Nüfusu net olarak bilinmeyenler | Avusturya’daki Türkçe konuşanlar…

Nüfusu net olarak bilinmeyenler | Avusturya’daki Türkçe konuşanlar…

| Adem Hüyük

Avusturya ile Türkiye arasında 15 Mayıs 1964 yılında imzalanan işgücü anlaşmasının üzerinden 60 yıl geçti.

Dördüncü neslin varlığından söz edildiği 60. Yılda, Avusturya’da Türkiye’den göç edenlerin genel nüfusundaki demografik gelişmelerin incelendiği sağlıklı bir çalışma yürütülememiştir.

Diğer yandan bütün Avusturya’ya yayılmış, Avusturya’nın toplumsal sermayesinde etkin yer edinen bir Türkiye göçmeni nüfustan söz etmek mümkündür.

Avusturya’nın iktisadi sessiz bir parçası olmaktan ileriye gidemeyen, nüfus bakımından tespit edilemeyen Türkiye kökenliler, Avusturya’nın siyasi ve kültürel bir parçası haline gelememenin sancısını ne kadar kalabalık olsalar da atlatamamışlardır.

Gerçekten 320 bin kişi var mı?

Bugün itibariyle Avusturya Entegrasyon Fonu [IFÖ] verilerine göre, Avusturya’da Türk vatandaşı sayısı Ocak 2024 itibariyle 124.086 olarak verilmekte.

Ancak Avusturya vatandaşlığına gecen ve onların çocukları anayasal olarak sayılması ırkçılık sayıldığından bilinmemektedir.

320 bin Türkiye kökenli varsayımı, her yıl Avusturya vatandaşlığına gecen Türk vatandaşlarının sayılması ve her iki ülkenin verilerinin karşılıklı değerlendirilmesinden ulaşılan bir sonuç olarak tahmin edilmektedir.

Der Virgül’ün uzun zamandır özellikle belediyelerde kayıtlı Türkçe isimlerden yaptığı araştırma sonucu, Müslüman diğer milletlerin isim benzerliğinden dolayı, net bir sonuça ulaşılamazken, yetkililer ortalama bir rakam üzerinde mutabık kalarak, 320 bin olarak belirledikleri bilinmekte. | ©DerVirgül

Yayınlama: 17.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.