Macaristan, Avusturya’ya Giriş Düzenlemelerini Müzakere Etmek İstiyor

Macar Hükümeti, Avusturya giriş yönetmeliğindeki 3-G kanıtından biri olan ‘aşılanma’ şartı kapsamına Sputnik-V Rus aşısının girmediği, Avusturya’nın bu aşıyı tanımamasının iki komşu ülke arasında sorunlar yaratacağını belirtti. Macaristan ikili anlaşma teklif etti.

Macaristan, Avusturya’ya Giriş Düzenlemelerini Müzakere Etmek İstiyor

Macaristan hükümetinden yapılan açıklamada, Rus aşısı Sputnik-V ile ilgili komşu ülkeye giriş düzenlemeleri çelişkili olduğu için Avusturya ile müzakereler gereklidir dendi.

Macaristan Başbakanlık Bakanı Gergely Gulyas Perşembe günü Budapeşte’de düzenlediği basın toplantısında, resmi iletişim ile Avusturya sağlık bakanı Wolfgang Mückstein’ın (Yeşiller) iletişimi arasındaki çelişkileri vurguladığını açıkladı.

Avusturya’ya giriş ile ilgili Avusturya Web sitesinde, aşılanma bir koşul olarak belirtilirken, Sağlık Bakanı sadece Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa ilaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanan aşıların Avusturya’ya girişe izin verildiğini belirtmişti.

Ancak Sputnik-V’nin böyle bir izni yok.

Avusturya Çin aşısı ve Rus aşısı gibi Avrupa ilaç Ajansı (EMA) tarafından onaylanmayan aşıları geçerli saymıyor.

Macaristan Sputnik-V’nin yoğun olarak aşılandığı ülkelerden olması nedeniyle, komşu ülke Avusturya ile ikili anlaşma yaparak, seyahatlerin önünü açmak istiyor.

Bakan ayrıca Macaristan’ın AB aşı tedarik programından çekileceğini vurguladı.

Macaristan’da halihazırda 4,8 milyon vatandaş virüse karşı aşılandı, bunların 2,8 milyonu ikinci aşıyı da almış durumda.

Hafta sonu beklenen aşılanan beş milyon sayıyla, Başbakan Viktor Orban’ın Cuma günü kısıtlamaların kaldırılacağını açıklaması bekleniyor.

Macaristan’ın karşılıklı anlaşma teklifine Avusturya’nın nasıl bir yanıt vereceği bilinmiyor.|DerVirgül

Yayınlama: 20.05.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.