Avusturya’da “tavuk” dönerlerinde bakteri tespit edildi

Polonya’dan gelen ucuz tavuk etlerindeki salmonella Avrupa’da bir enfeksiyon dalgasını tetikledi. Medyada çıkan haberlere göre, Avusturya’da 27 kişi hastalandı, bir kişi öldü. Avusturya Gıda Güvenliği Ajansı [AGES] dönercileri uyardı: 70 derecenin üzerinde bakteri ölüyor… Peki Salmonella hastalığı nedir?

Avusturya’da “tavuk” dönerlerinde bakteri tespit edildi

Avusturya ve diğer AB ülkelerinde, muhtemelen Polonya’dan gelen Salmonella Enteritidis bulaşmış tavuk döner bağlantılı ve gıda kaynaklı hastalık salgınları kaydediliyor. “Kronen Zeitung” tarafından bildirildiği üzere Avusturya’da 27 kişi hastalandı. Gazeteye göre, 60 yaşındaki bir adam bu nedenle hayatını kaybetti.

“Kronen Zeitung” isimli günlük gazete Polonya’dan gelen “ucuz etten” kaynaklandığını belirttiği bakterinin, Avusturya Gıda Güvenliği Ajansı [AGES] tarafından da teyit edildiğini ileri sürdü.

Danimarka, Almanya, Fransa, Hollanda, Norveç ve Birleşik Krallık’tan da bu türden hastalık vakaları bildirildiği ve toplamda yaklaşık 100 kişinin bu nedenle hastanelerde tedavi gördüğü söylenmektedir.

400 ton döner satılıyor

İstatistiklere göre, Türk mutfağının klasiği döner kebap, geçen yıl Avrupa’da günde ortalama 400 ton üretildi. Ciro ise yılda on iki milyar Euro civarında.

İshal, ateş, mide krampları

Avusturya Gıda Güvenliği Ajansı [AGES] dönercilere eti iyice ısıtmaları çağrısında bulunuyor: Salmonella, 70 derecenin üzerindeki bir sıcaklıkta en az 15 saniye sonra güvenilir bir şekilde öldürülür; ancak bu sıcaklığa etin her yerinde ulaşılması gerekir.

Salmonellayı bu kadar tehlikeli yapan şey nedir?

Salmonella ishal, ateş ve mide krampları gibi semptomlara neden olabilir ve gıda kaynaklı en yaygın enfeksiyonlardan biridir. Bebekler, küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar hastalığın daha ağır seyretme potansiyeline sahiptir.

Salmonella Hastalığının Nedenleri Nelerdir, Nasıl Bulaşır?

Tüm dünyada gıda kaynaklı olarak en fazla rapor edilen hastalık olan Salmonella, çoğunlukla kanatlı hayvanların tüketilmesi ile bulaşır. Bunun dışında yumurtadan, pastörize edilmemiş veya çiğ sütten, kırmız et ve düşük ihtimalle de olsa deniz ürünlerinden de bulaşabildiği görülür. Gıda üretiminde yeterli hijyenin sağlanamaması, bu hastalığın ana nedeni olarak öne çıkar. Gıdadan insana geçebileceği gibi hayvandan insana veya insandan insana da geçebilir. Temiz içme suyunun bulunmadığı, çiğ hayvansal gıdaların sıklıkla tüketildiği yerlere seyahat etmek, Salmonella hastalığının başlıca sebepler arasındadır.

Kümes hayvanları, sürüngenler gibi birtakım hayvanlarla direkt temas halinde olan kişilerin yiyeceklere dokunmadan önce ellerini iyi bir şekilde yıkamamaları bu bakterilerin yayılma nedenleri arasındadır. Buna ek olarak gıda hazırlama işlemi esnasında yiyeceklerin bulunduğu yüzeylerin hijyenik hale getirilmemesi, sonrasında da bu yiyeceklerin çiğ veya az pişmiş şekilde tüketilmesi de hastalığa yol açan sebepler arasında yer alır. Bakterinin bulunduğu yiyecekleri tüketen evcil hayvanlar da aynı şekilde hastalığı bulaştırabilir.

Salmonella Hastalığının Belirtileri ve Tanısı

Salmonella hastalığına yakalanan kişilerde birçok semptom bir arada görülebilir. Ciddi bir enfeksiyon olması sebebi ile bu belirtileri gösteren kişilerin mutlaka bir sağlık kuruluşuna gitmesi önerilir. Genellikle ilk semptomlar 6 saatten 72 saate kadar olan süreçte ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu belirtiler ile yaklaşık olarak birkaç gün ile birkaç hafta arasında devam eder. Bazı kişilerde tedaviye gerek kalmadan iyileşme de görülebilir.

Salmonella enfeksiyonunda olası belirtiler; yüksek ateş, ishal, mide krampları, mide bulantısı ve kusma, titreme, baş ağrısı ve zaman zaman dışkıda kan görülmesidir. En yaygın görülen belirti ise ishaldir. İshal yaklaşık 10 gün içinde iyileşse de bağırsakların normal düzenine dönmesi birkaç ayı bulabilir. Eğer hastalanan kişi bir bebek, küçük bir çocuk, yaşlı veya bağışıklık sistemi zayıf birisi ise ve yüksek ateş, kanlı veya koyu renkli dışkı, ağız ve dil kuruluğu gibi semptomlar uzun bir süre geçmediyse mutlaka bir uzmandan ya da sağlık kuruluşundan yardım alınmalıdır.

Salmonella hastalığında tanı için bu sayılan semptomlar yeterlidir. Bunun yanı sıra idrar tahlili ile de teşhis konabilir. Ek olarak eğer bakterinin kan dolaşımına geçtiği düşünülüyorsa bunun için bir kan tahlili yapılması gerekir. Teşhis konduktan sonra görülen semptomlar ve kişinin sağlık geçmişine göre tedavi veya izlenecek yol belirlenir.

Salmonella Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Salmonella hastalığında genellikle hiçbir tedaviye gerek kalmadan kişi kendiliğinden iyileşir. Ancak enfeksiyon devam ediyorsa vücut su kaybetmeye başlar ve vücudun su dengesinin iyileştirilmesi gerekir. Kaybedilen sıvının ve elektrolitin yerine koyulması tedavi için çoğunlukla yeterli olur. Eğer şiddetli bir dehidrasyon yaşanıyorsa doğrudan sıvı alımı için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Bol miktarda su içilmesinin yanı sıra zaman zaman ilaç tedavisi de uygun görülebilir.

İshal önleyici ilaçlar, ishalin sebep olduğu ağrıları önlemek konusunda yardımcı olabilir. Fakat salmonella kaynaklı ishalin uzamasına da sebep olabileceği için her ilacın doktor kontrolünde kullanımı tavsiye edilir. Aynı şekilde antibiyotikler de kana karışan bakterilerin yok edilmesi için verilebilir. Bunun yanı sıra antibiyotik kullanımı, şiddetli enfeksiyon veya zayıf bağışıklık sistemi gibi durumlarda uygulanabilir. Yine antibiyotikler de hastalığın uzamasına ve kişinin taşıyıcı olarak uzun süre geçirmesine yol açabileceği için tercih edilmeyebilir. Görülen semptomlar ve hastalık süresi, uygulanacak tedavi ve kullanılacak ilaçlara doğru şekilde karar verilmesi için doktor tarafından bilinmelidir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 16.08.2023
Düzenleme: 16.08.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.