Viyana’daki protesto yürüyüşüne gitmiyor, Filistin’e gidip savaşmaktan bahsediyor

İsrail-Hamas savaşında masum insanların öldürülmesi, her şeyden önce insani duygular taşıyan herkesi derinden üzmekte.

Ortadoğu da somut savaş devam ederken, coğrafyadan çok uzaklarda farklı bir savaş verilmekte.

Özellikle kıta Avrupa’sında İsrail yanlıları Hamas’ı terör örgütü ilan ederek İsrail saldırılarını haklı çıkarmaya çalışırken, Müslüman ülkeler ise Filistin’in yarım asırdır yaşadığı zulme karşı, Hamas saldırılarının bir öneminin olmadığını savunuyor. Dolayısıyla taraflar, haklılık konusun da soyut bir tartışma yürütüyor, ancak Ortadoğu da akan kan bir türlü durmuyor…

“Filistin’e savaşmak için gider misin?”

Türkiye’de sosyal medyada vatandaşlara “Filistin için savaşmaya gider misin?” sorusu soruldu. Soruya “evet” cevabı verenlerden ise savaşa gönderilmek üzere bilgileri istenerek, üç gün içinde hazırlıklarını yapmasını istedi. Bunun karşısında vatandaşlar, savaşa gitmemek için çeşitli bahanelere sığındı.

Somut olarak savaşmaya gidelim denildiğinde, Filistin savunuculuğunun ne kadar soyut olduğunu göstermektedir.

Filistin konusunda sadece ajitasyon yapan çevreler, bırakın savaşmaya gitmeyi, İsrail’i protesto gösterilerine bile katılmaktan korkmaktalar.

Viyana’da birçok insanın çeşitli ortamlarda, İsrail’e karşı savaşmaktan söz etmesi, gelişmeler karşısında duyguların tatmin edilmesinden başka bir safsata değildir. Zira aynı kişilere, Viyana’nın dört bir yanında Filistin yanlısı gösteriler düzenleniyor; oralara katılıyor musun diye sorduğumda, katılmayı bırakın, gelişmelerden haberlerinin bile olmadığı anlaşılıyor.

Savaş çığırtkanlığı yaparak vicdanlarını rahatlattıklarını sanan bu kişiler, aslında günü kurtarmanın peşindeler.

Aslında İsrail-Hamas savaşı karşısında, Avusturya ve hatta Avrupa basını ile Türkiye basını savaş çığırtkanlığı yaparak, barıştan hiç söz etmemekteler.

Batı basını, bu çatışmada İsrail taraftarı bir tutum sergiliyor – Türkiye basını ise tam tersi.

Ancak her iki taraf basınında ortak dili “savaş.”

Barıştan yana kimse söz etmiyor.

Yahudiler ile İsrail yönetimini, Hamas ile Filistinlileri aynı kefeye koyup haber yapmak ve değerlendirmek çok yanlış bir yaklaşım olacaktır.

İsrail’de binlerce kişi İsrail yönetimini protesto etmekte ve bunu sokaklarda dile getirmektedir. Diğer yandan Hamas’ı eleştiren Filistinlileri de göz ardı edemeyiz.

Her şeyden önce savaşa karşı durmak gerekiyor.

İsrail ve Filistin halkı da şiddetten usandı. Ancak uluslararası denge politikaları ve İsrail yönetimi, bu çatışmalardan besleniyor – ayakta kalıyor.

Coğrafyada öldürülen insanlar, sizlerin oraya gidip savaşma palavralarınıza değil, Avrupa’da kamuoyu oluşturarak barışın sağlanmasına katkı sunmanızı bekliyor.

Bu nedenle, Filistin’e savaşmaya gitmeden önce, Viyana sokaklarında kamuoyu oluşturmak isteyen bir avuç Filistinliye destek vermek için onların yanında olun… Sonra savaşmaya gidersiniz…

Yayınlama: 22.10.2023
Düzenleme: 22.10.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Esra Can dedi ki:

    Emeğinize sağlık, güzel bir yazı olmuş.