İtalya | Ölü sayısı 631, vaka sayısı 10 bini aştı

Koronavirüsün yayılmasının önüne geçmek için ülke çapında sıkı tedbir ve kısıtlamaların uygulanmaya başladığı İtalya’da ölü sayısı 631’e yükseldi. Toplam vaka sayısı da 10 bini aştı.

İtalya | Ölü sayısı 631, vaka sayısı 10 bini aştı

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte tarafından Pazartesi akşamı imzalanan kararname, ülkede insanların hareketliliğini kısıtlamayı ve bu yolla virüsün yayılmasının kontrol altına alınmasını hedefliyor.

60 milyonluk ülkenin tamamında Salı gününden itibaren uygulanan kararname seyahat kısıtlaması; sinema, tiyatro, müze gibi kamuya açık birçok mekanın kapatılması, toplanma yasağı, cenaze de dahil törenlerin iptali gibi gündelik hayatı derinden etkileyecek kurallar içeriyor.

BBC Türkçe’den Övgü Panar’ın hberine göre, Ülke genelinde 3 Nisan’a kadar tüm okulların kapalı kalması, spor müsabakalarının da durdurulması öngörülüyor.

Başbakan Conte, “evden çıkmama kararnamesi” diye nitelediği yeni tedbir paketini açıklamasının ardından sosyal medyada şu mesajı yayımladı:

“İtalya’nın geleceği bizim elimizde. Hepimiz üzerimize düşeni yapalım, toplumun iyiliği için bir şeylerden vazgeçelim.

Söz konusu olan sevdiklerimizin, ebeveynlerimizin, çocuklarımızın, dede ve ninelerimizin sağlığı. “Ben evde kalıyorum” kararnamesini az önce imzaladım.”

Süpermarketlere akın

Başbakan Conte’nin Pazartesi akşamı yaptığı açıklamanın ardından ülke genelinde vatandaşların süpermarketlere akın ettiği haberleri gelmeye başladı. Bunun üzerine hükümet kaynaklarından İtalyan basınına yapılan açıklamalarda, yeni kuralların ihtiyaç alışverişine herhangi bir kısıtlama getirmediği vurgulandı. Haberlere göre gıda alışverişi için dışarı çıkmak gerekli ihtiyaçlar arasında sayılacak ve kısıtlamaya tabi tutulmayacak.

Kamu kurumları ve toplu taşıma araçları da şimdilik hizmet vermeye devam edecek.

Yeni tedbir paketiyle, daha önce ülkenin kuzeyindeki bölgelerde uygulanan yasak ve kısıtlamalar ülke geneline yayılacak.

Koronavirüsle mücadele amacıyla bir Avrupa ülkesinin genelinde ilk kez uygulanacak kısıtlamalar Salı günü İtalyan gazetelerinde şu manşetlerle yer aldı:

Başbakan Conte, ülke çapında uygulanacak yeni tedbirlere, yoğun bakıma alınan ve hayatını kaybedenler başta olmak üzere vaka sayılarındaki önemli artış nedeniyle karar verildiğini söyledi.

877 kişi yoğun bakımda

İtalya’da bugüne kadar yapılan 60 binden fazla testte toplam 10 bin 149 kişide koronavirüs tespit edildi. Bunların 1004’ü ise iyileşti. Halen pozitif olanların sayısı 8 bin 514 olarak açıklandı. Pozitiflerin yüzde 10’a yakınına denk gelen 877 kişi de yoğun bakımda.

Ülke genelindeki 631 ölümün 468’i ve yoğun bakımdaki 877 kişinin 466’sı kuzeydeki Lombardia bölgesinden.

Başta Lombardia olmak üzere vaka sayısının yüksek olduğu bölgelerdeki hastaneler, yoğun bakıma ihtiyaç duyan hasta sayısının fazlalığı nedeniyle zor durumda.

Hastanelerin kapasitesinin zorlandığı haberleri üzerine internet üzerinden bağış kampanyaları başlatıldı. Kitle fonlaması sitesi GoFundMe üzerinden 24 saat içinde yaklaşık 4 milyon Euro bağış yapıldı.

İtalyan basınına göre sağlık kurumlarına bağış yapanlar arasında moda evi Armani, Dolce&Gabbana ve sosyal medya yıldızı Chiara Ferragni de bulunuyor.

Öte yandan hükümet, koronavirüs tedbirlerinden olumsuz etkilenenlere destek için kredi borçları ve fatura gibi ödemeleri askıya almayı planlıyor. Ekonomi Bakanı Yardımcısı Laura Castelli yeni bir kararnameyle “özel şahıslar ve ailelerin” ev kredileri ve vergiler gibi ödemelerinin askıya alınacağını söyledi.

Ayrıca okulların kapatılması yüzünden evde kalan çocukların ebeveynlerine işlerinden izin alma imkanı ya da bebek bakıcısı masrafları için fon sağlanması öngörülüyor.

Çin’in Vuhan kentinde Aralık ayında ortaya çıkan koronavirüsün tespit edildiği kişilerin sayısı 119 bini, virüsün yol açtığı Covid-19 hastalığı yüzünden ölenlerin sayısı 4 bin 200’ü aştı.

Virüs şu an dünyada Türkiye dahil 118 ülkeye yayılmış durumda.

 

Okuyucularımızın Dikkatine! 

Virgül haber Sitesinin kurumsal Facebook sayfası açılmıştır. Artık tek resmi sayfamız burası olacaktır. 

Diğer sayfalarımız zaman içerisinde, tarafımızca kapatılacaktır. | Bilginize… 

Yeni sayfamızı beğenerek, virgülün yayınladığı haberleri takip edebilirsiniz… 

Yayınlama: 11.03.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.