Virgül yedi yaşına giriyor | “Bir adım ileri, iki adım geri”

2016 yılının sonlarına doğru kurduğumuz haber sitesi Virgül, şu günlerde yedinci yılına giriyor.

Yedi yıl boyunca 25.000 haber yayınlayan Virgül, Der Virgül ismiyle, 720 analiz-yorum makalesi yayımlarken, 350’de köşe yazısı yayımlanmıştır.

Bu rakamlara göre, her 40 dakikada bir tane haber yayımlamışız.

Her ne kadar analiz-yorum ve köşe yazıları yayımlamış olsak da çeviri haberler üzerinden gazetecilik yaptığımız yadsınamaz bir gerçektir.

Avusturya Haber Ajansı [APA] haberlerini Türkçeye çevirerek habercilik yapmamızı zorunlu kılan koşulları zorlamayan Virgül, yedinci yılında hedeflediği yerde olmadığının farkında.

İçerik üretmek veya araştırmacı gazetecilik yapmak konusunda yetersiz kalan Virgül, BBC ve Deutsche Welle gibi uluslararası medya kuruluşlarından çok sayıda “kaynak göstererek” haber yayımlamıştır.

Bu başarısızlık sadece Virgül’ün değil, Virgül’ün hitap ettiği kitlenin eseridir aslında. Yani başarısızlık hepimizin.

Toplumun genel bilinç seviyesi, eğitim, kültür, iletişim, medya, tarih ve diğer çeşitli etmenler tarafından şekillenir. Bu faktörler bir araya geldiğinde, toplumun genel düşünce tarzı, değerleri, normları ve davranış biçimleri oluşur. Medya ise, bilgi akışını ve algıları yönlendirmede büyük bir rol oynar. Bütün bunların dışında, ana dilin doğru kullanılmasında etkili bir öğretici araç olur.

Virgül her ne kadar kendi bilinç seviyesini belirlemiş olsa da ancak toplumsal etmenler bu seviyeyi etkiler ve şekillendirerek aşağıya çeker.

Buna dayanmak çok zor… Dayanamayan zengin, dayanan ise mücadeleci [Gazeteci] olur…

Dayanamayan farkında olmadan düzenin ayrılmaz bir parçası olur; muhalif haber yapamaz ve oto sansür uygulamaya başlayarak, her haberde “acaba” diyerek kendisine olan saygısını kaybeder.

Sadece gerçek-gerçeklerle muhatap olması gereken medya, toplumun gerici tutumuna mahkûm olarak, ekonomik ve siyasi nedenlerinde etkisiyle oportünizmin batağına saplanır.

Oportünist bağışıklık beraberinde, muhalif veya eleştirel haber yapmayı bitirdiği gibi, finansal kaynak sağlayan kurumun veya kişilerin kalemi olmanızın yolunu açar.

Tabi bütün bu değerlendirmeler gazeteciler için geçerlidir. Kendisini gazeteci sananlarla bu gibi etik değerleri tartışmanın bir anlamı yok.

Makalenin başlığında yer alan “Bir adım ileri, iki adım geri” sözü, Marksist-Leninist ideolojinin fikirsel önderi, Ekim Devrimi’nin lideri ve Sovyetler Birliği’nin kurucusu olan Vladimir İlyiç Ulyanov, bilinen adıyla Lenin’in bir kitabına verdiği isimdir. Bu kitabın bir diğer özelliği ise, 25 yıl önce kitapta gecen sürecin seminerini vermemdir. İşte tam da bu noktada, devamlı ileriye gittiğini düşündüğüm Virgül’ün aslında yerinde saydığını ve hatta geriye gittiğini fark ediyorum.

Durmak, yerinde kalmak değildir. Durmak geriye savrulmaktır. Çünkü senden bağımsız olarak devam eden doğanın bir diyalektiği var.

Yedi yıl boyunca çok insanın Virgül’e emeği geçti. Hiçbir karşılık gözetmeden Virgül’e harfler taşıyanlara minnettarız.

Belki istediğimiz noktaya gazetemizi taşıyamadık – ama istedikleri noktaya da gazetemizi taşımalarına izin vermedik…

Biz sizlere haber taşımaya devam etmek istiyoruz.

Bunu, amatör ruh hali ve profesyonel bir biçimde yapmak istiyoruz.

Ve asla unutmayınız, Der Virgül sadece okuyucularına karşı sorumludur…

Yayınlama: 02.12.2023
Düzenleme: 06.12.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.