Kangal Termik Santrali İşçileri Mağdur

Özelleştirme politikalarının mağduru termik santraldeki işçiler oldu. Sivas’ın Kangal ilçesindeki Termik Santralinin 400 çalışanı, dokuz aydır işsiz.

Kangal Termik Santrali İşçileri Mağdur

Termik santrallerin bacalarına filtre takılmasını 2,5 yıl erteleyen kanun teklifi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından veto edilmişti. Bu kapsamda 1 Ocak 2020 itibarıyla filtre takma zorunluluğu getirildi. 

Ancak bu zorunluluğu pek çok termik santral işleten şirket yerine getirmedi. Bunun üzerine de bu termik santrallerin faaliyetleri durduruldu. 

Bu santrallerden birisi Sivas Kangal ilçesinde bulunan Kangal Termik Santrali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Meclisten geçen termik santral düzenlemesini veto etmesinin ardından 1 Ocak 2020 tarihinde mühürlenerek üretimi tamamen durdurulmuştu. 

Santralin işletici firması santral içerisindeki kullanılmayan ve filtresi bulunan bir üniteyi revize etti. 

Kangal ilçesine 25 kilometre mesafede olan santralin toplam kurulu gücü 457 MW olarak biliniyor. 486 kadrolu, 154 taşeron işçi olmak üzere 640 personelin çalıştığı santralde, ayrıca iki firmaya bağlı toplamda bin 226 kişi istihdam ediliyordu.  

Şirket Yöre İşçilerini Çalıştırmıyor 

Kangal ilçe ve çevresinden yüzlerce ailenin geçim kaynağı olan santral, yaklaşık 400 çalışanına kapılarını kapattı.  

Kangal’dan Virgül’e konuşan mağdur işçiler, Kangal Termik Santralinin devletten aldığı teşvik primlerinin karşılığını vermesini istiyor. Santralin ihtiyaç duyduğu az sayıda çalışanlarınıda, yöre insanlarından seçmediği belirtilirken, şirketin eski düzene dönmesini talep ettiler.  

Maden İş Sendikası Sivas Şubesi tarafından yapılan açıklamada, Termik Santralinin 30 yılı aşkın süredir taşeronluğunu yapmış Demir Export A.Ş’nin yine buradaki faaliyetlerine devam ederek şu an boşta kalmış hiçbir geliri olmayan, çalışma hayatının sıkıntılı bir döneme girdiği bir zamanda bu işçilerin tekrar işine dönmelerini arz etmekteyiz, dendi.  

Sendika, Termik Santralinde işlerin durma nedeninin baca artıma sisteminin verilen süreler içerisinde yapılamadığından kaynaklandığını belirtti.  

Bölge halkı ve sendika, bu iki şirketin bir an önce bir uzlaşmaya varmalarını isteyerek, mağdur olan 400 çalışanın, korona salgını sürecinde ailelerine ekmek götürmelerini olanaklarının sağlanmasını, yetkili makamlardan talep ettiler. |virgül  

© Bild: virgül

Yayınlama: 28.08.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.