Otur-ma izninin başkenti Viyana

Yaşlanan nüfusuna paralel olarak toplumsal yapısı göçmenlerle şekillenen Avusturya nüfusunun 1993 yılında yüzde 10’u göçmenlerden oluşurken, günümüzde nüfusun yüzde 21’i yabancılardan oluşmaktadır.

Göçmen nüfusunun artması beraberinde onların bürokratik işlerini yürütecek yeni kamu dairelerinin açılmasına ve yeni yasaların çıkartılmasına sebebiyet vermiştir.

Göçmenlerin ülkede yasal statü kazanmaları için oturum izni veya vatandaşlık almak gibi zorunlukları bulunmakta. Bu düzenlemeler federal içişleri bakanlığı tarafından belirlenir ve eyaletlerin yürütmeyi sağlaması istenir.

Önce Ulusal Konsey’de onaylanan ve federal içişleri bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan göç ve göçmen yasaları, ülkenin her eyaletinde aynı işleve sahiptir.

Ancak, SPÖ yönetimi altındaki Viyana eyaletinde, göçmenlerin can damarı olan vize, oturum izni ve vatandaşlık alımlarında yaşanan sıkıntılar, kurumların birbirini suçlamasıyla çıkmaza girmiş, aynı çıkmaz göçmenleri de içerisine çekmiş, Viyana Eyaleti Göç ve Vatandaşlıktan Sorumlu Belediye Dairesi’nin [MA 35], öteden beri göçmenlerin korkulu rüyası olmuştur.

SPÖ, MA 35’in göçmenlere reva gördüğü zulmü federal içişleri bakanlığına bağlıyor.

Evet, göç ve göçmen yasalarını belirleyen federal hükümettir. Ve hatta 2017 genel seçimleri sonrasında FPÖ’ye verilen içişleri bakanlığı sayılmazsa, bakanlık yaklaşık 20 yıldır ÖVP’nin elinde.

Peki, diğer göçmen grupların nüfus oranından bağımsız olarak, sadece 15457 Yukarı Avusturya Eyaleti [OÖ] ve 15909 Aşağı Avusturya Eyaletinde [NÖ] yaşayan Türk vatandaşları neden Viyana’da yaşanan sorunları yaşamıyor?

O eyaletler, federal hükümetin sözü edilen aynı yasaları uygulamıyor mu?

Veya 12862 Türk vatandaşının yaşadığı Vorarlberg eyaletinde hangi göçmen yasaları uygulanıyor?

MA 35 personel sıkıntısı yaşadığından dert yanarak, dosyaların bekletilmek zorunda olduğunu savunuyor.

Peki, Anayasa Mahkemesi’nin kararından sonra, özellikle seçmen listesi ve seçmen kayıtları üzerinden “çifte vatandaşlık” araştırması ve soruşturmasının, ülkenin diğer tüm eyaletlerinde durdurulmasına rağmen, personel sıkıntısı çektiğini iddia eden MA 35 neden, E-Devlet üzerinden çifte vatandaş avı için özel birim kurdu?

Daha rahat oturum kartı almak için göçmenler eyalet değiştirmek zorunda kalıyor mu?

Bütün bu sorulara verilen yanıtlar sonucu değiştirmiyor…
MA 35 dairesinin göçmenlere resmen eziyet etmesine bir çözüm bulamayan SPÖ’nün bu kadar rahat olması, neredeyse yarısının yabancı kökenli olduğu Viyana’da göçmen oylarını garanti görmesinden kaynaklanmaktadır.

SPÖ en son yapılan Viyana eyaleti seçimlerinde, daha önce FPÖ’ye kaptırdığı bölgeleri tek tek geri almış ve eyalet hükümetini neredeyse tek başına kurmaya muktedir oy oranına ulaşacaktı. Bu nedenle koalisyonu en az oy oranı olan Yeni Avusturya Partisi NEOS ile kurdu.

Tuhaf olan, SPÖ oy oranlarında önemli bir etkiye sahip olan göçmenlerle ilgili belediye departmanı MA35’in yönetimini, koalisyonun küçük ortağı NEOS partisine vermesidir.

Her ne kadar MA35 dairesine işi düşenler oy kullanamasalar da aynı ülkeden gelmiş ve Avusturya vatandaşı olmuş bir çevreye sahipler,- yani etkinler.

MA 35, SPÖ’nün yumuşak karnı olmaya devam etmesi bir yana, daireden sorumlu NEOS partisi, seçimlerden önce “SPÖ ve Viyana yönetimi, MA 35’ten utanmalıdır” diyordu.

Acaba NEOS şimdi utanıyor mu?

Yoksa yüz yıldan beri kenti yöneten SPÖ’nün kendilerine bir enkaz verdiğini mi düşünüyor?

NEOS şimdiden işin içinden çıkamayacağını anladı.

Göçmenler ise, oturum kartını yenilemek için aylarca bekliyor. Bunu yaparken, çocuk ve aile yardımları gibi sosyal yardımlardan yararlanamıyor, buldukları işte kayıt yaptıramıyorlar. |© DerVirgül

Yayınlama: 10.12.2022
Düzenleme: 11.12.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.