Avusturyalıların yaklaşık yüzde 16’sı alerjiden muzdarip

Avusturya’daki alerji hastalarının oranı son yıllarda değişmedi. Kadınlar alerjilerden daha fazla etkileniyor.

Avusturyalıların yaklaşık yüzde 16’sı alerjiden muzdarip

Avusturyalıların yaklaşık yüzde 16’sı alerjiden muzdarip. Bu durum, kamuoyu araştırma enstitüsü IMAS tarafından cuma günü sonuçları açıklanan bir anketin sonucudur.

En çok polenlerden kaynaklanan şikayetler görülürken, ev tozları gümüş rengini alıyor ve bunu gıda, güneş ve hayvan alerjileri takip ediyor. 2019’daki verilerle karşılaştırıldığında, polen ve özellikle tozun neden olduğu sorunlar en fazla artış gösteren sorunlar oldu.

Ankete göre kadınlar alerjilerden daha fazla etkileniyor

Nisan ayında 16 yaş üstü 1.008 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmaya göre kadınlar erkeklerden daha fazla etkileniyor: Kadınların yüzde 20’si, erkeklerin ise sadece yüzde 12’si alerjisi olduğunu söyledi. Kent sakinleri [yüzde 18] kırsal nüfusa [yüzde 13] kıyasla daha sık alerjiye yakalanmaktadır.

Alerjisi olduğunu beyan edenlerin yarısı sadece bir alerjiden, dörtte biri iki alerjiden, beşte biri ise üç ya da dört alerjiden şikâyetçidir. Yüzde 51’i polenlerden, yüzde 27’si ev tozu akarlarından, yüzde 17’si gıda alerjisi ya da intoleransından ve yüzde 13’ü de güneş ışığı ya da hayvanlara karşı tepki göstermekten şikâyetçidir.

Toz ve polene karşı intolerans arttı

2019’da yapılan bir araştırmayla karşılaştırıldığında, alerjisi olanların toplam nüfus içindeki oranı aynı kalmıştır. Bununla birlikte, tahammülsüzlüğün türü değişmiştir: dört yıl önce ev tozu, etkilenenlerin yaklaşık yüzde 14’ünde semptomlara neden olurken, bu rakam şimdi yüzde 27’ye, yani neredeyse iki katına yükselmiştir. O dönemde polenler alerjisi olanların yüzde 43’ünde sorun yaratıyordu; son zamanlarda bu oran yüzde 51 oldu ve güneş de giderek daha fazla reaksiyona neden oluyor. Öte yandan, ilaçlara ve hayvanlara karşı alerjiler azalmaktadır. “Polen alerjisi, çayır otları, yabani otlar ve ağaçlar nedeniyle oluşur.”|©DerVirgül

Yayınlama: 27.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.