Önce Yahudi karşıtı heykeli yıkın | Sonra İsrail bayrağını çekin

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, İsrail’e karşı “Aksa Tufanı” isimli bir operasyon başlattığını açıkladı. İsrail Savunma Kuvvetleri [IDF], gece boyunca devam eden roket saldırısı sonrasında bu sabah “savaş durumu” ilan etti.

İki ülke arasında başlayan çatışmaya Viyana, Hamas’ı terör örgütü olarak gördüğünden İsrail yanlısı bir tavır takındı. Başbakan ve Dışişleri Bakanı tarafından kınanan saldırının yanı sıra, Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı binasına İsrail bayrağı çekildi. İsrail bayrağı, Mayıs 2021’de dönemin Başbakanı Sebastian Kurz [ÖVP] döneminde Orta Doğu’daki çatışmaların tırmandığı bir dönemde Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’na çekilmişti.

Avusturya’nın bu tavrı, şüphesiz, İsrail devleti üzerinden geçmişte yine Avusturya topraklarında katledilen Yahudilere diyet borcunu ödemek istemesidir. Ancak Avusturya’nın bu tavrı bana çok samimi gelmediğini belirtmem gerekir.

Zira, Avusturyalı Yahudilere düşmanlığıyla bilinen Viyana’nın eski belediye başkanı Karl Lueger’in heykeli halen Viyana meydanında durmakta. Yıllardır boyalı saldırı yapılarak protesto edilen heykelin önünden Avusturyalı Yahudiler geçmeye devam ediyor.

1897’den 1910’a kadar Viyana belediye başkanlığı yapan Karl Lueger, kimileri tarafından kente yaptığı belediye hizmetleriyle anılarak, toplu taşımanın belediyeleştirilmesi, Viyana’ya su, gaz ve elektrik temini, dul ve yetim aylıkları ile Viyana halkı için bakım ve sağlık hizmetleri getirdiğinden söz edilir.

Bütün bu ‘’üstün’’ hizmetlerinden dolayı da Josef Müllner tarafından, Untersberg mermerinden kaideli bronz heykeli yapıldı ve kentin meydanına dikildi.

Ayrıca Karl Lueger’in ismi, Viyana’nın meşhur Ring’inin bir bölümüne verilmişti.

Viyana Üniversitesi civarına verilen, Lueger-Ring’in adı 2012 yılında Universitätsring olarak değiştirildi.

Hayatı boyunca entelektüellere ve üniversitelere karşı savaşan bir ismi, üniversitenin olduğu bölgeye verilmesi ve yıllarca bu isimle anılması, “solcu” Viyana Belediyesinin büyük çıkmazı olarak tarihte yerini korumakta.

Filistin’e destek gösterilerinde, Yahudi düşmanlığı arayanlar, yaklaşık yüz yıldır bir Yahudi düşmanının heykelini kentin göbeğinde barındırıyor.

Viyana’ya bu kadar hizmet veren bir başkanın heykeli neden yıkılsın diyenleriniz olabilir […]

Adolf Hitler, Almanların güvenini kazanmak ve onlara hükmetmek için, bilimsel anlamda çok şeyin bulunmasına vesile olmuştur.

Artı, halkın o günlerde refah seviyesini en üst seviyeye kısa bir dönem de olsa çıkarmıştır.

İnsanlar üzerinde denmesinden dolayı, birçok ilaç buluşlarında kısa dönemde kati sonuçlar alınarak sonuca ulaşıldı. Yollar, köprüler ve benzeri birçok işler yapıldı. –Ama Hitler yine de pek rahmetle anılmıyor.

Hitlerin bu kadar başarısı var diye, heykelini mi yapalım?

Peki, Karl Lueger’in heykeli her önünden gecen Yahudi’ye, neden yaşanılan acıları hatırlatıyor?

Viyana’ya 1897’de Yahudi karşıtı söylemlerle belediye başkanı seçilen Karl Lueger, maç sırasında Viyana takımını alkışlayınca, etrafındakiler ona, alkışladığı takımın bir Yahudi takımı olduğunu hatırlattı.

Karl Lueger, istifini bozmayarak şu tarihi yanıtı verdi: “Hiç önemi yok, kimin Yahudi olduğuna ben karar veririm!”

Karl Lueger Viyanalı zengin Yahudilerden partisi için bağış alırken de kimin düşman, kimin dost ve hatta kimin Yahudi olup olmayacağına ben karar veririm diyordu.

Kara veba salgınında başlatılan kapsamlı Yahudi düşmanlığı, Karl Lueger ile politik bir zemine oturmuştur.

Ve günümüzde, ‘’Kimin kim olduğuna, ben-biz- hükümetimiz-devletimiz karar verir’’ gibi söylemler onun mirasıdır.

Karl Lueger, siyasi anti-Semitizmin kurucularından biriydi ve Adolf Hitler için merkezi bir rol modeliydi.

Hitler “Mein Kampf” Kavgam kitabında Karl Lueger için şunları söylüyor: ‘’ Lueger, siyasi antisemitizmin kurucularından biriydi. Yahudiler burada daha kötüsü hayal edilemeyecek bir terörizm uyguluyorlar. Her şeyden önce Avusturya’da, Hıristiyan halkın Yahudiliğin egemenliğinden kurtarılmasıyla ilgileniyoruz. Kesinlikle, beyler, [antisemitizm] bir gün yok olacak, ama sadece son Yahudi yok olduğunda.’’ (Mein Kampf – Kavgam sayfa. 54)

Evet-, Viyana’nın merkezi bir yerinde, cani bir ideolojinin destekçisinin ve Hitler’in en önemli rol modellerinden birinin anıtı var.

Bu ideolojinin mirasçıları, bugün Avusturya’da yaşayan göçmenlere karşı aynı düşünce içerisinde.

Viyana Eyalet Yönetimi geçmişiyle yüzleşmeli ve heykeli bir an önce kaldırmalıdır.

Bu makalemden, Hamas militanlarının öldürdükleri kadınların çıplak fotoğraflarını sergilediği ve sivil insanların bilerek öldürüldüğünü savunduğum çıkartılmamalıdır.

Yayınlama: 07.10.2023
Düzenleme: 07.10.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.