Macaristan Hakkında Verilen Yanlış Bilgiler

Macaristan Parlamentosu ‘Türkler ile kardeşiz’ ibaresini anayasalarına eklemedi.

Macaristan Hakkında Verilen Yanlış Bilgiler

Barış Pınarı Harekatı boyunca Macaristan ile ilgili birçok iddia ortaya atıldı. Macaristan’ın Avrupa Birliği’nin uyarı bildirisini veto ettiği iddiası ve Ankara’da Filistin Caddesinin adının Macaristan Caddesi olarak değiştirildiği iddialarını Teyit yayımladığı analizlerle doğru olmadığını ortaya koydu. 

II. Abdülhamit’in torunu Orhan Osmanoğlu da Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Macaristan Parlamentosunun “Türkler ile kardeşiz” ibaresini anayasalarının üçüncü maddesi olarak kabul ettiğini ve bu kararın da Cumhurbaşkanı James Ader tarafından onaylandığını iddia etti. İddia önceki tarihlerde başka Twitter kullanıcıları tarafından da paylaşılmıştı. Söz konusu paylaşım iki binin üzerinde retweet edilirken, 16 binin üzerinde beğeni aldı.

Ancak Macaristan Parlamentosunun “Türkler ile kardeşiz” ibaresini anayasalarının üçüncü maddesi olarak eklediği iddiası doğru değil. Macaristan anayasasının üçüncü maddesinde “Türkler ile kardeşiz” ibaresi yer almıyor. Öte yandan Macaristan Cumhurbaşkanının adı James Ader değil, Janos Ader. 

Macaristan Parlamentosu “Türkler ile kardeşiz” maddesini anayasalarının üçüncü maddesi olarak kabul etmedi

1949’da kabul edilen ve 28 Ekim 2019 itibariyle yürürlükte olan Macaristan Anayasasının üçüncü maddesine bakıldığında “Türkler ile kardeşiz” ibaresinin olmadığı görülecektir. Söz konusu üçüncü maddede Macaristan’da siyasi partilerin kurulması, işleyişi ve faaliyetlerine yönelik ifadeler yer alıyor.

Öte yandan 28 Ekim 2019 tarihi itibariyle Macaristan Resmi Gazetesine bakıldığında parlamentoda böyle bir kararın alındığına dair herhangi bir ilan yer almıyor. En son 24 Ekim 2019’da yayımlanan içerikte de bu maddenin meclisten geçtiğine dair herhangi bir bilgi bulunmuyor. Macaristan’da en son yapılan anayasa değişikliği Haziran 2018’de mültecilerle ilgili yapılan düzenlemeydi. O tarihten itibaren herhangi bir düzenleme yapıldığı bilgisine rastlanmadı.

Teyit, Macar muhabir Sandor Zsiros’dan da konuyla ilgili bilgi istedi. Macar muhabir Zsiros Macaristan’da “Türkler ile kardeşiz” maddesinin anayasaya eklendiğinin doğru olmadığını ve bu duruma benzer bir durumun da yaşanmadığının altını çizdi. 

Bunlarla birlikte iddiada maddenin Macaristan Cumhurbaşkanı James Ader tarafından onaylandığı da yer alıyor. Ancak Macaristan Cumhurbaşkanının adı James Ader değil, Janos Ader.

Sonuç olarak Macaristan parlamentosunun anayasalarına üçüncü madde olarak “Türkler ile kardeşiz”i eklediği iddiası gerçeği yansıtmıyor. Macaristan Anayasasının üçüncü maddesinde siyasi partilerin kuruluşuna, işleyişine ve faaliyetlerine dair ifadeler yer alıyor. Söz konusu iddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden “uydurma”ya örnek gösterilebilir. /Teyit.org

Kaynaklar
Macaristan Anayasası
Macaristan Resmi Gazetesi

Yayınlama: 28.10.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.