Karşıtlar birbirini tetikliyor – çıkan enerji sandığa yansıyor

Adem Hüyük | Kaybetme korkusuna karşın kazanma umudu! 14 Mayıs seçimlerine günler kala daha şimdiden yurt dışında 1 milyon 138 bin kişi oy kullandı. Bu seçimler, AK Partilileri kaybetme korkusu, muhalefet ise ilk defa iktidarı almaya bu kadar yakın olma hissi, daha çok çalışmaya itiyor. Taraflar işlerini şansa bırakmak istemiyor…

Karşıtlar birbirini tetikliyor – çıkan enerji sandığa yansıyor

Demokrasilerde iktidarı, muhalefet; muhalefeti iktidar var eder. Birinin ötekini yok etmesi aslında kendi kendisini yok etmesi demektir.

Diyalektiğin babası olarak anılan Herakleitos şöyle der: “Karşıt olan şeyler bir araya gelir ve uzlaşmaz olanlardan en güzel uyum doğar. Her şey çatışma sonucundan meydana gelir.”

Karşıtların çatışmasından doğan güç, yurt dışında kurulan sandıklardan geçmiş yıllara göre daha fazla oy olarak çıkıyor.

Avusturya’da oy kullanma işlemlerinin başladığı gün Viyana, Salzburg ve Brengenz başkonsolosluklarında kurulan sandıkları ziyaret etmiş, bunun yanında büyük kentlerdeki yurttaşlarımızın yoğun olduğu cami, dernek ve alışveriş merkezleri gibi birçok alanı ziyaret ettik.

İzlenimlerimden edindiğim kanaat, bu seçimlerde iki tarafta farklı biçimlerde tedirgin.

AK Partililer uzun zamandan beri ilk defa kendi aralarında kaybetme olasılığını konuşurken, muhalefette ilk defa iktidara bu kadar yakın oldukları duygusunda.

Bu durum her iki tarafında daha etkin bir seçim kampanyası yürütmesine neden oluyor.

Karşıtlar birbirini tetikliyor, bu tetiklemeden çıkan enerji demokraside vücut buluyor. Zira seçimlere katılımın arttığı bariz bir şekilde şimdiden görülüyor. 9 Mayıs’ta son bulacak oy kullanma işlemlerinin ardından, Avusturya’da seçimlere katılanların sayısı [bana göre 65.000] ulaşacak. Bu rakam 2018 seçimlerinde 50 binlerde kalmıştı. Ülkede 108 bin seçmenin olduğunu düşünürsek ve yine oy kullanma koşullarını göz önüne alırsak bu rakam demokrasi adına küçümsenmeyecek kadar iyidir.

14 Mayıs seçim sonuçları ne olursa olsun, Avusturya’da yürütülen seçim kampanyaları yerli halkı rahatsız ve tedirgin etmeden yapılıyor ve katılım oranı, kaybetme ve kazanma duygularının kamçıladığı çalışmalar sonucunda artıyor.

Bu durumda kazanan, yurttaşlarımızın demokratik haklarını kullanma, gerekirse yeni demokratik haklar kazanma ve yine kazanılmış hakları koruma gibi toplumsal gelişmelere müdahale etme ve dahil olma yetisini geliştirmiş oluyor. İşte en büyük kazançta bu… | © DerVirgül

Yayınlama: 04.05.2023
Düzenleme: 04.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.