SPÖ’lü siyasetçi “Asena’ya” benzetildi!

SPÖ’lü siyasetçi “Asena’ya” benzetildi!

| Adem Hüyük

Avusturya’nın Başkenti Viyana Eyalet ve Belediye üyesi olan Türkiye kökenli Avusturyalı Aslıhan Bozatemur [SPÖ] Türkiye’ye çok sık seyahat etmesinden olsa gerek, bir köşe yazısında “Asena” benzetmesiyle, aslında övülmek istenirken Avusturya yasalarına göre zan altında bırakıldı.

www.yenigungazetesi.net haber sitesinden İlter Avcı tarafından kaleme alınan köşe yazısında, Viyana kuşatmalarından giriş yapılmış, bu kuşatmaların başarısızlığına vurgu yapılarak, Viyana’da önemli bir makam edinmiş Aslıhan Bozatemur güzellemesi yapılmıştır. Ancak yazarın bilmediği veya unuttuğu “Asena” benzetmesi, bütün güzellemeleri Bozatemur’un aleyhine çevirmiştir.

Yazar, “Avusturya´nın en saygın, dürüst ve nitelikli siyasetçisi olarak gördüğü Michael Ludwig’in yanında yetişip, tecrübe edinmek ve siyasi bilgimi geliştirmek benim için çok değerli diyordu, Aslıhan Bozatemur” alıntısını yaparken, Michael Ludwig’in Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] ve Avusturya Marksizm’inin savunucusu olduğunu, olmak zorunda olduğunu gözden kaçırıyordu.

Aslıhan Bozatemur’un iradesinin dışında yazıldığına inandığımız bu makale, Avusturyalı bir siyasetçiyi zor durumda bırakabilir… Neden mi?

Viyana’da Bir Asena!…

Asena, Türk mitolojisinde ve destanlarında önemli bir figürdür ve Türklerin kökenine dair anlatılan en bilinen efsanelerden birine ev sahipliği yapar. Asena, Türklerin atası olarak kabul edilen ve onlara rehberlik eden dişi kurt figürüdür.

Asena efsanesine göre, bir Türk boyu düşmanları tarafından yok edilir ve yalnızca bir çocuk hayatta kalır. Düşmanlar, bu çocuğu sakat bırakarak bir bataklığa terk ederler. Bu sırada bir dişi kurt, yaralı çocuğu bulur ve onu emzirerek hayatta kalmasını sağlar. Daha sonra dişi kurt, çocuğu kendi mağarasına götürür ve ona bakar. Zamanla dişi kurt ve çocuk arasında bir bağ oluşur ve birlikte yaşarlar. Bu birliktelikten on erkek çocuk dünyaya gelir. Bu çocuklar büyüyüp güçlü savaşçılar olurlar ve Türk boyunu yeniden kurarlar. Çocuklardan biri olan Aşina, Göktürklerin lideri olur ve bu soyun adı olur.

Avusturya 2019’da Yasakladı

Avusturya Mart 2019 tarihinde, ‘Bozkurt’ işaretini yasaklayan ‘Sembol Yasası’ yürürlüğe soktu. Buna göre ‘Bozkurt’ işareti yapanlara 4 bin euro’ya kadar para cezası verilecek. Yasağın tekrar edilmesi durumunda 10 bin euro veya 6 hafta hapis cezası öngörülüyor.

Peki “Asena” ile ne alakası var diyeceksiniz.

Evet belki Asena efsanesi yasaklı değil, ancak Avusturyalı bir siyasetçinin, ideolojik kaynağını Asena efsanesinden alan ve ülkede yasaklanan “Bozkurt” sembolünü dolaylı temsil eden bir efsaneye benzetilmesi ve bunu yaparken, Viyana kuşatmalarının örneklendirilmesi, siyasetçiyi zor duruma sokacak gibi.

Zira Avusturya Anayasasına göre, Avusturya vatandaşlığını almayı hak eden her kimse, Avusturyalıdır. Ve bir önceki vatandaşlığından çıkmak zorunda olduğu gibi, ülkeye uyum sağlamak ve yasalarını, değerlerini kabul etmek zorundadır. Hele ki bu bir siyasetçiyse, Avusturya çıkarlarının dışında bir çıkar güdemez veya düşünemez demektedir.
Yukarıda da belirttiğim gibi, Aslıhan Bozatemur bu benzetmeden rahatsız olmak zorunda. Olmuyorsa, anayasa rahatsız olacaktır…

Yazar, “Asena” benzetmesini neden yaptı?

Avusturya ve dolayısıyla Viyana hakkında çok bilgi ve fikre sahip olmadığı anlaşılan köşe yazarı, Aslıhan Bozatemur’un son Viyana eyalet seçimlerinde Türk muhafazakar çevrelerin yürüttüğü seçim çalışmalarının sonucu olarak aldığı “tercihli oyların” etkisinde kaldığı anlaşılırken, yazarın altını çizerek; “Yozgat, Sinop, Gaziantep, Samsun, Ankara Ordu, velhasıl Türkiye’nin her yerinde..” göndermesi, yazarın kendi yorumu mu yoksa, bu yorumu yapmasına neden olacak davranışları Aslıhan Bozatemur mu sergiledi?

Nereden bakılırsa bakılsın bir tutarsızlık sergileyen köşe yazısı, Asena benzetmesiyle en başından dibe vuruyor ve saygısızlık içeriyor. Zira, Asena efsanesi, Türklerin tarih boyunca karşılaştıkları zorlukları nasıl aştıklarını ve yeniden nasıl dirildiklerini anlatan güçlü bir hikaye olarak kabul edilir. Bu efsane, Türk milletinin kökenini, gücünü ve direncini simgeleyen önemli bir kültürel mirastır. Ve Aslıhan Bozatemur Avusturyalı bir siyasetçi olarak bunu temsil edebilecek konumda değildir… | ©DerVirgül

Yayınlama: 16.06.2024
Düzenleme: 17.06.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.