Avusturya’da bu yıl 15 defa seçim sandığı kurulacak

2024 yılı Avusturya için seçim yılı olacak. Eyalet Hükümetleri, iki büyük kentin belediyesi, İşçi Odaları Birliği [AK] temsilcileri, AB Konseyi ve nihayetinde Ulusal Meclise gidecek milletvekili seçimleri bu yıl yapılacak. 15 defa sandığa gidilmesi planlanan işçi temsilcileri, yerel, eyalet, genel ve AB seçimlerinin ayrıntılarını derledik…

Avusturya’da bu yıl 15 defa seçim sandığı kurulacak

| Adem Hüyük 

Avusturya’yı 2024 yılında gerçek bir süper seçim yılı bekliyor: Vorarlberg ve Steiermark’taki bölgesel seçimlerin ve 9 Haziran’daki AB seçimlerinin yanı sıra özellikle Ulusal Konsey seçimleri ülkeyi gelecek yıllarda şekillendirecek. Salzburg ve Innsbruck vatandaşlarından da sandık başına gitmeleri istenecek. Çalışanlar ise, İşçi Odaları [AK] seçimlerinde oy kullanmaya çağrılacaklar.

• Ulusal Konsey Seçimleri

Ulusal Konsey seçimleri için henüz kesin bir tarih belirlenmemiş olsa da seçimin Eylül ya da Ekim ayında yapılacağı açık. Seçimden sonra Ulusal Konsey’deki koltukların gelecekte nasıl paylaşılacağı ve hangi koalisyon seçeneklerinin mümkün olacağı da netleşecek.

İktidar partileri ÖVP-Yeşiller 2019’daki son seçimlerde birlikte geçerli oyların yüzde 51’inden fazlasını almış olsalar da son anketler önümüzdeki Ulusal Konsey seçimlerinde yüzde 30 sınırını bile aşamayacaklarını gösteriyor.

Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] içerisinde yaşanan lider değişikliği ve yeni lider Andreas Babler’in etkisi şu ana kadar geniş kitleler üzerinde kendisini hissettirmediğinden, Herbert Kickl liderliğindeki Özgürlük Partisi [FPÖ] son anketlere göre bir sonraki parlamento seçimlerinin galibi gibi görünüyor. Ancak son dönemde giderek daha fazla siyasetçinin Kickl ile koalisyona girmek istemediğini açıklaması, zorlu koalisyon pazarlıklarının şimdiden yaklaştığını gösteriyor. Bununla birlikte Avusturya’da sonbaharda yapılacak Ulusal Konsey seçimlerinden önce daha yapılacak çok seçim var.

• AK seçimleri 

Serbest meslek sahibi olmayan hemen hemen tüm çalışanlar aynı zamanda İşçi Odaları Birliği [Arbeiterkammer AK] üyesidir ve bu nedenle AK seçimlerinde oy kullanma hakkına sahiptir. Her beş yılda bir ve dolayısıyla bu yıl da eyalet odalarının temsilcileri çeşitli gruplardan seçilmektedir.

[Editörün notu: AK seçimlerine katılmak için Avusturya vatandaşı olma zorunluluğu yoktur.]

Federal eyaletlerdeki AK seçimlerinin tarihleri

Salzburg: 26 Ocak – 8 Şubat [Gerçekleştirildi]

Vorarlberg: 26 Ocak – 8 Şubat [Gerçekleştirildi]

Tirol: 29 Ocak – 8 Şubat [Gerçekleştirildi]

Kärnten: 4 Mart – 13 Mart

Yukarı Avusturya [Oberösterreich]: 5 Mart – 18 Mart

Burgenland: 10 Nisan – 23 Nisan

Aşağı Avusturya [Niederösterreich]: 10 Nisan – 23 Nisan

Viyana: 10 Nisan – 13 Nisan

Steiermark: 16 Nisan – 19 Nisan

• Salzburg ve Innsbruck’ta belediye seçimleri

10 Mart’ta Salzburg kentinde seçmenler yeni belediye meclis üyelerini seçerken heyecan dorukta olacak. Avusturya Komünist Partisi KPÖ Plus’ın 2023 bölgesel seçimlerinde bölgede yüzde 20,3 oy artışı kaydetmesi ve RegionalMedien Salzburg tarafından yapılan son anketlerde de son derece iyi bir performans göstermesinin ardından Salzburg şehri, Graz kentindeki gibi, ilk kez komünist bir belediye başkanına sahip olabilir.

Yaklaşık bir ay sonra Innsbruck da yeni belediye meclisini seçecek ve Dijitalleşmeden Sorumlu Devlet Bakanı Florian Tursky (ÖVP) ilk kez oy pusulasında yer alacak. Tursky kendi şehrinde ÖVP, Yaşlılar Derneği ve “Innsbruck için” listesinin önde gelen adayı olacak.

• Avrupa Konseyi 

Avrupa seçimleri 6 Haziran – 9 Haziran 2024 tarihleri arasında AB üye ülkelerinde gerçekleştirilecek. Bu ülkelerdeki seçmenler Avrupa Parlamentosu’ndaki temsilcilerini seçecek. Bu nedenle Avusturya’da 9 Haziran Pazar günü yapılacak olan seçim, Avrupa sahnesinde önümüzdeki beş yılın kader seçimi olarak görülüyor, ancak aynı zamanda Avusturyalı partiler için birkaç ay sonra yapılacak olan Ulusal Konsey seçimleri için de bir moral testi niteliği taşıyor.

• Vorarlberg ve Steiermark’ta eyalet parlamentosu seçimleri

Ekim ve Kasım aylarında – kesin tarihler henüz belirlenmedi – sırasıyla Vorarlberg ve Styria’da yapılacak eyalet parlamentosu seçimleri 2024 süper seçim yılını sona erdirecek. Halihazırda her iki eyalette de iki ÖVP’li siyasetçi, Markus Wallner ve Christopher Drexler görev yapıyor; ancak federal partinin düşen oy oranlarının her iki eyaletteki seçim sonuçları üzerinde de etkili olması muhtemel.| ©DerVirgül

Yayınlama: 15.02.2024
Düzenleme: 15.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.