Fransa’dan İsrail’e, kadınları ve bebekleri öldürmeyi bırakma çağrısı!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron İsrail’in Gazze’deki bebekleri ve kadınları öldürmeyi bırakması gerektiğini söyledi. Ateşkes çağrılarına ABD ve İngiltere dahil diğer liderlerin de katılmasını isteyip istemediği sorulduğunda, “Umarım katılırlar” yanıtını verdi.

Fransa’dan İsrail’e, kadınları ve bebekleri öldürmeyi bırakma çağrısı!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Élysée Sarayı’ndaki özel bir röportajda, ateşkesin İsrail’e fayda sağlayacağını söyleyerek bombalamanın “hiçbir gerekçesi” olmadığını söyledi.

İsrail’in kendisini koruma hakkını tanırken, “onları Gazze’deki bu bombalamayı durdurmaya çağırıyoruz” dedi.

Ancak Fransa’nın Hamas’ın “terörist” eylemlerini “açıkça kınadığını” da vurguladı.

Fransa – İsrail, ABD, İngiltere ve diğer Batılı ülkeler gibi – Hamas’ı terör örgütü olarak görüyor.

Ateşkes çağrılarına ABD ve İngiltere dahil diğer liderlerin de katılmasını isteyip istemediği sorulduğunda, “Umarım katılırlar” yanıtını verdi.

İsrail, uluslararası hukuka uygun olarak askeri hedeflere saldırdığını ve sivil kayıplarını azaltmak için saldırılardan önce uyarılarda bulunmak ve insanları tahliyeye çağırmak gibi adımlar attığını söylüyor.

Gazze’deki savaşla ilgili olarak Paris’te düzenlenen insani yardım konferansının ertesi günü konuşan Macron, zirvede hazır bulunan tüm hükümetlerin ve kurumların “açık sonucunun”, “öncelikle insani bir duraklamadan başka bir çözümün olmadığı” olduğunu söyledi. “Teröristlerle hiçbir ilgisi olmayan tüm sivilleri korumamıza olanak sağlayacak ateşkes” diye konuştu.

“Fiilen, bugün siviller bombalanıyor. Bu bebekler, bu kadınlar, bu yaşlı insanlar bombalanıyor ve öldürülüyor. Yani bunun hiçbir gerekçesi ve hiçbir meşruiyeti yok. Bu yüzden İsrail’i durmaya çağırıyoruz.”

Öte yandan, uluslararası hukukun çiğnenip çiğnenmediğine karar vermenin kendisine düşmediğini belirtti.

  • Haberin videosu: 

‘İsrail’in acısını paylaşıyoruz’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Macron’un yorumlarına hızlı bir şekilde yanıt vererek, ulusların İsrail’i değil Hamas’ı kınaması gerektiğini söyledi.

Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, “Hamas’ın bugün Gazze’de işlediği suçlar yarın Paris’te, New York’ta ve dünyanın her yerinde işlenecek” denildi.

Gazze’yi tartışarak başlayan Macron, Fransa’nın Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik savaşı ateşleyen saldırılarını “açıkça kınadığını” söyledi. Hamas’ın silahlı adamları, o gün başlattığı benzeri görülmemiş sınır ötesi saldırısında yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdü ve 240 kişiyi de rehin aldı.

“İsrail’in acısını paylaşıyoruz. Terörizmden kurtulma konusundaki isteklerini de paylaşıyoruz. Fransa’da terörizmin ne anlama geldiğini biliyoruz.” Ancak Gazze’de sivillere yönelik devam eden bombalamanın “hiçbir gerekçesi” olmadığını söyledi.

“İlkelerimiz nedeniyle bu hepimiz için son derece önemli, çünkü biz demokrasiyiz. Tüm hayatların önemli olduğunu kabul etmek, orta ve uzun vadede İsrail’in güvenliği açısından da önemli.”

Sorulduğunda İsrail’in Gazze’de uluslararası hukuku ihlal ettiğini söylemeyi reddetti. “Ben bir hâkim değilim. Ben bir devlet başkanıyım,” dedi ve İsrail’i bu şekilde eleştirmenin doğru olmayacağını da ekledi.

Ancak Macron, İsrail’in “kendisini korumanın en iyi yolunun Gazze’yi büyük miktarda bombalamak olduğu” fikrine katılmadığını ve bunun bölgede “kızgınlık ve kötü duygular” yaratarak çatışmayı uzatacağını söyledi.

İsrail bombardımanından bir ay sonra ve İsrail’in bölgeye büyük bir kara saldırısı başlatmasından yaklaşık iki hafta sonra, Gazze’nin Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığı cuma günü yaptığı açıklamada 11.078 kişinin öldürüldüğünü, 1,5 milyon kişinin ise evlerinden kaçtığını söyledi.

Antisemitizmi ‘belirsizlik olmadan’ kınayın

Fransa’nın siyasi sınıfının büyük bir bölümünün katılacağı Pazar günü antisemitizme karşı yürüyüş öncesinde Başkan Macron, tüm Fransız vatandaşlarına Yahudi aleyhtarı eylemleri “belirsizlik olmadan” kınamaya çağırdı.

Fransa’nın muhtemelen Avrupa’nın en büyük Müslüman topluluğuna ve büyük bir Yahudi topluluğuna sahip olduğunu, Fransa ve Avrupa’nın geri kalanında antisemitizmde büyük bir artış görüldüğünü, tüm Fransız vatandaşlarının antisemitizme karşı birleşmeleri ve “acıyı ya da acıyı paylaşmaları” gerektiğini söyledi. | ©DerVirgül

BBC tarafından İngilizce yapılan röportaj Virgül tarafından Türkçeye çevrilmiştir.

 

Yayınlama: 11.11.2023
Düzenleme: 11.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.