Ramazan ayında Viyana-Favoriten sokakları süslensin talebi tartışma yarattı!

Avusturya’da daha çok göçmenlerin haklarına yönelik politika izleyen SÖZ partisinin Ramazan ayında cadde süsleme talebi, siyasi partiler tarafından tepkiyle karşılandı. Sosyal Demokrat [SPÖ] Viyana eyalet yönetiminden ise henüz bir yorum gelmedi.

Ramazan ayında Viyana-Favoriten sokakları süslensin talebi tartışma yarattı!

SÖZ partisi, Ramazan ayında Viyana’nın 10. bölgesindeki Favoriten sokaklarına uygun dekorasyonların yapılmasını dile getirdi. Bu talep, bu yıl yine ramazan süslerinin sokaklara asıldığı Londra ve Frankfurt’taki örneğe dayanıyor. SÖZ partisi başkanı Hakan Gördü Almanca yaptığı açıklamada, “Bu sadece şehrin çeşitliliğini kutlamakla ilgili değil, aynı zamanda hoşgörü ve uyumu da teşvik etmekle ilgili” diye vurguladı.

SÖZ partisine göre Ramazan süslemeleri, bu yıl sokakların uygun şekilde süslendiği Londra ve Frankfurt örneklerini takip etmeyi amaçlıyor. Hakan Gördü, “Etnik veya dini aidiyeti ne olursa olsun herkesin Viyana’da hoş karşılandığını hissetmesi önemlidir” dedi.

SÖZ partisi, Ramazan süslemesinin sadece Müslüman toplum için bir takdir işareti olmadığına, aynı zamanda farklı kültürler ve dinler hakkında farkındalık yaratmaya da yardımcı olduğuna inanıyor. Bu talep doğal olarak Noel, Hanuka, Diwali veya Vesak gibi diğer inanç topluluklarının dini bayramlarının tanınmasını ve kutlanmasını da içermektedir.

Viyana ÖVP ve FPÖ’den Favoriten’de Ramazan süslemelerine net hayır

Halk Partisi [ÖVP] Viyana eyalet örgütü için, Favoriten’de Ramazan süslemeleri söz konusu değildir. Bu yöndeki talep, var olan sorunun altını bir kez daha çizecektir. “Viyanalıların Favoriten’de artık kendilerini evlerinde hissetmediklerini giderek daha fazla görüyoruz. Bu nedenle entegrasyonun uyum anlamına geldiği bizim için çok açık” diyen ÖVP lideri Karl Mahrer konuyla ilgili bir basın açıklaması yaparak, karşı olduklarını bildirdi.

“Dekorasyon sembolik bir politikadır”

Viyana Halk Partisi [ÖVP] Favoriten İlçe Başkanı Nico Marchetti, “Paralel toplumlar ve siyasal İslam ile ilgili büyük bir sorunun yaşandığı bir bölgede Ramazan dekorasyonu, kendini terk etmenin sembolünden başka bir şey değildir ve bu nedenle kesinlikle yanlış sinyal gönderir” diye konuştu.

FPÖ: Kesinlikle karşıyız

Viyana Özgürlük Partisi [FPÖ] bu yıl Viyana’nın 10. bölgesinde Ramazan süslemeleri olmayacak açıklamasında bulundu.

FPÖ Favoriten ilçe başkanı Christian Schuch, FPÖ’nün geçen yıl nisan ayında, FPÖ, ÖVP ve NEOS’un oylarıyla kabul edilen “Ramazan süslemelerine HAYIR” önergesine atıfta bulunarak, “İlçe meclisinde, ilçemizde Ramazan süslemelerinin yapılmaması yönünde büyük bir çoğunluk vardı” dedi.

Öte yandan Viyana belediye ve eyalet yönetimini elinde bulunduran Viyana Sosyal Demokrat Parti’den [SPÖ] konuya dair bir açıklama yapılmadı. | ©DerVirgül

Yayınlama: 06.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.