi, Viyana Genel Hastanesi ve KAV-Rudolf Vakfı arasında, endovasküler tedavi kullanılarak şiddetli felçlerin akut tedavisinde iş birliği yapılmaktadır.

Hastane, Johannes-von-Gott-Platz 1, 1020 Viyana adresindedir. | ©DerVirgül

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 27.11.2023
Düzenleme: 27.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.