Ankara’ya gidecek olan Avusturyalı bakanın çantasında ne var?

Ankara’ya gidecek olan Avusturyalı bakanın çantasında ne var?

| Adem Hüyük

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg pazartesi günü [bugün] Ankara’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. İki gün sürecek olan ziyaretin, güncel gelişmelerin dışında tarihsel olarak da önemli olduğu özellikle Avusturya tarafından vurgulandı.

Alexander Schallenberg Türkiye’de içişleri ve dışişleri bakanlarıyla görüşecek. Resmî açıklamada, dünyanın başlıca sorunlu noktaları ve yasa dışı göçle ilgili görüşmeler yapacağı belirtildi.

Avusturya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada tarihsel dostluklara vurgu yapılması, ziyaret öncesi Ankara’ya iyimser mesaj gönderilmesini amaçlıyor.

Tarihsel dostluk vurgusu

Avusturya ile Türkiye’nin 1964 yılında imzaladığı misafir işçi anlaşması, yani Türkiye’den Avusturya’ya göçün 60. Yılına ve yine 1924 yılında iki ülke arasında yapılan dostluk anlaşmasının 100. Yılına atıfta bulunulması, Schallenberg’in Ankara’ya büyük beklentilerle gideceğini işaret ediyor.

Schallenberg’in mevkidaşı Hakan Fidan ile görüşmesinin yanı sıra Türkiye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yla da bir araya geleceğinin açıklanması, ziyaretin ana konusunun Avrupa’ya gelebilecek Afgan ve Suriyeli mültecilerin Türkiye’den önünün kesilmesinin istenmesi olacağını gösteriyor.

Zaten Avusturya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da yer verilen göç konusu, sığınma hakkı kazanan Afgan ve Suriyelilerin aile birleşimi üzerinden, çocuklarını ve eşlerini Avusturya’ya getirmelerinin yarattığı kaosun bir sonucudur.

Avusturya yabancıların aile birleşimini DNA testleriyle belirleyecek

Avusturya göç konusunda geçmişte hata olarak değerlendirdiği bir takım uygulamayı artık yapmak istemiyor. Ülkenin göç konusunda en büyük tecrübeyi 60 yıllık geçmişi olan Türkiye’den gelenlerden edindiği bir gerçektir. Çünkü geçmiş dönemlerde göç ve göçmenleri etkileye yasaların büyük çoğunluğu Türkiye kökenli göçmenler esas alınarak yürürlüğe sokulmuştur. Bunun en bariz örneği, 1990’ların ikinci yarısında, Türkiye’deki çocuklara ödenen “çocuk yardım parasının” kaldırılmasıdır. Yani burada çalışan ancak çocuğu Türkiye’deyse bile çocuk yardım parası alına biliniyordu. Bunun, başka çocuklarında nüfuslarına alarak suiistimal edildiğini fark eden Avusturya yasayı kaldırarak ödeme yapmayı durdurdu.

Şu günlerde benzer bir durumu Afgan ve Suriyeli sığınmacılarda yaşayan Avusturya, aynı hatayı yapmak istemiyor ve bu konuda Ankara’dan yardım istiyor. Avusturya sığınma hakkı alan Afgan ve Suriyelilerin ailelerini ülkeye getirmelerine izin veriyor. Ancak gelecek olanların gerçekten ailelerimi yoksa başaklarımı olduğunu öğrenmek için çok masraflı olan DNA testleriyle tespit edileceğini duyurdu.

Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg’in çantasında; AB mülteci anlaşması. Avusturya hükümeti artık aile birleşiminin kötüye kullanılmasına karşı daha fazla önlem almak istiyor ve geçiş ülkesi olarak Türkiye yapbozun bir parçası olabilir-mi? Çantanın içindeki taleplerin Ankara tarafından kabul edilmesi için sadece “dostluk” güzellemeleri yetmiyor tabi ki.

Ankara, AB katılım sürecinde karşısına ilk çıkan ülkenin Avusturya olduğunu unutmuş değil. Uluslararası ilişkilerde ülke menfaatleri her şeyin önünde gelir. Bakalım iki günlük görüşmeler sonucunda nasıl bir sonuca varılacak ve Schallenberg dönerken çantasında ne getirecek? |© DerVirgül

Yayınlama: 13.05.2024
Düzenleme: 13.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.