Yorum | Terörist olmamak için domuz etimi yenmeli?

Yorum | Terörist olmamak için domuz etimi yenmeli?

| Adem Hüyük

“Domuz eti yiyen insanların kendilerini havaya uçurma olasılıkları daha düşük”

Aşırı sağ Avusturya Özgürlük Partisi [FPÖ] Federal Meclis Üyesi [milletvekili] Markus Leinfellner, Graz’daki bir okul tartışmasında, “Domuz eti yiyen insanların kendilerini havaya uçurma olasılıkları daha düşük” dedi.

FPÖ Federal Meclis Üyesi Markus Leinfellner’in okuldaki AB seçimleriyle ilgili tartışma sırasında yaptığı açıklama ortalığı karıştırdı!

Özgürlük Partisi etkinlikte “Avusturya’da domuz eti yiyen insanların kendilerini havaya uçurma olasılığının daha düşük olduğunu” söylemesi, oradaki dinleyiciler tarafından kaydedildi.

SPÖ’lü siyasetçi Mustafa Durmuş, videoyu Virgül ve kamuoyuyla paylaştı

Graz’da yaşayan ve Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] mensubu Mustafa Durmuş, bölgesinde yaşanan ırkçı gelişmeleri Virgül’e bildirmesiyle takip ettiğimiz bir siyasetçi. Bu gelişmeyi ve ilgili videoyu Virgül’e ulaştırmış ve ırkçılığın görünür kılınmasında önemli bir rol oynamıştır.

Göçmen öğrencilerin yoğun olduğu Lend semtindeki bir okulda yapılan bu ayrımcı konuşmanın görüntülerinin Mustafa Durmuş’un kişisel sosyal medya sayfası ve Der Virgül haber sitesinde yayınlanmasından sonra, “Soziales Österreich der Zukunft” SÖZ Partisi ilgili kişi hakkında suç duyurusu yapacaklarını açıklayan bir haberi APA/OTS bünyesinde kamuoyuyla paylaştı.

Bunun üzerine Avusturya İslam Cemaati [IGGÖ] bir açıklama yayımlayarak, ayrımcılığı kınadı.

SPÖ ve Yeşiller partisi mensuplarının da kınama mesajları yayımlaması sonucunda, haber Avusturya medyasının ağır toplarından Die Presse gazetesinde yer aldı.

FPÖ Federal Meclis Üyesi Markus Leinfellner’den açıklama

Markus Leinfellner, açıklamaları “abartılı” ama “son birkaç ayda yaşananlar ışığında değerlendirilmeli” diyerek, tartışmanın bağlamından çıkarıldığını söyledi. “Görünüşe göre SPÖ ve diğer sol güçler bir kez daha İslam’ın koruyucu azizleri gibi hareket ediyor. Bruck an der Mur’da İslami kökene sahip iki genç oradaki ortaokulu havaya uçurmak istediğinde ya da Graz’dan 14 yaşındaki bir çocuğun anayasal düzeni yıkmak istediğini açıkladığında, IGGÖ dahil olmak üzere benzer şekilde öfkeli tepkiler görmeyi isterdik diye kendisini savundu.

Yahudi Cemaati sessiz kaldı

Öte yandan domuzun haram olduğu diğer bir dini cemaat Yahudilerden herhangi bir açıklama yapılamadı. Avusturya İsrail dini Derneği Başkanı (IRG) Oskar Deutsch, konuya dair bir açılama şu saatlere kadar yaptığı görülmedi.

Dip not:

Domuz eti yemek Sümer mitolojisinden gelen bir söylence üzerine ilk olarak Samilerde yasaklanmış, oradan da başka toplum ve dinlere geçerek günümüze kadar gelmiştir.

Sonuç itibariyle, İslamiyet ve Yahudilikte domuz eti yemek haramdır.

Irkçılığa karşı yetersiz medya

Avusturya medyasında çalışan dostlarımızın sayesinde, göçmenlerin maruz kaldığı ırkçılığı görünür kılarak, kamuoyu yaratmaya çalışıyoruz. Bu durum Avusturya’da Türkçe haber yapmaya çalışan, yaptığını sanan vb… herkesin yetersizliğini bariz bir şekilde ortaya sermektedir.

Biz dahil, haber ulaştırmaya çalışan veya habercilik üzerinden tüccarlık yapanlar da dahil, içinde bulunduğumuz durumu, içinde yaşadığımız ülkenin ortak dili olan Almanca olarak yayımlayamıyor, haberleştiremiyoruz. İçler acısı bir durum…

Türkiye’de göçün 60. Yılını devşiren bizler, kendi sorunlarımızı bırakın Almanca dilinde, ana dilimiz olan Türkçe dahi haber yazamıyor, okuyucuya doğru bir şekilde ulaştıramıyoruz.

Bu bir özeleştiridir. Avusturya’da trafik kazası örneklendirmesinden çıkmak zorundayız…

Bizleri trafik kazasına benzetiyorlar: “Kimse trafik kazası olmasını istemez. Ancak kaza olunca da aniden kazanın olduğu yöne doğru bakılır…” Sadece görmek zorunda olanların gördüğü büyük kalabalık olmaktan, görülmek zorunda olan potansiyel güç olmaya çalışmalıyız… | ©DerVirgül

| İlgili video: 

 

Yayınlama: 17.05.2024
Düzenleme: 17.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.