Pandemi Fakiri Daha Fakir Yaptı

Milyarderler “salgına rağmen” zengin olmaya devam ederken, dünyanın en yoksullarının ekonomik sonuçlardan kurtulmak için onlarca yıla ihtiyacı var.

Pandemi Fakiri Daha Fakir Yaptı

Dünya çapında, korona salgını nedeniyle tüm ülkelerde ekonomik eşitsizliğin daha da kötüleşme tehdidi var.  

Oxfam örgütü eşitsizlik raporunu Pazartesi günü yayınlayarak, milyarderlerin “salgına rağmen” kazanmaya devam ederken, dünyanın en yoksullarının geride kalmaya devam edeceğini belirtti.  

Oxfam raporu, Davos’ta ilk kez tamamen dijital olarak gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu’nun başlaması vesilesiyle yayınladı.

Rapor için örgüt, 79 ülkeden yaklaşık 300 ekonomistin bilgisine başvurdu.  Buna göre, ankete katılan araştırmacıların yüzde 87’si gelir eşitsizliğinde “artış” ve “keskin bir artış” bekliyor.

Zenginlerin Serveti Neredeyse Ikiye Katlandı

Oxfam, korona salgınına rağmen, Aralık ayı sonunda dünyanın en zengin on adamının servetinin Şubat 2019’dan bu yana yarım trilyon dolar artarak 1,12 trilyon dolara (920 milyar euro) yükseldiğine de dikkat çekti.  

En tepede Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, Tesla’nın patronu Elon Musk ve Fransız lüks mal girişimcisi Bernard Arnault yer alıyor.  

Sadece dokuz ayda, dünyadaki en zengin bin kişinin serveti salgın öncesindeki seviyeye ulaştı.

Örgüt, dünyanın en yoksulları için, pandeminin ekonomik etkilerini atlatmanın on yıldan fazla sürebileceğini hesapladı.  

Kadınlar özellikle etkileniyor: Konaklama endüstrisi gibi özellikle pandemiden etkilenen sektörlerde daha sık çalışıyorlar ve ayrıca dünya çapında sağlık ve sosyal hizmetlerdeki işgücünün yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyorlar ve bu nedenle de daha yüksek bir enfeksiyon riskine maruz kalıyorlar. .

Oxfam, sosyal eşitsizliğin yapısal sorunlarına işaret etti.  

Oxfam Almanya’dan Tobias Hauschild, şirketler, pazarlar ve siyasetin “dünya çapında kısa vadeli kâr çıkarlarının çoğu zaman kamu yararı karşısında zafer kazanacağı şekilde tasarlandığını” eleştirdi.  

İş güvenliği, ücretler ve insan hakları yoldan çıktı.  Bu nedenle, ekonomiyi dayanışmaya dayalı ve ekolojik olarak yeniden düzenlemek gereklidir – örneğin, kurumlar vergileri ve münferit sektörlerin düzenlenmesi yoluyla, dendi.|virgül

Yayınlama: 26.01.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.