Avusturya Felçli Bir Kadının Vatandaşlığını Geri Aldı

Avusturya’da yasa dışı sayılan çifte vatandaşlık kapsamında, tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren bir kişinin Avusturya vatandaşlığı geri alındı.

Avusturya Felçli Bir Kadının Vatandaşlığını Geri Aldı

Avusturya’nın başlatmış olduğu ve yasa dışı saydığı çifte vatandaşlık araştırmalarında her geçen gün yeni gelişmeler bizlere ulaşmakta.

 

Geçtiğimiz gündeler Avusturya’nın Başkenti Viyana’da bir kişinin daha Avusturya vatandaşlığı alındı.

Edindiğimiz bilgilere göre, 1990 yılında Avusturya Vatandaşlığına geçen S.A hakkında, çifte vatandaş olduğu iddiasıyla soruşturma başlatılmış ve adı gecen seçmen listesinde

isminin bulunduğu söylenerek, kendisinden Türk Vatandaşı olmadığını ispatlaması istenmiştir.

 

S.A, her ne kadar TC. Konsolosluğundan belgeler ve yazılı itiraz dilekçesi verse de, Avusturya vatandaşlığının alınmasının önüne geçememiştir.

 

1990 yılında Avusturya vatandaşlığını alan S.A, 2003 yılından bu güne kadar rahatsızlıklarla boğuşan ve son 8 yıldır da tekerlik sandalye ye bağımlı yaşamakta.

Kalkamayan ve seçmen listesinde ismi olsa bile oy kullanmaya gidemeyecek kadar engelli bir durumdadır.

 

Avusturya Devleti, 15 yıldır yatağından tek başına kalkamayan bir kadının, çifte vatandaş olduğunu iddia ederek, Avusturya vatandaşlığını almış durumdadır.

 

Her şeyden önce teknik olarak çifte vatandaşlıktan hiçbir menfaati olmayacak S.A’nın vatandaşlığının ispat edilmesi, Temel insan haklarına aykırı bir gelişmedir.

 

 

Bize Bildirmeniz Gerekirdi!

 

Öte yandan, yaklaşık 30 yıl önce anne ve baba üzerinden Avusturya vatandaşı olmuş ama 18 yaşına kadar yasal çifte vatandaş olan bir vatandaşımızın da, Avusturya vatandaşlığı alınmak istenmekte.

 

Avusturya yetkili birimlerinden gelen uyarı mektubunu alan ve küçük yaşta Avusturya’ya gelen kişinin, Türkiye tarafından vatandaşlıktan çıkartılmadığı tespit edildi.

 

TC. Viyana Başkonsolosluğu görevlilerinin verdiği bilgileri bizimle paylaşan mağdur, Türkiye’nin 18 yaşına geldiğinizde bizzat gidip çıkış almadığınız sürece, kendiliğinden TC. vatandaşlığından çıkartmadığını iddia etti.

 

 

Bu Duruma Nasıl Gelindi?

 

Türkiye Hükümetinin yurt dışında yaşayan Türk Vatandaşlarına seçme hakkı tanıması ve çeşitli ülkelerde bulunan TC. temsilciliklerine sandıkların kurulması öngörülmüş, bu nedenle de Türk vatandaşlarının yoğun yaşadığı ülke ve şehirlerinde seçim sandıklar kurulmuştu.

 

Avusturya’da da TC. Vatandaşı olan kimseler, işaret edilen temsilciliklerde oylarını kullandılar.

 

İddialara göre, Avusturya’da oy kullanma hakkı bulunan TC. Vatandaşı sayısı ile, Avusturya devlet kayıtlarında bulunan TC. Vatandaşı oy kullanma hakkına sahip vatandaş sayısı arasında fark olduğu tespit edildi.

 

Avusturya devleti, binlerce kişinin ‘’kendi kayıtlarına göre’’, TC. Vatandaşı olmadığı halde, TC. seçimlerine katılma hakkına sahip olduğunu ileri sürdü.

 

Yeşiller Eski Milletvekili, şimdilerde Liste Pilz üzerinden parlamentoya giren Peter Pilz, kendisinde Türkiye Yüksek Seçim Kurulu tarafından hazırlanan seçmen listesi olduğunu iddia etti.

 

Pilz bu listeyi yetkili makamlarına vereceğim dese de, Yeşiller Partisinin de zarar göreceğini düşünerek, listeyi vermeyeceğini söyledi.

 

Belirli bir süre sonrasında Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ), seçmen listesinin belirli bir bölümünü ele geçirdiğini iddia ederek, bu listenin yetkili makamlara teslim edildiğini duyurdu.

 

Cadı Avı Başladı

 

Avusturya bütün eyaletlerinde, çifte vatandaşlık araştırma komisyonları kurdu.

 

Basına yansıyan rakamlara göre bu güne kadar 88 kişinin, mahkeme kararıyla Avusturya vatandaşlıkları geri alındı. (virgül.at)

Yayınlama: 05.12.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.