Viyana’daki caminin imamının Yahudi karşıtı paylaşımına soruşturma

Viyana’daki bir caminin imamı, “Allah’ım, (…) hiçbirinin [Yahudileri kastediyor] yaşamasına izin verme” diye yazdı. Avusturya İslam Cemaati [IGGÖ] imam hakkında soruşturma başlattı.

Viyana’daki caminin imamının Yahudi karşıtı paylaşımına soruşturma

Viyanalı bir imam hakkında, Yahudi karşıtı Facebook paylaşımları nedeniyle Avusturya İslam Cemaati [IGGÖ] soruşturma başlattı.

Viyana-Liesing’deki bir caminin imamı “Allah’ım, (…) hiçbirinin, Yahudileri kastederek yaşamasına izin verme” gibi bir şey yazdı. Bir IGGÖ sözcüsü yaptığı açıklamada, dini cemaatiyle temasa geçildiğini ancak imamın şu anda yurtdışında olduğunu söyledi.

IGGÖ sözcüsü Viyanalı imam hakkında: “Sosyal medyada yazdıkları konuyla ilgili”
Herhangi bir sonuç ortaya çıkmadan önce, ona “savunma” fırsatı vermek istiyorlar.

Schöpfwerk’teki Assalam Camii’ne çoğunlukla Mısır kökenli insanlar gidiyor ve 2016’dan beri IGGÖ’nün bir parçası. Sözcü, “Bu açıklamaları camide yapmasa bile sosyal medyada yazdıkları önemlidir” dedi.

Arapça yazılmış birkaç gönderinin çevirisine göre, “Assalam Camii Müslümanların Entegrasyonu Derneği” başkanı “Allah’ım, Yahudileri yen ve Filistin’de Allah için savaşan Mücahitleri destekle” gibi bir şeyler yazmış. Yine bu yılın ocak ayında “Damarlarında cinayet akıyor, onlar Yahudiler! Aşağılık bir halk, suçlular, kana susamış insanlar … Onlar sadece kan ve cinayet dilinden anlarlar”. Çarşamba akşamı – makalenin ilk kez internette yayınlanmasından kısa bir süre sonra – bazı paylaşımlar düzenlendi ve suç teşkil eden pasajlar çıkarıldı.

Yahudi Cemaati Başkanı Deutsch sonuçları için çağrıda bulundu

Yahudi Cemaati Başkanı Oskar Deutsch, bunun sonuçlarına katlanılması çağrısında bulundu. IGGÖ, vaizin açıklamalarını kamuoyu önünde kınamalı ve “Avusturya camilerinde bir daha asla vaaz vermemesini” sağlamalıdır. Ancak Deutsch bunun yeterli olmadığını söylüyor: “Güvenlik makamları bu imamın ve çevresinin tehdit oluşturmaması için ellerinden geleni yapmalıdır. Bunun zaten yapıldığını ve yargı tarafından cezai kovuşturmaya tabi tutulduğunu varsayıyorum. Eğer bu kişi Avusturya vatandaşı değilse, sınır dışı edilmesi gerekecektir” dedi. APA’nın verdiği bilgiye göre, güvenlik makamları şu anda olayı soruşturuyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 08.02.2024
Düzenleme: 10.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.