Viyana Belediye Meclisi, “Vize kolaylaştırması” ve “Konteyner finansmanı” önergesini reddetti!

Depremzedelere vize kolaylığının getirilmesini savunan Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig ve partisi SPÖ, “Vize kolaylaştırması” önergesini mecliste reddetti? Peki Viyana Belediye Meclisi’nde önergeye, SPÖ’lü Türkiye kökenli üyeler hayır oyu mu kullandı?

Viyana Belediye Meclisi, “Vize kolaylaştırması” ve “Konteyner finansmanı” önergesini reddetti!

Adem Hüyük

AB Parlamentosu Birinci Başkan Yardımcısı Othmar Karas [ÖVP], Türkiye ve Suriye’deki depremzedelerin Avusturya’ya geçici olarak kabul edilmesi yönünde konuşarak, Almanya örneğini göstermiş, ancak bu öneri partisinin genel başkanı ve Başbakan Karl Nehammer [ÖVP] tarafından kabul görmemişti.

İktidarda olan Halk Partisi [ÖVP] içinden gelen bir öneriye başbakanın olumsuz bakması üzerine “sol popülizm” devreye girdi.

Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig’e [SPÖ] göre; “Türkiye ve Suriye’deki deprem felaketinin boyutunu hayal etmek zor. Yardım hızlı ve bürokratik olmayan bir şekilde sağlanmalıdır! Birçok siyasi grup tarafından vize işlemlerinin geçici olarak kolaylaştırılmasını da düşünmek için halihazırda yapılmış olan teklifin mantıklı olduğunu düşünüyorum.”

[Das Ausmaß der Erdbebenkatastrophe in der Türkei & Syrien ist schwer vorstellbar. Es muss rasch und unbürokratisch geholfen werden! Ich finde den bereits aus vielen politischen Richtungen gemachten Vorschlag sinnvoll, dabei auch zeitlich begrenzte Visaerleichterungen anzudenken / Michael Ludwig]

Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig Twitter üzerinden yaptığı bu açıklama 15 Şubat 2023 tarihinde yapıldı. Yani, Başbakan Karl Nehammer [ÖVP] tarafından, “Almanya’nın aksine Türkiye ve Suriye’deki depremden sonra vize kriterlerini değiştirmeyeceğini, bunun yerine “yerinde yardım” yapılması gerektiğini açıklamasından tam iki saat sonra…

Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig Twitter üzerinden yaptığı açıklama özellikle, Avusturya’da yaşayan depremzede yakınlarını çok mutlu etti – Sol popülizm amacına ulaşmaya başlamıştı… Başbakanın reddettiği insani bir uygulamayı, sosyal demokrat Viyana eyalet başkanı desteklemiş ve göçmenlerin gönlünü bir kez daha fethetmişti.

Sol popülizm ve Ludwig

Popülist siyasetçiler, ihmal edilmiş ciddi ve gerçek problemlere, iyi çalışmayan kurumlara dikkat çekerek, düzeltici bir işlev gördüklerine halkı inandırırlar. Ne var ki, önerdikleri politikalar parmak bastıkları problemlere çözüm olmadıkları gibi, gerçekçi de değillerdir.

Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig [SPÖ], ilk açıklamasında depremzedelerin yanında yer aldığını göstermiş ancak, her popülist siyasetçi gibi problemleri çözmek değil, fırsatçı bir şekilde istismar ederek taraftar toplamaya çalışmıştır.

Viyana Belediye Meclisi, 429 bin Euro’luk yardımı ve 100 çocuğun kabulünü onayladı

Perşembe günü Viyana Belediye Meclisi, deprem bölgelerine yapılması öngörülen 429.012 Euro’luk acil yardımı oybirliğiyle kabul etti. Ayrıca Yeşiller Partisi tarafından sunulan, deprem bölgesinden 100 çocuk ve refakatçisinin kabulünü içeren önerge de Viyana Belediye Meclisi tarafından oy birliğiyle kabul edildi.

Yeşiller Partisi’nin Viyana Eyalet Milletvekilleri Aygül Berivan Aslan, Nikolaus Kunrath ve Ömer Öztaş tarafından sunulan, deprem bölgesinden 100 çocuk ve refakatçisinin kabulünü içeren önerge de Viyana Belediye Meclisi tarafından oy birliğiyle kabul edildi. Buna göre, Viyana Belediyesi gözetiminde deprem bölgesinden 100 çocuk refakatçileriyle birlikte Viyana’ya getirilecek ve tıbbi bakımları sağlanacak.

Ancak Yeşiller eyalet milletvekilleri aynı tarihte iki önerge daha meclise sunmuştu…

Bunlar, “vize kolaylaştırması” ve “konteyner finansmanı” idi.

15 Şubat 2023 tarihli Twitter paylaşımında, “vize işlemlerinin geçici olarak kolaylaştırılmasını da düşünmek için halihazırda yapılmış olan teklifin mantıklı olduğunu düşünüyorum” diye yazan Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig, SPÖ eyalet milletvekilleri ve koalisyon ortağı NEOS milletvekilleri, “vize kolaylaştırması” ve “konteyner finansmanı” önergesini reddetti.

SPÖ’lü Türkiye kökenli vekiller ret oyu mu kullandı?

“Vize kolaylaştırması” ve “konteyner finansmanı” önergesinin SPÖ ve ortağı NEOS tarafından reddedilmesi, beraberinde özellikle Sosyal Demokrat Parti Viyana [SPÖ Wien] listesinden aday olmuş ve seçimlerde Viyana’da yaşayan Türkiye kökenlilerden, dolayısıyla depremzede yakınlarından oy isteyen eyalet milletvekillerinin tavrı merak konusu oldu.

SÖZ Partisi Hakan Gördü’ye göre, SPÖ Viyana’dan eyalet milletvekili seçilen Aslıhan Bozatemur, “Vize kolaylaştırması” ve “konteyner finansmanı” önergesine partisi gibi ret oyu kullandı.

Hakan Gördü’nün meclis kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, Viyana Belediye Meclisi’nde konu dahilinde yapılan önerge oylamasında, Türkiye kökenli vekiller partilerinin almış olduğu karşı oy kararına tavır koyamamış ve depremzedelerin yanında bir tavır sergileyememişlerdir. | © Der Virgül

Yayınlama: 25.02.2023
Düzenleme: 26.02.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.