Der Virgül sadece bir gazete değildir!

Yagmur Avcı’dan Virgül gazetesine ve okuyucularına yıl dönümü mesajı… “Der Virgül sadece bir gazete değil, yaşamı şekillendiren ögelerden biridir…”

Der Virgül sadece bir gazete değildir!

Yağmur Avcı

Ben başından beri, tıpkı Adem amcamın benim büyümemi izlediği gibi izlediğim Virgül’ü…  Virgül gazetesine 4. senesinde katıldım.

Adem, Deniz, Boran ve  Saadet dörtlüsü arasına katıldığımda çok üzücü bir manzarayla karşılaştım. Çünkü dışarıdan izlediğim gibi değilmiş hiçbir şey.

Adem Hüyük, 9 Saat inşaatta çalışıyorken 15 dakikalık mola saatlerinde elleri kir pasak içinde hızlı hızlı sizlere doğru ve tarafsız haber/makale hazırlayıp paylaşıyordu. Her bulduğu boşluğu hemen virgüle harcıyordu. Yani o okuduğunuz haberler, bir işçinin küçüklüğünden beri hayali olan ama hayat şartlarının izin vermediği gazetecilik aşkından geliyor.

Kimse tarafından tek kuruş destek almadan, kendi imkânlarıyla/ruhuyla kurulmuş bir gazetedir VİRGÜL!

Düzgün, tarafsız, 10 kere düşünülerek yazılmaz makaleler, herkesin, her kesimin, acaba birilerini mi tutuyor bu gazete demeyeceği bir nimettir virgül gazetesi.

Evet Virgül 7 yaşında, fakat istediğimiz noktada değil. Çünkü biz hala isçiyiz ve hala15 dakikalık mola saatlerimizde, telefondan haber yazıyoruz.

Gönüllü destekleyicilerimize burudan kalpten teşekkür ediyorum, her şey para değildir, fikirleriyle, görüşleriyle, köşe yazlarıyla 7 senedir birlikte bizimle yürüdüler, o gönüllülerden biri de benim. Ve amcamındı söylediği gibi; Virgül’e kim sahip çıkıyorsa, Virgül onundur-Virgül hepimizin…

Bende tıpkı amcam gibi gazeteci olamadım çünkü hayat şartları el vermedi, fakat o bunu değiştirmek için bir adim attı. Güzelde gidiyordu fakat, düzenli bir gelir elde edemediğimiz için olduğumuz yerde saydık. Yine de yılmadık.

Belgesel çekimlerine de devam ediyoruz ve bütün bunları, maaşlı çalıştığımız iş yerlerimizin yani sıra yapıyoruz.

Çünkü bizim kaybettiğimiz nokta tamda burası: TARAFSIZ OLMAK!

Evet düzenli maddi yârdım yapmak isteyen kurum ve şirketler var. AMA taraf tutmamız isteniliyor karşılığında. Bizde inatla HAYIR! Diyoruz.

Avusturya’daki bütün Türkiye kökenli gazeteciler olarak hepimiz ayni haberi, aynı kişileri paylaşalım o zaman. Kopyala yapıştır bu kadar basit. Nerde bizim farkımız o zaman?

O zaman niye kalkıştık böyle bir ise?

Bu bir kere gazetecilik ruhumuzu aykırı.

Dürüstlüğün faturası maalesef çok ağırmış, bunu iliklerimize kadar bu 7 senede yasadık.

Misal Viyana belediye seçimlerinde, SPÖ bize reklam verdi. Biz reklamı belediye başkan adayı Michael Ludwig’in propagandası konusunda mutabık olduk. SPÖ’den seçim kampanyası reklamlarını almamıza aracı olan Türkiye kökenli eyalet millet vekili adayı, bizden adeta kalemimizle ona yalakalık yapmamızı istedi.

SPÖ, ideolojik olarak Avusturya Marksizm’ini savunduğunu ileri sürmesi ve Adem amcamın da Avusturya Marksizm’i konusunda donanımlı olması, SPÖ’ye göçmenlerin çıkarları gözetilerek yakınlık duyuyorduk. Ancak, SPÖ Viyana Eyalet örgütünde, küçük burjuva karakterine bürünmüş, işçiyi küçümseyen, amcamın deyimiyle, devşirme siyasetçiler ile anlaşmamızın mümkün olmamasından dolayı, belediyenin basın ilan gelirlerinde mahrum edildik.

Gazze’den bebeklerin getirileceği Belediye Başkanı Michael Ludwig tarafından duyuruldu.

Der Virgül 15 dakika sonra, “Viyana Belediyesinin timsah gözyaşları” başlıklı, Adem Hüyük tarafından kaleme alınan bir makale yayımladı. Der Virgül, Ludwig’in kayıtsız ve şartsız destek verdiği İsrail yönetiminin öldürdüğü ebeveynlerin çocuklarına sahip çıkılması, timsah gözyaşları arasında, pervasız bir davranıştır nitelendirmesinde bulundu. Bu sadece bir örnek olarak verdim. Tehditlere, saldırılara yedi yıldır boyun eğmeyen Virgül’den haber sildirmek isteyenler oldu. Türkiye Cumhuriyeti bürokratının basına açık alanda yaptığı konuşmayı haber yaptık. Bizden haberin silinmesi istendi.

Bizzat şahit olduğum arka arkaya aranan üç telefon görüşmesinde, yetkili kişinin kurduğu yanlış cümlenin devleti küçük düşürdüğü söylenerek, haberin kaldırılması “sert bir şekilde” emredildi.

Çok net bir cevap verdi Adem Hüyük; 10 yıl hapis yararım gerekirse ama yine de bu haberi silmem” dedi… Çünkü biz yalan haber yapmadık. Bu yüzden de haberimizden vaz geçmedik.

Bende biliyorum bizi sevmiyorlar. Ama bizim sevgiye ihtiyacımız yok ki…

İsterim ki tek işim Virgül olsun, sizler için sokak sokak gezip röportaj yapayım. Evlerinize şenlik getireyim, haber kovalıyım heyecanla- büroma geçip hızlı hızlı yazıp sizlerle paylaşayım-Evimin giderlerini ve sorumluluklarımı düşünmeden.

Bizim arkamızda düzenli para desteği veren bir dernek, kurum, devlet yok. Tamamen siz okuyucularımıza bağımlıyız.

O yüzden bizi okurken bunu da hep aklınızın bir köşesinde bulundurursanız çok mutlu oluruz.

Bizi lütfen destekleyin! Çünkü Virgül çalışan, yani işçi sınıfından insanlar tarafından yürütülen bir gazetedir.
Bu olanaksızların arasında bu kadar şeyi başardığımız içinde Virgül’le gurur duyuyorum!

Doğum günün kutlu olsun Virgül, yeni yaşın senden hiçbir şey götürmesin. Biz seni böyle seviyoruz…

Der Virgül sadece bir gazete değil, yaşamı şekillendiren ögelerden biridir… | ©Der Virgül

Yayınlama: 02.12.2023
Düzenleme: 03.12.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.